Jan Podroužek
30. října 2012 • 16:41

ČESKÝ FOTBAL: Benešov nedal gól přes 13 hodin. A jeho brankář má 7 nul

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Od smutné fotky ke slovenskému snu: Česko je pragmatičtější, říká Smetana
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
VŠECHNA VIDEA ZDE

V minulé sezoně hráli o postup do třetí ligy, teď je pro ně neřešitelný problém dát ušmudlaný gól. Hráči divizního Benešova už 787 minut nevstřelili branku! Přepočteno na hodiny: 13:07. Naposledy se radovali ve 23. minutě ve Štěchovicích ve čtvrtém kole (2. září).



Představte si tu nehoráznou štreku – z Aše, západního cípu republiky, až na Slezsko do Třince. Šest a půl hodiny v autě. Tuhle dálku přejeďte tam a zpátky a dostanete dobu, jakou Benešov nedal gól. Osm zápasů a 67 minut.

„Je to deprimující série. Střílení branek se u nás zastavilo a konec,“ krčí smutně rameny nový kouč Benešova Miroslav Beran, který je u týmu týden. Nahradil Martina Bártu, jehož latentní ofenziva Středočechů vysypala z trenérské židle.

„Nedaří se nám prosadit ve vápně. Šance si vypracovat dokážeme, ale zastaví nás tyče nebo nám to lítá vedle. Nevím, kdy to utneme,“ povídá Beran, kterému se v jeho prvním zápase na lavičce utrápeného týmu taky nezadařilo. O víkendu remizoval s Čížovou 0:0.

S nasazením svých borců je spokojený. O trénincích prý trhají střelci brankářům ruce, jaké pumelice jim lifrují. „Jenže nedáme ani penaltu. Na Admiře ji tým kopal, nedal, pak tam byl další závar, tyčka a snadná dorážka šla přímo do rozhozeného brankáře,“ nechápe Beran.

Od doby, co je u týmu, procvičuje s fotbalisty striktně finální fázi. Zaměřuje se na situace ve vápně, na jejich nejpohotovější řešení. „Kluci si totiž často při zápase ještě přihrávají v soupeřově vápně, vymýšlejí zbytečnosti a nejdou důrazně do zakončení,“ vytýká fotbalistům trenér.

Benešov zažil před začátkem minulé sezony odchod sedmi hráčů, přesto dokázal hrát většinu ročníku 2011/2012 na špici. „Nevím, proč se přibývání branek zastavilo. Pořád máme v útoku dost schopné hráče. Nechybí nám zkušenosti, nechybí nám rychlost. Dva tři naši borci jsou góloví, teď to mají ale hluboko zanesené v hlavách. Vždyť jim to pořád někdo připomíná,“ zlobí se Beran.

Ve městě potkávají fanoušky a stále slyší: Vy jste zase nedali gól? I trenér s nimi osobně mluví. „Ale to přestane. Doteď to nezabralo, tak zvolím taktiku, že je od toho zkusím úplně oprostit. Přestaneme se o tom bavit, kluci se musí odreagovat,“ hledá cestu ven.

Benešov přitom nedostává na zadek. Ač vstřelil pouhých pět gólů, z dvanácti kol jen pětkrát prohrál a inkasoval jedenáctkrát. Se třinácti body je za tři výhry a čtyři remízy (bezgólové) jedenáctý.

„Je to dost zvláštní série. V útoku to neklape, ale v obraně mužstvo funguje perfektně. Máme výborně pokrytou hru ve vzduchu, zvládáme bez problémů ubránit standardní situace,“ povídá Beran s tím, že by mu přišlo logičtější, kdyby jeho celek dostával „čtyřky“.

Velký vliv na dobrou obrannou práci má brankář Pavel Capouch. Vychytal už sedm nul, trenér o něm říká, že tvoří 50% úspěchu týmu. „Je klidný, má výborné chování v bráně. Dobře čte hru, vybíhá na centry, které neboxuje, ale chytá, čímž hodně ulevuje obraně. Znám ho dlouho a nepamatuji si, že by se někdy říkalo, že to byl Capouchův gól,“ vykládá Beran.

Jenže obrana útoku nepomáhá. „Myslím, že by nám pomohly kvalitnější přihrávky v předfinální fázi. Ale až ten gól, věřím, že vyhrajeme 4:0,“ usmívá se Beran.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Články odjinud


Články odjinud