Michal Kvasnica
20. října 2021 • 05:00

Objevy z druhé ligy. Mladý stoper na radaru Slavie a Baníku. Kdo dál zaujal?

Vstoupit do diskuse
0
  • Jaké objevy z druhé ligy by brzy mohl čekat posun do FORTUNA:LIGY?Jaké objevy z druhé ligy by brzy mohl čekat posun do FORTUNA:LIGY?FOTO: koláž iSport.cz

    Šikovné slávisty ve Vlašimi, talenty ze sparťanského béčka či dobře známé tváře FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY se zkušenostmi z elitní soutěže není třeba vypichovat. Deník Sport se zaměřil na méně profláklá jména, která si svými výkony ve druhé lize řekla o pozornost. Na koho se jezdí dívat skauti ambiciózních klubů? Tato čtveřice by v zimě mohla udělat kariérní posun.

  • Karel Pojezný (20), stoper, Jihlava

    V sezoně: 11 zápasů/1+0

    Hodnota podle Transfermarktu: 3,8 milionu korun

    Konstruktivní stopeři, navíc levonozí, patří obecně mezi nejvíce nedostatkové zboží nejen v českém fotbale. Jeden takový roste v Jihlavě, přičemž dalším jeho benefitem je pouhých dvacet let: Karel Pojezný. Není divu, že jej za jedničku do středu obrany považuje trenér reprezentační dvacítky Jiří Žilák a že se na něj na Vysočinu jezdí pravidelně dívat i skauti ambicióznějších klubů. A to i těch z kategorie top. Pojezného rozehrávka, inteligence, přehled i slušná úspěšnost v soubojích zaujala dokonce i Slavii, která má aktuálně na stoperské pozici obrovský problém. Nebylo by to poprvé, kdy by do Edenu zamířil ne příliš známý mládenec a pak ho tam vybrousili v diamant. Viz David Zima. Sleduje ho však i Baník, kde by mohl být Pojezný náhradou za Davida Lischku.

    Stoper Jihlavy Karel Pojezný v zápase se SpartouFoto Profimedia.cz

  • Filip Blecha (24), střední záložník, Vlašim

    V sezoně: 11 zápasů/5+3

    Hodnota podle Transfermarktu: 6,4 milionu korun

    Podle Instat Indexu zatím nejlepší hráč FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY. Nepotřebujete však datovou analýzu na to, aby vás forma šikovného středopolaře okamžitě praštila do očí. Odchovanec Bohemians s jedním ligovým startem vyzrál a zařadil se mezi nejzajímavější fotbalisty soutěže. V mladém vlašimském kádru je tahounem a lídrem, o čemž svědčí i pět nastřílených branek a tři asistence. Kouč Martin Hyský jej ještě ani jednou nestřídal, v jedenácti duelech odehrál kompletních 990 minut. Už teď je tento ročník pro Filipa Blechu z hlediska čísel nejlepším v kariéře. Produktivita, aktivita a šikovná levá noha z něj dělají opravdu žhavé zboží. Talent měl v sobě vždy, v reprezentační dvacítce například dvěma góly skolil Švýcary. Nyní na to navazuje.

    Záložník Vlašimi Filip BlechaFoto Pavel Mazáč (Sport)

  • Jakub Kučera (24), střední záložník, Líšeň

    V sezoně: 9 zápasů/2+2

    Hodnota podle Transfermarktu: 6,4 milionu korun

    Sympatická pohádka Líšně, skromného klubu na okraji Brna, nemá konce. „Marvani“ se i nadále drží mezi špičkou druhé ligy, záchranářské trable se jich díky poctivé práci opět netýkají. Může za to i držák jménem Jakub Kučera. Už dávno z něj není jen ryze defenzivní středopolař, stal se z něj komplexní záložník, a to je pro skauty vždycky zajímavý poznatek. Čekalo se, že Kučera společně s parťákem Markem Matochou zamíří za lepším už po předchozím ročníku, ale trh je v posledních měsících kvůli koronavirové krizi nevyzpytatelný. Odchovance Zbrojovky a bývalého mládežnického reprezentanta už nicméně mají prvoligové kluby na seznamu vytipovaných posil znovu. Před pětadvacátými narozeninami už by to chtělo kariéru zase trochu nakopnout.

    Záložník Líšně Jakub KučeraFoto SK Líšeň

  • Sunday Faleye (22), útočník, Dukla

    V sezoně: 10 zápasů/2+4

    Hodnota podle Transfermarktu: 5,1 milionu korun

    Pro Duklu už dávno neplatí, že se na Julisce sází zejména na Slováky a Španěly. Tahle cesta šla stranou s odchodem trenéra Luboše Kozla. Přesto lze v kádru spatřit zajímavé kusy i nadále. Známého kapitána Daniela Kozmu, jenž měl před zraněním našlápnuto do Slavie, která si ho vybrala jako potenciální náhradu za Tomáše Součka, netřeba zmiňovat. Stejně tak Mohameda Doumbiu. Daří se Jakubu Baracovi, ale nejvíc je v kurzu nigerijský útočník Sunday Faleye. Rychlost, síla, odvaha, souboje jeden na jednoho, nesobeckost ve finální fázi. Prvoligové kluby zbystřily, tyhle atributy jsou nutné pro moderní fotbal a variabilní ofenzivu. Na Faleyem je vidět, že mu pomohla aklimatizace v druholigovém rakouském Innsbrucku. Brzy by mohl udělat krok výš.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud