Michal Koštuřík
16. července 2012 • 13:03

"Nejnamyšlenější frajer" Štěpánek zkouší restart v Senici

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Trenér Josef Csaplár jej před časem označil za nejnamyšlenější český talent. „Toho pána neznám, v životě jsem s ním nemluvil,“ podivuje se Miroslav Štěpánek (22), který se po pětiletce marné snahy o průraz do sestavy bundesligového Hamburku usídlil ve slovenské Senici. Tam hodlá na druhý pokus pořádně nakopnout svou kariéru, která měla raketový vzlet.



Jako šestnáctiletý extrémně nadaný olomoucký dorostenec při jednom zápase upoutal pozornost skautů německého Hamburku a brzy se do Německa stěhoval s mámou za svými fotbalovými sny.

Zatím si je Miroslav Štěpánek nevyplnil. Také kvůli dvěma těžkým zraněním kolena, která jej připravila o celý rok. Po minulé sezoně vysoký stoper pochopil, že ve slavném klubu nemá jiskřivou budoucnost.

Od léta tak bojuje o místo v základní sestavě Senice vedle mazáka Ericha Brabce.   

V předkole Evropské ligy proti MTK Budapešť ještě nemohl nastoupit, klub jej nestihl napsat na soupisku.

V dalším duelu s kyperským APOELem Nikósie už bude „ready“.

„Doufám, že se do základu dostanu. Neříkám, že nemám sebevědomí,“ říká s nenuceným klidem. Je vidět, že s vírou ve vlastní schopnosti nemá tento vysoký mladík s kšiltovkou otočenou dozadu sebemenší potíže.

Možná si věří až moc, jak se domníval Josef Csaplár.

Když se k olomouckému odchovanci donesla od kamaráda Ondřeje Mazucha slova, která známý kouč pronesl v televizním studiu, jen zíral.

„Nevím, kde to vzal a jak na mě vůbec přišla řeč,“ krčí rameny. „Je to jeho názor, ať si ho nechá. Mně je to úplně jedno, tyhle věci neřeším. Jde to mimo mě, nic z toho nemám. Rodina ví, jaký jsem. Kdyby mi to Ondra Mazuch neřekl, tak o tom ani nevím,“ reaguje na Csaplárův výrok.

Ačkoliv se Štěpánek v Hamburku za pět let do elitní jedenáctky HSV neprobojoval, zahrál si v tomto období nejvyšší rakouskou soutěž. V sezoně 2008 – 2009 totiž hostoval v Kapfenbergu a mířil tam ještě jednou.

Těsně před tím si ale v utkání české reprezentace do 21 let proti Hradci Králové podruhé přetrhl křížový vaz v koleně. Pech a další šestiměsíční pauza.

„První dva roky jsem cítil šanci, ale po těch dvou zraněních už bylo těžké se v Hamburku prosadit. Konkurence v áčku byla velká a béčko mi bylo málo,“ shrnuje chlapík, jenž se přiučoval od Dennise Aoga či Heika Westermanna. A skamarádil se s krajany Davidem Jarolímem a Václavem Drobným.

Když mu po minulé sezoně doběhla smlouva a ozvala se Senica, hvězdy opustil. „Slyšel jsem i o nabídce Mladé Boleslavi,“ informuje. Na Slovensko jej zlákala vidina Evropské ligy, známý trenér Psotka a blízkost domova. Přesto se chce jednou vrátit do Hamburku a trvale tam žít.

„Je tam vyšší životní úroveň a výborní lidé,“ vysvětluje s tím, že přístav u Severního moře opouštěl s bolavým srdcem. „Byl jsem z toho docela špatný, zvykl jsem si tam,“ nezastírá.

Miroslav Štěpánek
Narozen: 15. ledna 1990
Pozice: stoper
Výška/váha: 192 cm, 83 kg
Klub: FK Senica
Kariéra: Sigma Olomouc (do 2006), Hamburger SV (2006 – 2012), Kapfenberg (Rak., 2008 – 2009), Senica (od léta 2012)
V reprezentaci: Česko U-21 (2 zápasy/0 branek), U-19 (9/0), U-17 (17/4), U-16 (6/2)
Aktuální hodnota: 200 tisíc eur (cca 5,2 mil. korun) podle transfermarkt.co.uk
Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Články odjinud


Články odjinud