2. listopadu 2009 • 18:46

Rosický: Kdybych fotbal nemiloval, asi jsem se už nevrátil

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Opravdová láska k fotbalu prý pomohla Tomáši Rosickému nedávno obnovit kariéru poté, co kvůli problémům s podkolenní šlachou nehrál dlouhých dvacet měsíců.



Devětadvacetiletý záložník Arsenalu, který je nyní na marodce s poraněným lýtkem, to uvedl na serveru uefa.com, kde odpovídal na dotazy fanoušků z celého světa.

Na Rosického se obrátili jeho obdivovatelé i z exotických fotbalových destinací: Sýrie, Indie, či Keni. Opora české reprezentace reagovala na rozličné dotazy.

Zaka Wheelera z amerického Portlandu zajímalo, kdy se Rosický během dlouhé pauzy cítil nejhůře."Bylo to ve chvíli, kdy jsem zjistil, že musím jít na druhou operaci na podzim roku 2008. Bylo těžké se s tím vyrovnat. Hlavní motivací pro mě bylo, že chci znovu hrát. Kdybych fotbal opravdu tak nemiloval, asi bych se už nevrátil," uvedl Rosický.

Tomáš Rosický se divíFoto Jaroslav Legner (Sport)
"Je perfektní být zase zpátky, užívám si to. I když jsem teď na chvíli zase mimo. Fotbal mi prostě chyběl," reagoval na dotaz z Indie. Polského fanouška ujistil, že věří v návrat na úroveň, na které byl před svým dlouhodobým zraněním.

"Absolutně nejsem limitovaný tím, co mě trápilo v roce 2008. Takže nevidím důvod, proč bych se to nemělo stát."Rosický se netajil ani vírou, že se v Arsenalu brzy dočká velké trofeje, byť na ni od roku 2006 stále marně čeká. Podle něj je reálné, aby "Kanonýři" zaútočili na ligový titul.

"Proč by se to nemohlo povést? Jak je vidět, nemáme problém se střílením gólů, dali jsme jich nejvíc v Premier League. Když budeme navíc bránit zodpovědně jako celý tým, můžeme to dokázat," napsal Rosický Christopherovi Cassatovi z Arizony, který se představil jako "obrovský fanoušek Arsenalu".

Rosický se vyznal i z obdivu k trenérovi Arsénu Wengerovi, který jej přivedl z Dortmundu. "V první řadě věří hráčům, které do týmu získá. A také je naprosto výjimečný v tom, jakým způsobem chce hrát a vyhrávat. Nikdy jsem nepracoval pod trenérem s takovou filozofií," napsal šestnáctiletému Tomu Dentovi z Londýna.

Tomáš Rosický se vzpamatovává z tvrdšího zákroku fotbalistů San MarinaFoto Michal Beránek (Sport)


Petra z Prahy zajímalo, kterému fotbalistovi se Rosický svým herním projevem chtěl přiblížit. "Je těžké srovnávat sebe samotného s někým jiným, ale když jsem byl mladší, tak jsem obdivoval Zinédina Zidana pro jeho fotbalovou inteligenci a umění," vyznal se Rosický.

Skot John Kerr vyzvídal, proč český tým nezvládl kvalifikaci a příští rok bude chybět na mistrovství světa v JAR. "Je fakt, že jsme nebyli v žádné skupině smrti. Ale je to těžké analyzovat, protože jsem byl s týmem v posledních dvou, nebo třech zápasech. Když jsem se vrátil, bylo skoro po nadějích," uvedl Rosický.

Fanoušek z Damašku přišel s otázkou, jestli se český tým může vrátit ke slavným časům z roku 1996, kdy na evropském šampionátu v Anglii získal stříbrné medaile.

"Rád bych zažil něco podobného, ale je otázkou, jak se budou zlepšovat naši mladí a talentovaní hráči. Když se podíváte na kluky z reprezentace do 20 let, která předloni na mistrovství světa skončila druhá, tak je jasné, že se nevyvíjejí tak, jak bychom všichni chtěli. Bohužel jdou nahoru velmi pomalu," přemítal Rosický.

ArchívFoto SITA


Internetová debata s fanoušky se netočila jen kolem fotbalových témat. Angličanka Hannah Lermanová chtěla vědět, co by Rosický dělal, pokud by se neživil fotbalem.

"Asi bych zkusil jiný sport. Možná tenis nebo lední hokej, které jsou u nás velmi populární a kterým jsem se jako dítě také věnoval. Ale určitě bych dělal jiný sport, o normální práci jsem nikdy nepřemýšlel," uvedl Rosický.

Portugalci Helderu Freitasovi prozradil, co mu na fotbale nejvíc vadí. "To věčné cestování, je toho opravdu strašně moc. Člověk je pořád v autobuse nebo v letadle a ta místa stejně téměř nepozná. V podstatě jsem byl s fotbalem už všude a neviděl vůbec nic," uvedl Rosický.

Další fanoušek se ptal také na jeho koníčky. Rosický se prý v poslední době věnuje hlavně hře na kytaru. "Nejsem moc dobrý, ale zkouším to," dodal.

Tomáš Rosický se diví
Tomáš Rosický se diví

Vstoupit do diskuse
1

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Články odjinud


Články odjinud