Michal Koštuřík
23. března 2011 • 18:10

Franz se vrací na scénu, zkusí zachránit Gdyni

Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Dresy repre? Neurazí, ale žádná sláva. Konečně zajímavé nápady, ale sráží je…
Dostál: Moc se mi líbí Kovář. Staňkovi pomohla Slavia, kdo ale jako trojka?
VŠECHNA VIDEA ZDE

„Franz“ se vrací na scénu! Nečekané angažmá získal trenér František Straka pár týdnů po krachu australského klubu North Queensland Fury. Podle informací deníku Sport přijal výzvu zachránit v polské lize Arku Gdyně. „Celý den jsme o tom jednali, můžu vám to potvrdit,“ uvedla koučova manželka Zdeňka Straková.



V Austrálii byla jedna hodina po půlnoci, když paní Straková zvedla telefon. Její manžel spal, možná se mu zdálo o jeho příštím angažmá. Na začátku příštího týdne sedne František Straka na letadlo a poletí do Polska spasit tým Arka Gdyně v nejvyšší soutěži. S vedením se domluvil na kontraktu do konce sezony. Nahradí odvolaného Dariusze Pasieku.

Kouč–zachránce. Na image, kterou má energický dvaapadesátiletý trenér v Česku, nyní vsadil klub z polského přístavního města. „Potřebují nakopnout,“ zjistila Straková po dlouhých hodinách, které se svým chotěm strávili ve středu u internetu a debatami se známými. V týmu, který je v aktuální tabulce na předposledním místě, působí záložník Miroslav Božok, Strakův bývalý svěřenec ze slovenského Ružomberku. Ten kouči popisoval, jak to v klubu chodí. A pomohl jej přesvědčit, aby tuhle výzvu přijal.


Poláci se na získání českého experta upnuli, Straku chtějí mít co nejdřív k ruce. „Od příštího týdne má Franta začít, musíme přebukovat letenky a zjistit volné lety. Jsme v Austrálii na dovolené, plánovali jsme, že tady zůstaneme do půlky dubna.

Všechno se řešilo hrozně narychlo,“ líčila uprostřed noci Straková. „Poláci měli o manžela eminentní zájem. Chtějí, aby je zachránil v lize,“ dodala.

Radost Straky z branky
Radost Straky z branky


Záložník Božok kouči nastínil, že Gdyně má velký potenciál. Hráčský a hlavně finanční. Pouze je prý potřeba, aby mužstvo někdo nabudil a vytáhl z něj maximum. Tohle by měl impulzivní Straka umět. „Sami jsme z té nabídky v šoku,“ přiznala trenérova manželka.

„Poláci Frantu chtěli za každou cenu. Jsou ochotní investovat. Tabulka polské ligy je hrozně vyrovnaná, dvakrát vyhrajete a jste desátí. Smlouva na tři měsíce ještě není podepsaná, ale jsme domluvení. Franta si může vzít s sebou asistenta Romana Bertu, se kterým spolupracoval v Ružomberku. Polsky sice neumíme, ale naštěstí manažer klubu mluví anglicky,“ informovala.

Bývalý kouč Sparty by mohl vést Gdyni poprvé příští sobotu na hřišti Widzewu Lodž. O delším působení v klubu zatím údajně nepřemýšlí. Rád by zůstal v Austrálii, kde si po krachu Fury hledá nové angažmá. „Jsme v jednání se dvěma kluby,“ sdělila Strakova manželka. „Ale teď je tady mrtvá sezona, čtyři měsíce se nic dít nebude.

Nový ročník začne až někdy v říjnu. Proč by měly kluby nyní angažovat nové trenéry, které by musely po celou dobu platit?“ nediví se vyčkávání údajných zájemců o Strakovy služby.

Pokud to v Austrálii nevyjde, je možné, že si svérázný trenér svou polskou štaci prodlouží. Záleží ale na tom, zda svou krátkou misi v Gdyni dovede do úspěšného konce. „Řešit z Austrálie angažmá v Polsku, to je opravdu zajímavé,“ shrnula se smíchem Zdeňka Straková.

Vstoupit do diskuse
1

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Články odjinud


Články odjinud