Jan Podroužek
8. dubna 2020 • 10:35

Ukončili sezonu, přesto slaví. Lídr ČFL Táborsko má namířeno do druhé ligy

Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
SESTŘIH: Everton - Liverpool 2:0. Překvapení v Merseyside derby, Reds se vzdaluje titul
VŠECHNA VIDEA ZDE

Ten verdikt se dal očekávat a taky k němu došlo. „Veškeré mistrovské a pohárové amatérské soutěže se plošně na celém území ČR ukončují ke dni 8. dubna 2020,“ rozhodl Výkonný výbor FAČR. To se týká soutěží od třetí ligy níž, zmrazené jsou i postupy a sestupy. Ovšem minimálně k jedné změně stejně téměř jistě dojde. Sokolov ve druhé lize vystřídá Táborsko.



Amatéři dohráli, tohle by prostě nešlo stihnout. Bylo spočítáno, že aby se třetí liga a další nižší soutěže dokončily na hřišti, muselo by se začínat nejpozději třetí víkend v dubnu. Podle současné situace neřešitelné.

Tak na úterním zasedání Výkonný výbor Fotbalové asociace České republiky rozhodl, že se to ani nebude zkoušet.

„... pokračování amatérských soutěží představuje v současné době i v nadcházejícím období nepřijatelné zdravotní riziko. Výkonný výbor vnímá, že dohrání soutěží není ani v rámci letních měsíců fakticky možné,“ stálo v usnesení.

To znamená, že od třetí ligy a níž už se určitě nebude sezona dohrávat. Týmy zároveň nebudou sestupovat ani postupovat, ovšem to se netýká případů stanovených takzvaným „Rozhodnutím“. To znamená, že by se použila pravidla pro případné nutné doplňování stanovené Soutěžním řádem.

„Mrzí mě, že nám nebylo umožněno dohrát naše soutěže, ale pokud říkáme všichni, že je zdraví v tuto chvíli jednoznačně na prvním místě, musíme se tím stejně jednoznačně řídit i v našich rozhodnutích,“ řekl k tomu předseda asociace Martin Malík.

Chcete napsat názor na tento článek? Vyzkoušejte nové diskuze na iSport.cz. Jak na to? Více ZDE>>>

Minimálně k jedné rošádě ale stejně téměř jistě dojde. Týkat se bude druhé a třetí ligy. Podle informací Sportu je totiž v tíživé finanční situaci druholigový Sokolov a klub se neplánuje přihlásit do nové sezony. V tom případě vzniká právě prostor pro zmíněné „Rozhodnutí“.

Na forhontě je momentálně Táborsko, a to ze dvou důvodů. Je lídrem skupiny A ČFL a zároveň má víc bodů než Jablonec B, lídr skupiny B. Pokud by tedy Sokolov skutečně odpadl, dostal by jihočeský klub nabídku postoupit. „Kterou bychom přijali. Byla to naše ambice, a i když bychom si to radši uhráli na hřišti, bereme i tohle,“ kývá výkonný ředitel Táborska Josef Holub.

„Náš majitel má ekonomické problémy kvůli emisním povolenkám, opravdu pracujeme s tou variantou, že druhou ligu pro příští sezonu nepřihlásíme. Neříkám, že to tak dopadne stoprocentně, ale je to varianta,“ říká Tomáš Provazník, výkonný ředitel Sokolova.

Nemusí ale zůstat jen u Sokolova. Ve druhé lize je víc klubů, které trápí děravé kapsy, třeba Varnsdorf.

V případě, že by se druhá liga dohrála normálně a byli by tedy určeni sestupující, nárok mají ti podle územní návaznosti. Spadne-li „Čech“, jako první je opět na řadě Táborsko, spadne-li „Moravák“, připadá místo Blansku jako lídrovi MSFL. Spadnou-li dva české celky, pak se nabízí místenky Táborsku a Jablonci B, dva moravské by uvolnily místo Blansku a Petřkovicím.

Kromě těchto soutěží řešila Fotbalová asociace i MOL Cup, v němž zbývá dohrát semifinále Sparta–Plzeň, Olomouc–Liberec, a finále. „Rádi bychom pohárový ročník zakončili ryze sportovní cestou někdy v průběhu června,“ přeje si Malík.

ČFL A
čelo tabulky

ČFL B
čelo tabulky
MSFL
čelo tabulky
1. Táborsko
41 bodů
1. Jablonec B
36 bodů
1. Blansko
36 bodů
2. Sparta B
39 bodů
2. Zápy
35 bodů
2. Petřkovice
34 bodů
3. Písek
32 bodů
3. Ml. Boleslav B
30 bodů
3. Frýdek-Místek
34 bodů

 

Dnešní vydání deníku Sport kupujte na iKiosek.cz ZDE>>>

Deník Sport, středa 8. dubna Deník Sport, středa 8. dubnaFoto iSport.cz

 

Vstoupit do diskuse
1

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud