21. června 2014 • 12:52

Druhá liga jen s 15 týmy? Je to možné, připustil na aktivu Berbr

Autor: René Machálek
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
Samek o Slavii a italském trápení: Těžký půlrok. Řešil se návrat do Česka
VŠECHNA VIDEA ZDE

Tak tohle vypadá na pěkný průšvih. Místo, aby se kluby v pohodě chystaly na novou sezonu, pořád se neví, kdo se z České fotbalové ligy posune do druhé nejvyšší soutěže. Ve hře je dokonce možnost, že by se hrála jen s patnácti týmy. „Jak to dopadne, to nyní nedokážu říct. Ale tahle varianta je možná,“ řekl Roman Berbr, místopředseda Fotbalové asociace ČR na losovacím aktivu Sportovně technické komise ŘKČ FAČR.



Co se vlastně stalo? Z FNL sestoupily dva pražské kluby – Bohemians Praha a Loko Vltavín. Ve druhé nejvyšší soutěži je měly nahradit vítězové ČFL a MSFL. Jenže tady nastal zádrhel. Výš se posune jen moravský zástupce – Opava, z Čech se nahoru nikomu nechce. „Postup jsme nabídli čtyřem týmům, ale odmítly,“ poznamenal Berbr .

Pak vedení soutěže oslovilo Chomutov, který skončil na pátém místě. Jenže ten svá rozhodnutí měnil. „Jednou nahoru chtěli, pak zase ne. Večer zase byli pro postup a nakonec před půlnocí druhou ligu odmítli,“ krčil bezmocně rameny Berbr.

V tu chvíli se dostala do hry Sparta B. Jenže tohle řešení vyvolalo úsměv na tvářích účastníků losovacího aktivu. Sparťanské béčko se totiž nepřihlásilo pro tuto sezonu do žádné soutěže.

„Moje informace z představenstva Sparty jsou takové, že se B tým do soutěží přihlašovat nebude. Poslední hlášení je, že béčko neexistuje,“ prohlásil Jakub Ruml, zástupce letenského klubu na losovacím aktivu. Podle Berbra je ale naděje, že by tým, který skončil na šesté příčce ČFL, nakonec do vyšší soutěže šel. Nakonec v sezoně se netajil touhou do FNL postoupit. „Je to tak padesát na padesát,“ myslí si.

V nižších soutěžích platí, že v případě nezájmu o postup, se zredukuje počet sestupujících. Díky tomuto kroku se třeba v divizi zachránily celky Milevska, Aritmy, Loko Chomutov a Žatce. Jenže v profesionálních soutěžích tenhle klíč využít nejde. Takže tým Bohemians Praha, který skončil ve druhé lize patnáctý, počítá se zařazením do ČFL. „Druhé lize bychom se nebránili, ale opravdu nevím, co bude,“ prohlásil Michal Dyml, jeden z šéfů pražského klubu.

„Komplikace je to obrovská, osobně jsem upozorňoval šéfa ligy Svobodu, aby aktiv udělali před námi, ale to se nestalo. Kdyby ano, tak je tohle všechno vyřešené. Jak to dopadne, nedokážu říct. Druhá liga může být o patnácti,“ poznamenal Berbr.

Vedení soutěže se dostalo do nepříjemné situace. Až na aktivu se tak dozvěděl třeba Vyšehrad, že místo třetí ligy bude opět hrát jen v divizi. Níž se propadla i Sušice, kterou místo divize čeká Plzeňský přebor. „Drtí nás to, když vidím nešťastný Vyšehrad. Ale my jsme se všechno dozvěděli na poslední chvíli, Chomutov odmítl postup o půlnoci, takže jsme to Vyšehradu mohli říct až ráno,“ dušoval se Berbr.

Jenže to pro Vyšehrad není žádná útěcha. Ředitel klubu Milan Dorušky byl situací evidentně zaskočený a zklamaný. „Nezlobte se, teď rozhodně nic říkat nebudu,“ prohlásil s tím, že netušil o hrozícím nebezpečí.

Situace by se měla vyřešit nejpozději ve středu, kdy se sejdou zástupci klubů dvou profesionálních soutěží. Pak bude jasno, jestli FNL bude mít v následující sezoně jen patnáct účastníků, nebo se povede vykouzlit nějaké schůdné řešení.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud