Martin Pešout
14. dubna 2023 • 17:20

NEJ derby posledních let: Kousek 3:3 přebíjí vše, ponížení se zadkem

Vstoupit do diskuse
0
  • Video se připravuje ...

    305. derby pražských „S“ klepe na dveře. A poprvé od jara 2008 půjde de facto v přímém souboji Sparty a Slavie o titul, k tomu je skoro věcí nevídanou, aby Letenští šli do zápasu z prvního místa, tak jako je tomu teď. Sestavili jsme žebříček nejlepších vzájemných šlágrů Sparty a Slavie z posledních pěti let!

  • 6. místo: 10. kolo 2019/2020, SPARTA - SLAVIA 0:3 

    Jeden nezapomenutelný střípek hned na úvod. V září 2019 si vstřelil Michal Sáček extrémně kuriózní vlastenec. Po souboji ve vápně zůstal chvíli na čtyřech, avšak než se stihl z nefotelové pozice zvednout zpátky na nohy, trefil jej do hýždí Peter Olayinka a od sparťanského smolaře se balon kuriózně odrazil za překvapeného brankáře Heču. Šlo o „dokonalé“ ponížení ilustrující tehdejší zmar při porážce 0:3. Spartě se posmívali dokonce v britském tisku prostřednictvím deníku Daily Mail. V titulku použil slovo „bummer,“ které může znamenat v angličtině jak průšvih, tak úder zadnicí. Jako by nestačilo, že v samotném utkání padly dvě červené karty pro Josefa Hušbauera s Benjaminem Tettehem, a poprvé v červenobílém na Letné nastoupili bývalí sparťané David Hovorka a Nicolae Stanciu.

    SESTŘIH: Sparta - Slavia 0:3. Další triumf hostů! Derby rozhodly individuální hrubky
    Video se připravuje ...

  • 5. místo: 13. kolo 2022 / 2023, SLAVIA - SPARTA 4:0

    V aktuální sezoně došlo k historickému zápisu. Brian Priske měl na Eden dobré vzpomínky, když zde zadělal na postup do Ligy mistrů s dánským Midtjyllandem. Návrat do Vršovic už v roli kouče Sparty mu ovšem zásadně zhořkl. Slavia zničila Letenské 4:0 a všechny góly, potom co se trefili Jurečka, Hromada, Masopust a Olayinka, nasázela během prvního poločasu. Za Spartu odehrál 74 minut exslávistický útočník Jan Kuchta, byl ale jenom stínem snajpra z dnešních dnů. Šlo o nejvyšší výhru Slavie v pražském derby v rámci samostatné české ligy. Červenobílí překonali do té doby svá dvě předchozí nejvyšší vítězství 4:1 z let 2005 a 2008.

    SESTŘIH: Slavia - Sparta 4:0. Čtyři góly za půli a historická potupa Letenských
    Video se připravuje ...

  • 4. místo: 10. kolo 2020/2021, SPARTA - SLAVIA 0:3

    V prosinci 2020 kulminovala forma Abdallaha Simy. Senegalský supertalent prožíval fantastické období a dával góly doslova ze všeho. Pálilo mu to v Evropské lize i domácí soutěži. Pak se sice na něj začala lepit zranění a zvlhl mu střelecký prach. Ještě předtím dokázal setnout Spartu. V 10. kole ročníku 2020/2021 dvěma vstřelenými kousky zařídil výhru Slavie 3:0. Jeho galapředstavení, stejně jako Julišovu neproměněnou penaltu, diváci na Letné bohužel neviděli. Vinou pandemie koronaviru zely tribuny prázdnotou.  

    SESTŘIH: Sparta - Slavia 0:3. Juliš nedal penaltu a zázračný Sima pak opanoval derby!
    Video se připravuje ...

  • 3. místo: 10. kolo 2021/2022, SPARTA - SLAVIA 1:0

    Sparťané přerušili černou sérii proti Slavii až v říjnu 2021. V jubilejním 300. derby vyhráli 1:0 a porazili sešívané po čtrnácti vzájemných zápasech. Zápas rozhodlo vyloučení Aihama Ousua, jehož zkrat ihned ze standardky potrestal Lukáš Haraslín. Červenobílí onehdy padli po rekordních čtyřiapadesáti ligových duelech v řadě bez porážky. O emoce bylo postaráno i na tribunách: ohlušující pískot čekal na Srdjana Plavšiče, který jen pár měsíců předtím za kontroverzních okolností vyměnil právě Spartu za Slavii. Pěkné přivítání na známém stadionu jej nečekalo.

    SESTŘIH: Sparta - Slavia 1:0. Jubilejní derby pro Letenské, rozhodl Haraslín
    Video se připravuje ...

  • 2. místo: 24. kolo 2019/2020, SLAVIA - SPARTA 1:1 

    Těsně před covidovou apokalypsou se hrálo jedno z nejúžasnějších derby. A to přitom hrozilo, že by se duel, vzhledem k rozvíjející se pandemii, odehrál bez diváků. To by ovšem vyprodaný Eden přišel o dost možná nejpovedenější moment Petara Musy za celou jeho dobu ve Slavii. Chorvatský talent, dnes patřící čtvrtfinalistovi LM z Benfiky Lisabon, tehdy jako střídající ikonicky před Tribunou Sever srovnal derby v 90. minutě na 1:1. Naběhl si na Bořilův centr, přeskočil Dávida Hancka a nekompromisně udeřil. Sparta byla doslova sekundy od toho, aby slávisty po čtyřech letech a devíti vzájemných zápasech porazila. Na to si nakonec musela ještě další rok a půl počkat.

    SESTŘIH: Slavia - Sparta 1:1. Výhru Letenským v závěru sebral Musa
    Video se připravuje ...

  • 1. místo: 21. kolo 2017/2018, SPARTA – SLAVIA 3:3

    Jedno z nejdramatičtějších derby historie. Psal se březen 2018 a na promrzlé Letné se nenáviděným rivalům povedl pozoruhodný kousek. Oba totiž dokázali skórovat třikrát za poločas. Sparťané v tom prvním, slávisté ve druhém. Už tak vyhrocenou bitvu „na sněhu“ okořenil sudí Královec nařízenou penaltou v 90. minutě. Z té srovnal Milan Škoda na konečných 3:3. VAR v tomto klání zasáhl do čtyř klíčových momentů. Pavel Královec po přezkumech u videa odvolal dva góly a jednu penaltu - aby tu rozhodující v závěru pro změnu foukl. 

    Hrál se parádní fotbal, přitom derby často připomíná zákopovou válku. Sparta tehdy vsadila na dva hroty a rychlá křídla Stancia s Plavšičem. Právě Rumun, který později přestoupil do Slavie, v tomto střetnutí odehrál svůj patrně nejlepší zápas v rudém dresu. Dal dva góly a měl prsty ve vlastenci Tomáše Součka, jenž si totiž jeho roh si srazil do vlastní sítě. O to větším šokem bylo, když po pauze slávisté dokázali třígólové manko smazat. 

    CELÝ SESTŘIH: Sparta - Slavia 3:3. Dramatické derby, hosté srovnali z 0:3
    Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0

FORTUNA:LIGA - první fotbalová liga 2023/2024

Nejvyšší česká fotbalová soutěž FORTUNA:LIGA se i v sezoně 2023/2024 odehraje ve formátu s nadstavbou. Vrací se skupina o Evropu, protože české týmy budou mít v nadcházející sezoně opět pět pohárových účastníků. Titul obhajuje Sparta Praha.

Základní část - tabulka a rozpis zápasů Dresy iSport Index Sestřihy zápasů VIDEO momenty Fantasy liga

Stránky klubů: Viktoria Plzeň * Slavia Praha * Sparta Praha * Bohemians 1905

Fotbal dnes * Liga mistrů * Evropská liga * Konferenční liga





Články odjinud


Články odjinud