Martin Mls
23. června 2017 • 22:00

Zase ta Březová! Podruhé v řadě je nejofenzivnějším týmem venkova

Autor: Martin Mls
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Co má Třinec a nemá Sparta? V čem selhali lídři poražených?
Střeďáci na EURO: Koho k Součkovi? Dilema s parťáky i rozestavením
VŠECHNA VIDEA ZDE

Sezona, ve které se sny stávaly realitou? Vypadá to tak. Březová ovládla Karlovarský krajský přebor i soutěž Sportu o nejofenzivnější tým amatérských soutěží: nastřílela 130 gólů. Tady je příběh týmu, který nikdy nepolevuje a pořád chce víc.



Fotbalisté Březové podruhé za sebou ovládli soutěž Sportu o nejofenzivnější tým amatérských soutěžíFoto Barbora Reichová (Sport)
Copatá holčička nechá houpačku houpačkou, vyškrábe se na zábradlí a mrkne směrem k hřišti: „Hezky, naši!“ Půvabné dětské uznání patří křepčící partě ve žlutých trikách se zeleným pruhem: fotbalisté Březové tančí kolem poháru pro šampiony Karlovarského krajského přeboru a užívají si potlesk hrstky fanoušků, kteří ještě nezmizeli na sobotní oběd.

„Mistři, mistři!“ hulákají hráči v euforii, na niž dřeli od poloviny srpna.

Městečko kousek od Sokolova se před osmi lety stalo krajskou vesnicí roku, teď tam táhne fotbal. Borci z místní Olympie podruhé za sebou vyhráli soutěž deníku Sport o nejofenzivnější amatérský tým (sledujeme třetí ligu až I. B třídy). V minulé sezoně nastříleli 138 gólů, tentokrát jim stačilo o osm zásahů méně. Víc branek než Březová nasázela jen béčka Karlových Varů a Kratonoh; od vítězství je však odřízl nižší koeficient, hrají I. B třídu.

„Jak to děláme? Vyznáváme jednoduchou mantru: vstřelit co nejvíc gólů a nikdy nehrát jen do obrany,“ prozradí trenér Březové Petr Peterka.

Jeho chlapcům se pouze třikrát v sezoně stalo, že nedali ani jeden gól. To se odráží na luxusním průměru, který činí skoro pět a půl branky na utkání. Z plejády gólových show se vyjímají jarní demolice 13:1 proti Chyši a 12:1 proti Rotavě. „Góly potěší, ale stejně si víc cením zápasů, které jsme vyhráli těsně a museli v nich ukázat kvalitu,“ praví Peterka.

Březová nepolevila ani v posledním kole, kdy už měla jistý druhý triumf v krajském přeboru během čtyř let. Hostující Královské Poříčí se málokdy dostalo na protivníkovu polovinu, hráči Březové vysoko napadali a rychle nutili soupeře k odevzdání míče.

Výsledek? 6:0, tři góly v první a tři ve druhé půli. Pozoruhodný detail:
žádná trefa se nijak divoce neslaví, první větší emoce přijdou až po zápase.
„Během sezony jsme samozřejmě měli výpadky, pokaždé to není úplně stoprocentní,“ vykládá trenér Peterka.

Pořadí týmů
1. Březová (karlovarský přebor) 130 gólů - 7,04 bodu
2. Karlovy Vary B (I.B třída) 158 gólů - 6,68 bodu
3. Mšeno (liberecký přebor) 127 gólů - 6,35 bodu

Vzpomenete si, jak kouč před rokem žehral na neproměňování šancí? Když mu to připomenete, odpoví: „Letos to bylo stejné. Je jasné, že nejde

využít každou příležitost, ale někdy je až k pláči, co všechno nedáme.“

V sobotu u hřiště na kraji Březové nikdo nepláče. Bylo prozíravé si s koučem promluvit ještě o poločasové přestávce, protože během pozápasového ceremoniálu dostane několik sprch šampaňským. Jako první trenéra pokropí kapitán Josip Elijáš a brzy následují další. „A to jsem v tom triku chtěl vydržet až do večera…“ ucedí Peterka. „Zítra bude trénink, pánové.“

Trénink pochopitelně nebyl, v neděli se pořád ještě slavilo. V Březové se sešlo víc důvodů k oslavám, kromě výše zmíněných i půl století od založení klubu. Teď je Olympie podle všeho na vrcholu: po čtyřech sezonách v krajském přeboru poprvé v historii ochutná divizi. „Už jsme podali přihlášku,“ kývne trenér Peterka.

„Bude spanilá jízda městem?“ ozve se z klubka hráčů, kde slaví i vousatý kanonýr Tomáš Bereczký. Ač je záložník, stihl 33 gólů. V sobotní derniéře s Královským Poříčím se podepsal pod dva a mohl slavit i hattrick: za stavu 3:0 ve vápně efektně šmikl nůžkami, jenže minul. „Tomášův přínos? Umí zahrát jeden na jednoho a je hodně platný pro tým. V záloze má za úkol podporovat útok, což se mu daří,“ zmíní kouč Peterka.

Teď už společně můžou vyhlížet velkou premiéru v divizi. Byl by majstrštyk, kdyby i v ní Březová ovládla soutěž Sportu o nejproduktivnější tým, ovšem o to půjde ze všeho nejméně. „Nechceme v divizi strávit jen rok,“ plánuje Peterka. „Jdeme do neznáma, ale jsme nažhavení.“

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Články odjinud


Články odjinud