Jiří Fejgl
21. května 2022 • 13:35

Změny v Jablonci: vyhlédnuté posily ze Sparty a Budějovic i Horejšův styl

Autor: Jiří Fejgl
Vstoupit do diskuse
1
  • V Jablonci nastává nová doba s trenérem Davidem Horejšem, který vyhlíží posily ze Sparty i Budějovic. Co všechno se (ne)změní?V Jablonci nastává nová doba s trenérem Davidem Horejšem, který vyhlíží posily ze Sparty i Budějovic. Co všechno se (ne)změní?FOTO: Koláž iSport.cz

    Více než čtyři roky v Jablonci hráčům šéfoval trenérský svéraz Petr Rada. Teď přichází nová doba. Majitel Miroslav Pelta sází na jiný typ kouče. Severočeský klub má pozvednout David Horejš, který už vyhlíží posily. Dorazit by měly ze dvou destinací - ze Sparty a z kádru jeho bývalého klubu Českých Budějovic. Co všechno se v Jablonci (ne)změní?

  • Peltova strategie

    Miroslav Pelta, majitel Jablonce, vždycky o trenérech říkal. „Když v neděli vyhraje, tak je dobrej.“ Vítězství, nebo nic, podle toho posuzoval úspěšnost. Jenže nyní přivedl do zelenobílého klubu kouče, který na to jde trochu jinak. David Horejš, dnes už uznávaný odborník, jenž postavil na nohy České Budějovice, má pozvednout tým, který hrál ve fotbalové lize překvapivě o záchranu.

    „Nerad zmiňuji cíle, protože výsledky nejdou nikdy naplánovat, zato hru ano. Chtěl bych vytyčit cestu a tou jít,“ pronesl pro klubový web poté, když podepsal kontrakt na dva roky. „Věřím, že vytvoříme hladové mužstvo,“ dodal.

    7

    Téměř tolik let (říjen 2015 až červen 2022) David Horejš v roli začínajícího kouče budoval hru Českých Budějovic. Dynamo pod ním v sezoně 2018/19 z prvního místa v druhé lize postoupilo do nejvyšší soutěže.

    Zelený na Letnou, příchod Horejše i spolupráce se Spartou. O čem mluvil Pelta v Dloubáku?
    Video se připravuje ...

  • Trenérský styl

    Ne, to není hanobení Petra Rady, Horejšova předchůdce. „Pan Horejš, ten je takovej, že už vidím, že bude chtít hodně videa, hodně studia, natáčet tréninky na drony a tak dále. Vidím, že to bude úplně jiný způsob řízení klubu a trénování,“ připustil šéf Pelta. „Ale jak jsem se těšil každý den na Petra Radu, tak se budu doufám těšit i na pana Horejše.“

    Novic na lavičce spolupracuje s firmou 11Hacks zabývající se datovou analytikou, pokrokové vymoženosti mu rozhodně nejsou proti srsti. Rada byl z jiného těsta, dal spíše na pocit. Sám o sobě v nadsázce mluvil jako o staré škole.

    „Využívám moderní trendy, věřím jim, ale ať si jde každý svou cestou,“ popsal Horejš. „Pro mě je to základní věc. Já i celý realizační tým se potřebujeme vzdělávat a posouvat, fotbal jde dopředu a my musíme jít s dobou. Jsem toho zastánce.“

    98

    David Horejš odtrénoval v české lize necelou stovku utkání. Petr Rada se zatím zastavil na čísle 444.

    Horejš ve studiu iSport.cz potvrdil dohodu: Jablonec je TOP tým, s někým se tam potkám
    Video se připravuje ...

  • Kádr

    Je jisté, že končí brankářský matador Vlastimil Hrubý, na odchodu je rovněž klíčový stoper Jaroslav Zelený, vyhlédla si ho Sparta. Nakonec zůstává útočník Dávis Ikaunieks. Pokračovat by měl také čtyřicetiletý kapitán Tomáš Hübschman. „Myslím si, že zrovna on byl klíčovou postavou posledních zápasů. Jsem rád, že tu takový hráč je. Pro Jablonec udělal strašně moc a ještě nám pomůže,“ řekl trenér.

    Posílení se čeká velké. Z Českých Budějovic by chtěl kouč stopera Martina Králika a mladého defenzivního záložníka Matěje Valentu. Na jeho přestupu pracuje Slavia, odkud by mohl odejít do Jablonce hostovat. To bude také případ mužů z Letné. „Mám představu, že třeba dva, tři hráči Sparty se stanou součástí Jablonce, ať už to bude přestup, hostování, to je věc jednání,“ řekl Pelta. Jednat by se mělo o útočníka Lukáše Juliše a lajnového hráče Matěje Polidara.

    41

    V září oslaví Tomáš Hübschman jedenačtyřicáté narozeniny, přesto s ním trenér David Horejš nadále počítá.

    Prvoligoví borci, kteří dokazují, že věk je jenom číslo
    Video se připravuje ...

  • Ambice

    Tak ty se nezmění rozhodně. Ač má Pelta nad sebou hrozbu vězení, připomeňme, že byl zatím nepravomocně odsouzen za ovlivňování sportovních dotací na hrozivých šest let, ve fotbale nebrzdí. To by nebyl on.

    Vždyť v minulé sezoně skončil Jablonec třetí, zahrál si Konferenční ligu, a to velmi solidně. V historické tabulce české ligy je na pátém místě. „Jablonec beru za posledních deset let mezi top pěti českými týmy v lize. Beru to jako šanci, kterou chci využít,“ prohlásil Horejš. „Vím, jakou má zdejší klub tradici a vím, do čeho jdu. Chci navázat na to, na co je Jablonec zvyklý. Cíle nechci vyhlašovat, nechci, aby to vypadalo alibisticky a nebo přehnaně,“ doplnil.

    Každopádně je jisté, že se nemůže opakovat letošní propadák. Baráži se tým vyhnul až v posledním kole bojů ve skupině o záchranu.

    1257

    Tolik bodů získal Jablonec v české lize. V historické tabulce je pátý, před ním je Plzeň (1293), za ním Olomouc (1157).

    Nejhorší chvíle života. Strkal jsem nos, kde jsem nemusel. Co řekl Pelta v Dloubáku?
    Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
1

FORTUNA:LIGA - první fotbalová liga 2023/2024

Nejvyšší česká fotbalová soutěž FORTUNA:LIGA se i v sezoně 2023/2024 odehraje ve formátu s nadstavbou. Vrací se skupina o Evropu, protože české týmy budou mít v nadcházející sezoně opět pět pohárových účastníků. Titul obhajuje Sparta Praha.

Základní část - tabulka a rozpis zápasů Dresy iSport Index Sestřihy zápasů VIDEO momenty Fantasy liga

Stránky klubů: Viktoria Plzeň * Slavia Praha * Sparta Praha * Bohemians 1905

Fotbal dnes * Liga mistrů * Evropská liga * Konferenční liga





Články odjinud


Články odjinud