Jiří Fejgl
25. dubna 2022 • 10:22

Rada končí v Jablonci. Pelta: Situace se změnila, potřebujeme impuls

Autor: Jiří Fejgl, inf
Vstoupit do diskuse
10
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Terapie šokem má zachránit Jablonec ve FORTUNA:LIZE. Klub mění čtyři kola před koncem ročníku trenéra. Třiašedesátiletého Petra Radu střídá nová krev – Jiří Vágner s Tomášem Čížkem, dosavadní asistenti.



V sobotu byl zlomený, viditelně. Na tiskové konferenci po prohře 0:1 s Pardubicemi mluvil zamyšleně, střízlivě. Žádná velká gesta, jako by to nebyl on. Drtilo ho, do jaké bažiny Jablonec po úvodním utkání skupiny o záchranu fotbalové ligy zapadl. Třetí tým minulé sezony je čtyři kola před koncem na předposledním místě. Hrozí mu pád do baráže s nažhaveným druholigistou.

„Že krize přijde, to se stane. Ale takováhle? To jsem ještě nezažil,“ pronesl Petr Rada, v té chvíli ještě trenér Severočechů, jedna z výrazných postav soutěže. „Uvidíme, co bude v pondělí. Prezident Pelta je na služební cestě. Stát se může cokoli. Nejde o mě, jde o klub,“ pokračoval tak trochu věštecky.

Na začátku týdne se jeho druhé angažmá v zelenobílém klubu uzavřelo. S majitelem Miroslavem Peltou se dohodl na okamžitém odchodu. „Máme dobrý vztah a už jsem asi dozrál k tomu, že jediné, co tomu může pomoct, je nějaká změna. Proto jsme se sešli, o situaci jsme se bavili a ulevili jsme tomu tlaku, aby se závěr zvládnul,“ popisoval Rada. „Jablonec beru jako takový rodinný příběh,“ vyznal se.

Tahle story teď končí…

„Je potřeba do závěru boje o záchranu vnést nový impuls,“ uvedl klasicky majitel klubu Miroslav Pelta. „Jasný záměr, je třeba klukům změnit zvyky, které byly hodně zakořeněné. Jen jestli není pozdě. Osobně myslím, že ne,“ vyťukal na Twitter glosátor a bývalý hráč Jablonce Jakub Podaný.

Rozchod je celkem logický. Jablonec se točil v kruhu. S našlapaným kádrem hraje o udržení, přitom na podzim poměrně slušně působil v Konferenční lize. Ze srabu se nemůže vyhrabat přes zvučná jména v kádru. N severu působí ligové pojmy jako Tomáš Hübschman, Jan Hanuš, Jaroslav Zelený, Jan Krob, Václav Pilař , Miloš Kratochvíl, Václav Kadlec či Tomáš Malínský.

Soupiska je našlapaná, přesto dal mančaft jen dvaadvacet branek v jedenatřiceti duelech. Vyhrál pouze čtyřikrát. To je trapná bilance. „Pořád si opakujeme, že to zlomíme. A pořád nic. Ale co si máme říkat?“ ulevil si Malínský. Jde opravdu o jízdu v kruhu. Především na jaře. Jablonečtí vyhráli pouze jednou, na začátku února nad Olomoucí. Od té doby přišlo jedenáct utkání bez vítězství…

A také Radův konec, jenž je vlastně jen uspíšený. Během celého jara bylo zřejmé, že kontrakt, který měl vypršet na konci sezony, nebude prodloužen. Vlastník Pelta jednal s Jozefem Weberem (někdejším skvělým záložníkem týmu, který je jako trenér od října 2021, kdy skončil v Karviné, volný). Hlavním favoritem je však českobudějovický David Horejš.

„Neodcházím zapšklý, ale mrzí mě to. Čekal jsem, že to skončí po sezoně nějakým umístěním, které nebude takhle děsivé," řekl Rada. Jeho další kroky by mohly vést do pražské Dukly, kde kopal v osmdesátých letech.

SESTŘIH: Jablonec - Pardubice 0:1. V přesilovce rozhodl Solil
Video se připravuje ...

FK Jablonec Vše o klubu ZDE

Z V R P Skóre B
1. Pardubice 35 9 10 16 42:68 37
2. Zlín 35 9 9 17 43:60 36
3. Jablonec 35 6 16 13 27:48 34
4. Bohemians 35 8 10 17 45:61 34
5. Teplice 35 8 5 22 33:59 29
6. Karviná 35 3 10 22 33:63 19

Vstoupit do diskuse
10

FORTUNA:LIGA - první fotbalová liga 2023/2024

Nejvyšší česká fotbalová soutěž FORTUNA:LIGA se i v sezoně 2023/2024 odehraje ve formátu s nadstavbou. Vrací se skupina o Evropu, protože české týmy budou mít v nadcházející sezoně opět pět pohárových účastníků. Titul obhajuje Sparta Praha.

Základní část - tabulka a rozpis zápasů Dresy iSport Index Sestřihy zápasů VIDEO momenty Fantasy liga

Stránky klubů: Viktoria Plzeň * Slavia Praha * Sparta Praha * Bohemians 1905

Fotbal dnes * Liga mistrů * Evropská liga * Konferenční liga





Články odjinud


Články odjinud