Ondřej Škvor
5. října 2022 • 18:30

Rozhodčí Orel už není mezinárodní, byl vyřazen z výkonnostních důvodů

Vstoupit do diskuse
6
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Sudí Pavel Orel v pátek 23. září odpískal utkání Ligy národů Bulharsko–Gibraltar (5:1). Když se vrátil, poslechl si, že další takové zápasy už si nezapíská. Česká komise rozhodčích ho z výkonnostních důvodů vyřadila z mezinárodní listiny.



Oficiálně důvody známé nejsou. „Důvody byly sděleny výkonnému výboru. A Pavlovi to komise rozhodčích sdělila po jeho návratu ze zápasu,“ odpověděl bez dalšího komentáře Radek Příhoda. Naposledy dal Orlovi důvěru 11. září v utkání Bohemians–Liberec (0:2), v němž třiatřicetiletý sudí jednu červenou udělil až na základě intervence VAR, ovšem komise mu žádnou chybu oficiálně nevyčetla. V dalších dvou kolech nepískal.

Více ke svému konci nechtěl říct ani Pavel Orel. Omezil se pouze na zprávu, že informace o jeho vyřazení jsou správné.

Nicméně žádost o jeho vyškrtnutí z listiny měla dorazit na FIFA už před utkáním v Bulharsku, což takzvaný zápasový observer měl zmínit do zápisu – že duel řídí rozhodčí, jehož domovská asociace napříště na taková utkání už nechce.

Pavel Orel je sudí, který jako jediný z českých arbitrů pískal utkání Evropské ligy či národních týmů. Na jeho místo komise navrhuje výkonnému výboru v sobotu třicetiletého Marka Radinu, který zatím odpískal v nejvyšší soutěži 16 utkání. A navrch posílá na mezinárodní listinu i Dominika Starého, dosud 9 prvoligových duelů, toho za Ondřeje Pechance, jenž už sám před časem ukončil kariéru.

Jména obou nováčků mohou znamenat problém – FIFA totiž požaduje, aby mezinárodní sudí nejprve v domácích soutěžích odsloužil dva roky. Oba, Starý i Radina, už pískají druhou sezonu, naskočili však v dubnu 2022, respektive říjnu 2021.

Vstoupit do diskuse
6

FORTUNA:LIGA - první fotbalová liga 2023/2024

Nejvyšší česká fotbalová soutěž FORTUNA:LIGA se i v sezoně 2023/2024 odehraje ve formátu s nadstavbou. Vrací se skupina o Evropu, protože české týmy budou mít v nadcházející sezoně opět pět pohárových účastníků. Titul obhajuje Sparta Praha.

Základní část - tabulka a rozpis zápasů Dresy iSport Index Sestřihy zápasů VIDEO momenty Fantasy liga

Stránky klubů: Viktoria Plzeň * Slavia Praha * Sparta Praha * Bohemians 1905

Fotbal dnes * Liga mistrů * Evropská liga * Konferenční liga





Články odjinud


Články odjinud