Jan Malý
23. února 2021 • 21:20

Blatný odmítá Tvrdíkův plán. Slavia chce návrat tří tisíc fanoušků

Autor: Jan Malý
Vstoupit do diskuse
97
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Slavia usiluje o návrat části fanoušků na stadion. Konkrétně by ráda dostala do hlediště až tři tisíce osob. Jenže opravdu se jí to povede a v Edenu bude zase trochu rachot? Šéf červenobílých Jaroslav Tvrdík na Twitteru avizoval, že klub má podporu od ministerstva zdravotnictví v pokračování projektu Cesta ze tmy. Hlava rezortu Jan Blatný však večer tuto tezi zpochybnil.



V neklidné době, kdy republika stále těžce zápolí s koronavirem, se Slavia snaží, aby se její stadion stal během utkání jedním z nejbezpečnějších míst v Česku. Dostanou se tam totiž jen řádně protestované osoby metodou PCR s negativním výsledkem. Červenobílí mají plán, že na nejbližších třech domácích ligových duelech s Baníkem Ostrava, Opavou a Spartou by mohlo dorazit do Edenu až tři tisíce lidí. Jenže ministr zdravotnictví Jan Blatný se k této myšlence staví odmítavě.

Slavia se opírá o to, že zvládla první krok. Proti Pardubicím a pak s Leicesterem v Evropské lize, kde svou přítomností vzbudil vášně například bývalý ministr zdravotnictví Roman Prymula, pustila na stadion tři sta lidí s negativním výsledkem na COVID-19 po PCR testu. Ráno v den zápasu se návštěvníci podrobili výtěru, za pár hodin se dozvěděli výsledek a utkání pak sledovali přímo na stadionu.

Červenobílí by teď chtěli dostat na tribuny desetkrát víc diváků. „Ministr zdravotnictví podpořil pokračování druhé etapy pilotního projektu Cesta ze tmy. Je naděje, že na příštích zápasech by mohlo být 2000 fanoušků z řad permanentkářů a 1000 hostů bezplatně jako dárek všem z integrovaného záchranného systému,“ napsal Tvrdík na sociální síť Twitter.

„Jsme připraveni garantovat, že všech 3000 osob bude testovaných PCR testem v den zápasu a budou mít cestou klubu pořízený respirátor FFP2. Využití 15 procent kapacity umožní zajistit na tribunách dostatečné rozestupy. Věřím, že dojde ke stoprocentní eliminaci jakékoliv možnosti šíření COVIDu-19,“ doplnil Tvrdík.

Prominenti si vyšli na fotbálek. Slavii s Leicesterem si nenechali ujít Prymula, Mynář či Kvitová s Dvořákem z ČT
Prominenti si vyšli na fotbálek. Slavii s Leicesterem si nenechali ujít Prymula, Mynář či Kvitová s Dvořákem z ČT

Cesta ze tmy je projekt, jehož šéfem je Karel Luxík a stojí za ním mimo jiné biolog Emanuel Žďárský z Přírodovědecké fakulty UK či známí hudebníci Janek Ledecký a Daniel Landa. Tato iniciativa se snaží vrátit diváky na kulturní či sportovní akce tím, že je rychle a levněji otestuje metodou PCR. Místo, kde se bude akce konat, by pak mělo být maximálně bezpečné. Díky levnějšímu testování by mohl být tento projekt teoreticky dostupnější i pro méně movité organizátory či kluby.

Jenže naději, kterou dal v úterý ráno fanouškům Tvrdík, večer zchladil Blatný. „I s ohledem na to, co se stalo minulý týden na fotbalu, bych doporučil, aby to na fotbalovém utkání bylo zatím v tomto případě odloženo. A nespojoval bych fotbal s tímto projektem, protože ten je primárně pro kulturní akce,“ uvedl ministr zdravotnictví pro Českou televizi i s odkazem na návštěvu Prymuly, kancléře prezidenta Vratislava Mynáře či europoslanec Alexandra Vondry na zápase „sešívaných“ s Leicesterem, což vyvolalo veřejné pobouření a Tvrdík se za to omlouval. 

Slavia jako jediná návrat fanoušků do hlediště nějakým způsobem testuje. Zbytek fotbalového hnutí spíš vyčkává. „LFA iniciativu Slavie, která se snaží aktivně hledat způsob, jak alespoň částečně vrátit fotbalové fanoušky na stadiony, plně podporuje,“ vyjádřila se v prohlášení Ligová fotbalová asociace. Dodala, že aktivně komunikuje s ministerstvem zdravotnictví a hledá možnosti, jak dostat diváky do ochozů. „A to způsobem, který bude otevřený všem klubům stejně, aby nedošlo k nastavení nerovných a omezujících podmínek.“

Reakce jiných klubů? „Snažíme se zjišťovat a pracovat na tom, jaké všechny možné cesty by mohly vést aspoň k částečnému návratu diváků na stadion. Podnikáme v tomto smyslu určité kroky,“ sdělil ČTK ředitel komunikace Sparty Ondřej Kasík. „Slavii fandíme, věříme, že by její snaha mohla přispět k návratu alespoň části fanoušků na stadion. I my bychom viděli rádi své příznivce v Ďolíčku, ale zatím nám to podmínky neumožňují,“ řekl Sportu ředitel Bohemians Darek Jakubowicz.

SK Slavia Praha Vše o klubu ZDE

SK Slavia Praha Vše o klubu ZDE

SESTŘIH: Teplice - Slavia 1:1. Další ztráta lídra, o výhru ho obral Mareš
Video se připravuje ...

Teplice - Slavia: Mazuch poslal Lingra i spoluhráče Heidenreicha do bezvědomí. Šlo o faul?
Video se připravuje ...

Trpišovský: Ten fotbal byl hroznej. Lingr v bezvědomí
Video se připravuje ...

Hromada o chybě před gólem: Proběhlo mi hlavou, že ho podkopnu, ale vypadal bych jako blbec
Video se připravuje ...

INSIDER: Slavia by na bahně musela hrát jinak, ale nemůže, říká Jiránek
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
97

FORTUNA:LIGA - první fotbalová liga 2023/2024

Nejvyšší česká fotbalová soutěž FORTUNA:LIGA se i v sezoně 2023/2024 odehraje ve formátu s nadstavbou. Vrací se skupina o Evropu, protože české týmy budou mít v nadcházející sezoně opět pět pohárových účastníků. Titul obhajuje Sparta Praha.

Základní část - tabulka a rozpis zápasů Dresy iSport Index Sestřihy zápasů VIDEO momenty Fantasy liga

Stránky klubů: Viktoria Plzeň * Slavia Praha * Sparta Praha * Bohemians 1905

Fotbal dnes * Liga mistrů * Evropská liga * Konferenční liga

34. kolo
Články odjinud


Články odjinud