31. srpna 2011 • 11:25

ČESKÝ FOTBAL: Souboj legend skončil remízou

Autor: Radim Trusina
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Oba patřili v 90. letech minulého století do slavné éry fotbalové Sparty - Horst Siegl a Zdeněk Svoboda, dva parťáci, střelec a jeho nahrávač, kteří spolu mohli hrát poslepu. V pátek večer se ale postavili proti sobě v prestižním divizním derby dvou nováčků: 42letý Siegl jako stoper Blšan, 39letý Svoboda jako tvůrce hry Žatce.



Souboj dvou sparťanských legend, které se Spartou dohromady vybojovaly 20 titulů (12+8), skončil na blšanském stadionu remízou 1:1.

Ještě před dvěma roky patřili k sobě. Svoboda hájil barvy „Sieglových“ Blšan, pak ale přijal nabídku největšího oblastního rivala. Žatec je od bývalé ligové vísky vzdálený pouze 15 kilometrů, vyhecovanější zápas v téhle lokalitě nenajdete. Přišlo se na něj podívat 450 diváků.

„Pro skalní fanoušky na obou stranách by tenhle zápas měl být nejvíc,“ potvrzuje Svoboda.

V nadsázce se dá přirovnat tohle soupeření k rivalitě mezi Spartou a Slavií. O to pikantnější je Svobodův přesun do týmu největšího konkurenta. „Já mám čisté svědomí, každému se můžu v Blšanech podívat do očí. Lidi, kteří vědí, proč jsem odešel, na mě budou po zápase čekat a podají mi ruku. Jiní si musí sáhnout do svědomí, dál to nechci rozebírat,“ řekl Svoboda.

„Zdeňka nám do Žatce přetáhli, my se s tím musíme smířit, nemám mu to za zlé,“ ujišťoval Siegl.

Před výkopem se trochu pošťuchovali. „Zdeněk mi volal, jestli ho pustíme do areálu autem, tak jsem mu říkal, že se nemusí bát,“ culil se Siegl. „Potkali jsme se den před zápasem na Strahově, kde jsem vyzvedával balony, tak se hned vyptával, co to je za míče, jestli jsou na zápas.“

Před výkopem na sebe narazili ještě jednou: dvě hodiny před začátkem se Svoboda zastavil na benzinové pumpě na kafe. „Byl to můj rituál z dob, kdy jsem hrál za Blšany. Když jsem si tam dal kafe, dařilo se mi. No a teď jsem tam potkal Sigiho s klukama, asi tam taky hledali formu,“ usmíval se Svoboda.

Jinak žádné velké hecy a sázky. „Už jsem velkej kluk, já na tohle štengrování nikdy moc nebyl. To Sigi má svoji držku, on je takový typ, úplně jiný než já,“ říkal Svoboda.

Zastávka na kafe se mu vyplatila. Od první minuty byl ve středu žatecké zálohy hodně aktivní, chodil si neúnavně pro míče, dirigoval spoluhráče, výborně rozehrával všechny standardní situace.

To Siegl, který vedl Blšany jako kapitán, ve středu obrany moc výrazný nebyl. „Sigi vypadá dost unaveně,“ hodnotil to fanoušek na hlavní tribuně blšanského stadionu, kde diváci bývalého výtečného střelce vybízeli, aby šel před branku soupeře aspoň na roh. Neúspěšně. „Mám problémy s kolenem. Trochu se šetřím. Ale v příštím zápase se možná posunu víc dopředu,“ odpověděl Siegl.

Před utkáním na svého bývalého parťáka Svobodu speciálně upozorňoval v kabině. Dobře zná jeho fotbalové kvality. Při obsazování žateckých hráčů si domácí vždy rozebírali fotbalisty podle čísel, ale osmička nikdy nezazněla. Pokaždé jen pokyn: „Svobodiče“ nebo „Zdendu“.

Ne bezdůvodně, Svoboda byl nejlepším hráčem zápasu. „Kdybychom se ho báli, tak hrajeme v sobotu, kdy by kvůli povinnostem ve Spartě nemohl nastoupit (Svoboda trénuje sparťanské béčko ve druhé lize). Ale děláme to pro sebe, chceme hrát v pátek večer. Fotbal pod umělým osvětlením má úplně jinou atmosféru,“ vykládal Siegl.

Jen jednou se oba potkali v přímém souboji. Na konci prvního poločasu vedla blšanská hvězda míč a Svoboda do něj „zajel“. Balon mu vzal a Siegl zůstal ležet. Rozhodčí jen křiknul: „Nic, míč, hraj!“

„Bylo to důrazné, ale absolutně čisté. Vždycky jsem hrál férově. Ale Sigi z toho souboje trochu odlítnul, neustál to. I když je těžší než já, jsem rád, že mám víc síly než on,“ usmíval se Svoboda.

Co na to Siegl? „To byl on, jo? Ani jsem si nevšiml, každopádně do mě šel brutálně,“ vtipkoval.

Těsně po poločase a vedoucím gólu Blšan pak Svoboda ostře atakoval domácího Šmerdu a diváci se pro něj hlasitě dožadovali žluté karty. Tu po chvíli v přerušené hře opravdu dostal. „Zdeňku, hraj opatrně, to je samý faul,“ káral ho blšanský fanoušek.

Ač měl Žatec územní převahu, Blšany si vytvořily víc šancí. Oba celky se prosadily jen jednou, ale víc byl spokojený Svoboda. „Ze začátku jsme byli zbytečně zakřiklí, ale hráli jsme venku, získali jsme bod, takže mám nad Sigim trochu navrch. Pro nás je každý zápas v divizi svátek, ale ten proti Blšanům je víc,“ netají Svoboda.

Blšany udržely lepší bilanci vzájemných zápasů. Stav z jejich pohledu teď je: dvě výhry, dvě remízy a jedna porážka při skóre 9:7. „Motivace tam určitě byla, ale hlavně ze strany Žatce, oni nikdy nebyli výš než my,“ rýpl si Siegl se smíchem. „Ještě Zdeňkovi zavolám. Co mu řeknu? Že nám tady měl nechat tři body. No nic, musíme vyhrát na jaře u nich.“

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud