Karel Häring
5. září 2009 • 13:30

Bednář a kokain: Bál jsem se vězení

Vstoupit do diskuse
2
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
Samek o Slavii a italském trápení: Těžký půlrok. Řešil se návrat do Česka
VŠECHNA VIDEA ZDE

Má za sebou nejhorší dny svého života. V květnu anglické noviny přistihly Romana Bednáře, jak kupuje drogy. „Měl jsem hodně černé myšlenky,“ přiznává v rozhovoru pro Sport. Teď už se jeho jméno objevuje v novinách opět jen v souvislosti se střílením branek.



V obnovené premiéře za West Bromwich se ve druhé lize proti Sheffieldu United trefi l dvakrát.

„Jak se mám? Teď skvěle, jsem zpátky v týmu i v tréninku. Zatím to šlape tak, jak má. Když jsem se poprvé od té události ukázal na stadionu, fanoušci mi ukázali, že jsou se mnou. Ještě jsem ani nekopl do balonu a už zpívali moje jméno. To mě hodně nakoplo," vzpomíná.

Bednář se z aféry oklepal a vstřelil dva góly! »


Šel jste si poté, co vaši kauzu odstartoval nedělník News of the World, ráno koupit noviny?
„Raději ani ne, ale díval jsem se na to na internetu. Bylo to hrozný."

Roman Bednář Roman BednářFoto internet

Co vám projelo hlavou, když jste se dozvěděl, že vás natočili?
„Já vůbec nevěděl, co mám dělat. Byla to situace, která se nedala vrátit zpátky. Ale stalo se. Myslím, že jsem se s tím popral dobře. Teď se jen budu snažit dokazovat, že nejsem takový."

Byl to nejhorší den vašeho života?
„Určitě, protože jsem vůbec nevěděl, co bude. Vím, že někteří lidé se na mě předtím dívali jinak a tohle je překvapilo a zklamalo. Lidi dělají chyby a já jsem byl za všechny, které jsem v životě udělal, potrestaný. Na druhou stranu, když jsem viděl, co předvedli naši fanoušci na stadionu, tak už chci věřit, že to teď bude jen lepší. A že můžu dokázat, že jsem jiný."

Drogová aféra? Co nezabije, to posílí, míní Bednář »


Co vás v těch prvních dnech nejvíce strašilo? Konec fotbalové kariéry? Nebo třeba hrozba vězení?
„Měl jsem hodně černé myšlenky, vůbec jsem nevěděl, co se bude dít. Jak zareagují lidé v klubu. Jen jsem si přál, aby se už něco řešilo, protože mi tehdy připadalo, že to všechno trvá hrozně dlouho."

A bál jste se vězení?
„Nevím, jestli se v takových situacích vůbec dá přemýšlet s čistou hlavou. Bál jsem se určitě, protože s takovými situacemi nemám zkušenosti."

Hledal jste nějakou pomoc u psychologa, abyste přežil černé dny?
„Stála při mně rodina, přítelkyně, kamarádi i Sport Invest. Bylo to těžké období, ukázalo se, kdo je kamarád. A musím říct, že jsem jich moc neztratil. Ti nejbližší vědí, kde je pravda, a stojí při mně."

Proč jste si kupoval drogy?
„Nezlobte se, na to nemůžu z jistých důvodů odpovědět."

Podstoupil jste test na přítomnost drog v těle?
„Za poslední dva roky jsem jich podstoupil pět a všechny byly čisté. Když to vyšlo v novinách, hned následující středu jsem absolvoval další a opět jsem byl čistý."

Roman Bednář
Roman Bednář

Kolikrát jste byl u policie na výslechu?
„No hlavně to byla moje iniciativa. Udělali mi nějakou domovní prohlídku, přišlo mi to až směšné, ale asi to museli udělat, aby splnili nějaké postupy. Sám od sebe jsem řekl, že chci, aby mě vyslechli. Oni řekli, že musí čekat, až něco vyšetří."

Jak si vysvětlujete, že si noviny vybraly zrovna vás?
„Na to nedokážu odpovědět. Já se k té věci nechci moc vracet, je to pro mě uzavřené. Dívám se do budoucnosti."

Co pro vás tahle životní etapa znamená?
„Je to určitě to nejhorší, co se mi stalo. Zjistil jsem, co je pro mě nejdůležitější a o co nechci přijít."

O co byste nechtěl přijít?
„Mělo to dopad na moji rodinu, určitě bych nechtěl přijít o ni a o přátele. A samozřejmě o fotbal. Srovnal jsem si věci, o kterých jsem si myslel, že jsem je měl srovnané. Ale určitě jsem neměl. Jsou to jen slova, jenže vím, že to teď budu dokazovat svými činy."

Jste o tom přesvědčený?
„Teď už jsem si tím naprosto jistý."

V rámci trestu se budete účastnit různých protidrogových akcí. Už jste na nějaké byl?
„Dosud jsem se věnoval hlavně tomu, abych byl co nejrychleji v tréninku. Ale tahle iniciativa vzešla ode mě. Už předtím jsem se zúčastnil různých akcí s dětmi. To mi problém nedělá. Chtěl bych, aby pochopily nebezpečí takových látek. Určitě tyhle akce budu dělat, rád pomáhám lidem. Až bude první příležitost, budu v ní zaangažovaný. To je mi jasné."

