Jan Podroužek
30. března 2012 • 18:46

Éra s Hřebíkem už se asi nevrátí, ale do ČFL Benešov chce

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

ČESKÝ FOTBAL | Už je zase výrazně veseleji. Za svou skoro stoletou historii zažil fotbalový Benešov úžasné postupy – například v polovině devadesátých let hrál pod vedením současného GSM Sparty Jaroslava Hřebíka první ligu. Naproti tomu i strmé pády, to když se úplně rozpadla mužská složka v oddílu a zůstal jen mládežnický fotbal. Dnes je klub stabilní a tlačí se zase výš, do třetí ligy.



V divizní tabulce skupiny A má Benešov krásný výhled, nadýmá se totiž na prvním místě. V klubu se navíc netají tím, že je postup do třetí nejvyšší soutěže láká.

„Rádi bychom do třetí ligy. Chceme v ní hrát důstojnou roli,“ říká předseda Benešova Zdeněk Machač. Krásné starosti na to, že před patnácti lety neexistoval v klubu mužský tým...

Historii benešovského fotbalu lze rozdělit do tří etap – éra Josefa Vacenovského, doba Miroslava Švarce a současnost. Dostane se na všechno, začněme ale obráceně, tedy tím, jak klub vypadá teď.

Obživnutí fotbalu

Všechno se rozbíhá přibližně patnáct let nazad, kdy v klubu nefunguje A mužstvo mužů. Po sezoně 1994/1995 a 1995/1996, kdy celek postupně sešel z první ligy až do třetí, se „chlapi“ rozpadli a tým začíná ve čtvrté třídě.

„Tenkrát to ale bylo fantastický. Na čtvrtou třídu u nás chodila třeba 300 až 400 diváků,“ vzpomíná Machač.

Dva roky na to vstupuje do klubu silný sponzor, stavební společnost Sládek Group, a. s. a přihlašuje Benešov do krajského přeboru. Tým tvoří hráči Pyšel, kteří ihned po roce vybojují divizi. V té se klub plácá, až v sezoně 2006/2007 sestoupí zpět do přeboru.

O rok později je ale zpátky a v silnější kondici. Už v minulé sezoně dokončilo mužstvo divizní ročník na čtvrtém místě a letos sáhá po ligové příslušnosti. Co za tím stojí?

Předešlé éry

Éra Josefa Vacenovského

Do klubu přichází na počátku sedmdesátých let jako hrající trenér bývalý reprezentant a hráč Dukly Praha Josef Vacenovský. Tým jde od postupu k postupu, z I. A třídy se vyhrabe až do třetí nejvyšší soutěže.

Mužstvo v té době tvořili borci jako bývalí dukláci Jiří Čadek, Jan Brumovský nebo Josef Jelínek z Bohemians. „Fantastická doba. Pro lidi tenkrát úžasný zážitek,“ vzpomíná Zdeněk Machač.

Éra Miroslava Švarce

Doba, kdy se benešovský fotbal houpal nejvýš ve své stoleté historii. Po příchodu bohatého podnikatele ve stavebnictví Miroslava Švarce v roce 1990 se klub během čtyř let probil až do první ligy.

V sestavě týmu tehdy hrály hvězdy Ivo Knoflíček, Karel Jarolím, Tibor Mičinec, Július Bielik nebo Luboš Kozel. Jenže Švarcovi došly peníze a klub se začal potápět.

O dvě sezony později padal do třetí ligy, až úplně zašel mužský fotbal v Benešově a muselo se začít od píky. „Při těch podmínkách, v jakých se ta mužská liga u nás dělala, jsem nevěřil, že v ní budeme dlouho,“ přemítá Machač.

„Jednoznačně příchod pana Sládka do klubu. Díky němu u nás zase obživnul fotbal. A hlavně práce s mladými. Od počátku devadesátých let jsme posílili práci v mládežnických kategoriích a současný tým, který se pokouší o postup do třetí ligy, tvoří z 90% kmenoví hráči,“ vypráví Machač.

V klubu například vyrostli fotbalisté jako Miloslav Strnad, který hrál ligu za Bohemians 1905 nebo Ostravu, momentálně hraje druhou v Sokolově, David Čáp, bývalý ligista, který působil v Blšanech a nebo exjablonečák Josef Laštovka, jenž se mihnul i v německém Fürthu.

Stoleté výročí v ČFL?

Příští sezonu slaví Benešov 100 let fotbalu a prezent jménem „třetí liga“ by prý v klubu uvítali.

„ČFL je ale v tuhle chvíli pro nás jasný strop. Pokud by se to podařilo, tak se tým musí doplnit o dva tři hráče. Ale nemůžeme si momentálně ukázat na takové, kteří mají zkušenosti z druhé nebo první ligy, na to nemáme,“ vysvětluje Machač, že i přes pevný vztah se silným sponzorem není financí nazbyt a Středočeši budou dál čerpat hlavně ze schopností svých studentů a zaměstnaných amatérských fotbalistů.

Navíc se Benešov od podobné filosofie, sbírání zkušených drahých hráčů z vyšších soutěží, distancuje. „Chceme sázet na naše mladé hráče, protože jakmile bychom šli cestou dražších nákupů, ekonomicky by nás to položilo,“ říká předseda Benešova, který se v minulosti staral v klubu o ligový dorost.

Slavné éry už se asi nevrátí

Mládežnická základna je skutečně na vysoké úrovni, hraje se zde jak žákovský, tak dorostenecký ligový fotbal.

„To je nejlepší způsob, jak z těch kluků vychovat kvalitní fotbalisty, proto je pro nás tak důležité, abychom ligy u obou kategorií udrželi, aby se hráči dál mohli konfrontovat s kvalitními soupeři,“ míní Machač.

Třetí liga je pro klub blízko, nejblíže za posledních dvacet let. Ale dál už to nejspíš nepůjde.

„Druhá liga asi ne. Tenhle region není tak velký a sponzorsky silný, aby utáhl takovou zátěž,“ uvědomuje si Machač, že éra Jaroslava Hřebíka, Iva Knoflíčka nebo Karla Jarolíma se už nevrátí.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Články odjinud


Články odjinud