19. dubna 2009 • 11:27

Zítka: Chci ve špičkovém fotbale vydržet

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
Dresy repre? Neurazí, ale žádná sláva. Konečně zajímavé nápady, ale sráží je…
VŠECHNA VIDEA ZDE

Zraněný gólman Anderlechtu a české fotbalové reprezentace Daniel Zítka zatím neví, kdy opět bude chytat v zápasech. Věří však, že na konci června by mohl začít s brankářským tréninkem.



Zítka stále není v pořádku poté, co si loni koncem listopadu po střetu s protihráčem vážně poranil kotník a musel podstoupit několik zákroků.

"Momentálně se tvrdě připravuji na další fázi rehabilitace - tou je běh, protože zatím neběhám. Jenom jezdím na kole, plavu a chodím," řekl v rozhovoru s ČTK a Českým rozhlasem."Pokud všechno půjde tak, jak to jde teď, tak na začátku přípravy na další sezonu bych už eventuálně mohl začít trénovat s míčem," podotkl.

Přesný začátek přípravy na příští ročník závisí na tom, zda se Anderlechtu podaří získat titul a případné účasti v evropských pohárech.Čtyři kola před koncem soutěže je bruselský klub druhý o tři body za Standardem Lutych, ale má dobru dnešní zápas ve Westerlo. Anderlecht by se rád po dvou letech vrátil na belgický trůn, podle Zítky však má v závěru ligy těžký los.

"Mluvím z pozice invalidy, který se na tom nemůže podílet. Něco jiného by bylo, kdybych třeba na tom hřišti stál, tak bych možná byl optimističtější. Takhle nezbývá než držet palce," řekl.

Pokud by se titul získat nepodařilo a tým se neprobojoval do Ligy mistrů, daly by se prý očekávat odchody. Anderlecht v létě s jistotou opustí útočník Stanislav Vlček, který se vrací do Slavie, a myšlenky na přestup má i záložník Jan Polák.

"Honza by rád někam výš, do nějaké lepší soutěže," podotkl Zítka. K setrvání by ho možná přesvědčila účast týmu v Lize mistrů. "Pokud by se ale nepostoupilo, tak myslím, že by uvítal přestup do lepší soutěže. Kvalitu na to má," řekl gólman.

O vlastní budoucnosti se Zítka moc bavit nechtěl. Kontrakt v Bruselu má ještě na dva roky a ještě by chtěl pár let ve špičkovém fotbale vydržet. "Uvažoval jsem, že kariéru ukončím tady v Belgii, ale nikdy neříkej nikdy," uvedl.

O návratu do české ligy nicméně zatím příliš neuvažoval.Zítku mrzí, že kvůli zranění chyběl v reprezentaci v kvalifikaci mistrovství světa v Jihoafrické republice, kam by se rád podíval.

"Je škoda, že se neudělalo víc bodů. Je škoda, že se odvolal trenér a nemohl dokončit tuhle kvalifikaci. Je škoda, že tam byl nějaký průšvih po zápase," komentoval události po nedávných zápasech se Slovinskem a Slovenskem, v nichž Češi získali jen bod.

Následně od týmu odešel trenér Petr Rada a několik hráčů bylo vyřazeno z kádru kvůli nočnímu posezení po zápase v restauraci."To jsou prostě věci, které se stanou...

Uvidíme, třeba to bude ve prospěch věci a ještě se postoupí. Když ne, tak budeme všichni podepsaní pod ten neúspěch, nejenom odvolaný trenér a suspendovaní hráči, ale všichni, co se na tom podíleli," řekl Zítka.

Zastal se také svého slavnějšího kolegy Petra Čecha, který v poslední době čelí za své výkony v brance Chelsea kritice. "Když chytáte v Chelsea a v Premier League, musíte mít kvalitu," podotkl s tím, že Čech je podle něj stále výš než ostatní čeští brankáři.

Navíc hovořit o neúspěších a slabší formě, když Čech s týmem postoupil do semifinále Ligy mistrů a bojuje o anglický titul, podle něj není na místě.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Články odjinud


Články odjinud