Jak reagovali v Birminghamu lidé ze sousedství poté, co jste se takto „proslavil"?
„Jak nejlépe mohli. Ti, co mě znají, vědí, jak to bylo. Těm, co ne, ukážu, jaká je pravda."

Takže žádné anonymy nebo jízlivé poznámky?
„Vůbec nic."

Trest za kokain: Bednář dostal tříměsíční distanc »


Trávil jste letní pauzu v Česku, nebo jste raději zůstal v Anglii?
„Byl jsem v Česku, hlavně jsem nikam jinam ani nemohl, protože jsem nevěděl, kdy bude ta policie a jednání na FA. Takže jsem ani nemohl na dovolenou. V Čechách jsem se na veřejnosti raději moc neukazoval, asi to bylo lepší."

Volal vám někdo z českých trenérů? František Straka, který v té době vedl krátce národní tým, se do vás v médiích celkem ostře pustil, že jste udělal totální blbost a připravil se o reprezentaci.
„Pro mě bylo důležité, že mi zavolal. Jako jediný reprezentační trenér, který se mi kdy ozval! Bylo to od něj hezké. A to, co mi řekl, mě podpořilo. Vůbec jsem to nečekal."

Roman BednářFoto ČTK

Co vám řekl?
„Řekl mi to samé, co novinářům, ale pak dodal, že mi přeje hodně štěstí, ať se s tím poperu, a doufá, že to budu mít hodně rychle za sebou. Moc jsem si toho vážil."

Během aféry jste nemohl vůbec docházet na klub ani využívat jeho zařízení pro individuální tréninky. Jaké to bylo?
„Snažil jsem se udržet v kondici sám, ale nebylo to příjemné období."

Běhal jste denně?
„To ani ne. První dny člověk neměl myšlenky na to, aby něco dělal. Já jsem si myslel, že jsem ten nejhorší. Když se to začalo vyvíjet tak, že bych mohl dostat tři čtyři měsíce, raději už j s e m n ě c o dělal. Šlo to potom hodně rychle."

V anglických médiích označili tříměsíční trest od fotbalové asociace za hodně nízký.
„Nevím, jestli je nízký. Dvakrát jsem měl setkání na FA. Chtěli věřit tomu, co jsem jim řekl. A já jim za to mohu jen poděkovat, protože to ukazuje, že věřili mé verzi, která je pravdivá. Kdyby nechtěli věřit, mohl jsem dostat až půl roku."

Bál jste se, že z vás budou chtít udělat nějaký odstrašující případ?
„Určitě."

Přibral jste nějaké kilo, když jste netrénoval?
„Právě že ne. Jedl jsem skoro každý den knedlíky a vůbec nic! Byl jsem ve stresu, nevěděl, co bude, takže jsem ještě zhubnul (směje se). Bylo to dobré, když jsem potom naskočil. Nemusel jsem nic shazovat a rovnou jsem nabíral fyzičku."

Fotbalista Bednář: Kupoval kokain a marihuanu! »


A byl jste nervózní před vstupem do kabiny?
„A tak trošku nervozity tam bylo. Ale přijali mě skvěle."

Marek Čech v nedávném rozhovoru přiznal, že si z vás občas po návratu udělali legraci. Dá se prozradit, jak to vypadalo?
(směje se) „Raději ne. Hlavně, já jsem z těch, který rád dělal vtipy, takže si mě teď dobírají. Když to není zlá sranda, a to zatím nikdo neudělal, nevadí mi to. Musel jsem s tím počítat."

Pochvaloval jste si přijetí ze strany příznivců West Bromwiche. Ale jaké jsou reakce fanoušků soupeře? V Anglii dokáží být velmi jízliví a vynalézaví při skládání urážlivých pokřiků.
„Samozřejmě už jsem to zažil, něco na mě pořvávali. Ale když jsem dal venku dva góly v prvním utkání, tak si myslím, že jsem všem zavřel trochu ústa. Je mi jasné, že se to se mnou potáhne, ale kdybych se měl soustředit na to, co zpívají, byl bych hloupý."

Co zpívali?
„Raději to nebudu říkat, ale bylo to hrozné (směje se). Já jim to teď nemůžu brát. Není to tak, že by zpívali společně, ale když jdete pro balon, spustí to na vás."

Nový trenér Roberto Di Matteo vám také vyjádřil podporu, mimo jiné prohlásil, že budete patřit mezi klíčové hráče Albionu v sezoně.
„To bylo skvělé. Když jsme se poprvé viděli, řekl mi, že ho to, co se stalo, vůbec nezajímá, že je to teď jen na mně. Od prvního dne, co jsem přišel, mu přístupem ukazuji, co chci. I proto jsem ty dva zápasy hrál od začátku. Doufám, že budu patřit ke klíčovým hráčům. Když jsme před dvěma lety postupovali, byl jsem mezi nimi. Já mám teď jednu vizi: chci hrát, dávat góly a postoupit."

Pokud byste měl svou aféru shrnout, jaké je podle vás nejvýstižnější slovo?
„Byla to hloupost. Lidi dělají chyby. Vím, že jsem někoho mohl zklamat, ale já o sobě nikdy neříkal, že jsem dokonalý. V životě už nerisknu to, že bych mohl přijít o fotbal nebo o přátele."

 

Vstoupit do diskuse
2

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Články odjinud


Články odjinud