Premium
6. dubna 2022 • 15:00

Plzeň: blíž k Andoře než k elitě. Výkon hluboko za standardem a jen 40 minut

Autor: Pavel Hartman, Ondřej Škvor, Petr Jániš
Vstoupit do diskuse
9
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Že Viktoria Plzeň v nedělním šlágru se Slavií udělala reklamu na defenzivní fotbal, už víme. Teď je na místě dát vše do mezinárodních souvislostí, protože český mistr se bude ucházet o Ligu mistrů a měl by být hybatelem pokroku. Datové porovnání s top cizinou říká jasně: „Bílkův tým reprezentantem moderny není.“ Skuteční mistři totiž umějí bránit a – také útočit.



To číslo by ve fotbalově vyspělých zemích vyvolalo lavinu vtípků na sociálních sítích. 180 přihrávek za celý zápas je opravdová rarita. Automaticky si k tomu přiřadíte trpaslíka. Třeba reprezentaci Andorry, která loni v listopadu v kvalifikaci mistrovství světa nastřádala v duelu s Albánií 169 přihrávek.

Jenže pozor, tady jde o lídra české nejvyšší soutěže. Vážně. Viktoria Plzeň se prezentovala v tuzemském hitu s druhým celkem tabulky z pražského Edenu sbírkou přihrávek, jež měla jen o 11 kousků více než andorrské národní mužstvo ve zmíněném duelu. Slávisté jich měli v západočeské metropoli 448.

A pokud se zaměříme na první poločas, dopracujeme se k ještě tristnějším statistikám. Vedoucí tým ligy se zmohl na 77 přihrávek. A víte, kdy se dostal k prvnímu doteku s míčem v pokutovém území soupeře? Ve 44. minutě. Krátký popis akce: brazilský bek Santos se neúspěšně pokouší o kličku, slávisté se zmocňují balonu a nastřelují plzeňského obránce, od kterého se míč odráží za brankovou čáru.

Přitom se dá předpokládat, že nebýt gólového vstupu Slavie vzápětí po návratu z kabin, druhé dějství by z plzeňského pohledu neslo totožný rukopis.

Snad se shodneme, že český mistr a my všichni s ním bychom měli mít touhu být na vyšší úrovni, než jakou nabízí Andorra. Proto si uděláme letmý návrat do víkendových zápasů nejlepších evropských ligových soutěží.

Pod 200 přihrávek na utkání se v Premier League, bundeslize ani La Lize nedostalo žádné mužstvo. I Burnley, poslední zastánce dřívějšího ostrovního fotbalu, v jehož erbu byly dlouhé nakopávané míče, pozlobil Manchester City 209 přihrávkami. Citizens jich

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!

Koupit
Vstoupit do diskuse
9

FORTUNA:LIGA - první fotbalová liga 2023/2024

Nejvyšší česká fotbalová soutěž FORTUNA:LIGA se i v sezoně 2023/2024 odehraje ve formátu s nadstavbou. Vrací se skupina o Evropu, protože české týmy budou mít v nadcházející sezoně opět pět pohárových účastníků. Titul obhajuje Sparta Praha.

Základní část - tabulka a rozpis zápasů Dresy iSport Index Sestřihy zápasů VIDEO momenty Fantasy liga

Stránky klubů: Viktoria Plzeň * Slavia Praha * Sparta Praha * Bohemians 1905

Fotbal dnes * Liga mistrů * Evropská liga * Konferenční liga





Články odjinud


Články odjinud