Jan Podroužek
6. února 2012 • 11:37

Frýdek-Místek angažoval horolezce Uhra: Výšlap do druhé ligy

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

ČESKÝ FOTBAL | Mezi druholigovou sortou chybí už dvanáct let. S druhou nejvyšší soutěží se Frýdek-Místek loučil na konci sezony 1999/2000, teď ale Valcíři dychtí po návratu. A jsou velmi blízko. Od vrcholu ve třetí lize je z druhého místa dělí pět bodů. A před tímhle výšlapem se rozhodli i pro netradiční přípravu – objemy nabírali v Beskydech pod vedením profesionálního horolezce.



Po jedenácti sezonách strávených v divizi nebo třetí lize šplhá konečně Frýdek-Místek do dalšího výškového tábora.

Na jaře se bude rvát o postup do druhé ligy s HFK Olomouc, který si před ním drží pětibodový distanc. Za úspěchem jdou přitom v dlouhé zimní přípravě symbolicky. Pod dozorem Libora Uhra, profesionálního horolezce.

„Kondiční blok, který každý fotbalista několikrát absolvoval, kdy v zimě je nějaké soustředění s výběhy, posilovnou, tělocvičnou, jsme teď odbourali a vyzkoušeli něco netradičního. Jsem ale s touto přípravou velice spokojený,“ chválí si originální soustředění v Beskydech trenér Frýdku Milan Duhan.

Hráči pilovali s horolezcem Liborem Uhrem obecnou vytrvalost a sílu. Denní dávky se v podstatě nelišily. Fotbalisté se vydali ráno v devět hodin na pěti až šestihodinovou túru na vrcholy Beskyd, pak sauna, regenerace a brzy do hajan.

„Tahle objemová příprava splnila svůj účel úplně stejně jako předešlá klasická soustředění, ale člověk je v přírodě, vyčistí si přitom hlavu,“ vypráví Duhan.

Kouč Valcířů se rozhodl pro zpestření po vzoru západoevropských klubů, které se podobným způsobem také chystají na soutěžní ročník. Jen s tím rozdílem, že ho nepodstupují v zimě, ale v létě.

„Zimní pauza u nás je strašně dlouhá a tohle pomáhá nejen fyzické, ale i psychické stránce. Stereotyp člověka psychicky hrozně vyčerpává. Chtěli jsme, aby kluci chytili nějaký náboj, aby do toho šli s chutí,“ vysvětluje Duhan.

Za neobvyklým soustředěním vidí hlavně cestu ke zlepšeným výkonům v jarní části. Duhanovi totiž druhé místo s pětibodovým mankem po podzimu přirozeně nestačí.

„Máme kádr na to, abychom zápasy zvládali lépe. V domácím prostředí jsme nehráli moc kvalitní fotbal, většinou jsme utkání lámali až ve druhém poločase zvýšenou agresivitou, ale po fotbalové stránce to nebylo ono. Navíc jsme trpěli na velmi nízkou produktivitu,“ stěžuje si Duhan na 29 vstřelených branek ze šestnácti utkání.

Už v loňské sezoně urval Frýdek slušné třetí místo, k postupu ale zela mezi ním a první Opavou 21 bodová rokle. Letos má našlápnuto daleko nadějněji. I díky tomu, že do klubu a s tím i do jeho názvu, vstoupilo město.

Herní koncept pro mladé

„Považuji to za velmi důležité a pozitivní pro nás. Díky podpoře města s nezanedbatelným přispěním podnikatelské sféry jsme stabilizovaným celkem. Náš cíl je být co nejvýše a všichni v klubu chceme třetí ligu vyhrát,“ říká Duhan, který do Frýdku přišel teprve před probíhající sezonou, přesto už se uvnitř týmu po jeho nástupu začaly hýbat klíčové věci.

Například se zužuje spolupráce mezi áčkem a mládežnickými kategoriemi. „Spojili jsme přípravu mužského áčka, béčka a nadějných dorostenců, abychom si sjednotili herní filozofii. Připravujeme herní koncept, aby mladí nebyli po příchodu do dospělých na začátku, ale mohli se plnohodnotně zapojit,“ vypráví.

Současný kádr Valcířů tvoří hlavně hráči střední generace a mladší, kteří jsou namotaní na zkušené třicátníky Petra Literáka a hlavně obránce Radima Wozniaka, jenž ve Frýdku hostuje z Hradce Králové.

„Je tu skvělý základ v morálce mužstva. Kluci jsou výborná parta s velikou motivací něco ve fotbale dokázat. S takovým kolektivem jsem upřímně ještě nepracoval. Určitě bych tu chtěl zakotvit na delší dobu a splnit všechny cíle, které jsme si s vedením klubu dali do budoucna,“ dodává Duhan.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Články odjinud


Články odjinud