Michal Petrák
17. února 2011 • 22:54

Sparta byla lepší, ale s Liverpoolem remizovala

Vstoupit do diskuse
4
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

REFERÁT, STATISTIKY - Kdo si myslel, že Sparta bude pro anglického giganta snadným soustem, zmýlil se. Letenští předvedli v prvním vyřazovacím kole Evropské ligy proti Liverpoolu odvážný výkon, byli i mírně lepší. A jejich naděje před odvetou za týden na Anfield Road díky remíze 0:0 stále žije...



Po sedmi letech okusila Sparta, jak chutná pohárové jaro. Naposledy se tak daleko dostala v Lize mistrů 2003/04, kdy ztroskotala ve vyřazovací fázi na AC Milán. Tentokrát změřila síly s podobně věhlasným soupeřem – a zápas s FC Liverpool zvládla se ctí.

Velký Liverpool jako by do Prahy přijel s jasným záměrem uhrát remízu. V několika pasážích první půle si jeho obránci přihrávali napříč na půli hřiště a buď nechtěli, nebo proti dobře bránící Spartě neměli jak rozjet útočnou akci.

Když už „reds“ dostali míč do závěrečné třetiny hřiště, jejich snahu často kazily nepřesnosti, nahrávky na paty nebo úplně Pánubohu do oken – jako třeba křížný Dannyho Wilsona na Dirka Kuijta po dvaceti minutách, který skončil v zámezí a blonďatý Nizozemec jen bezradně rozhodil rukama.

„Jasně že bychom radši byli aktivnější. Museli jsme si ale poradit i s absencemi několika hráčů,“ krčil rameny manažer Kenny Dalglish.

Sparta – i s nováčky Andrejem Keričem a Martinem Abenou – byla aktivnější. Když se její hráči po dlouhé zimní pauze rozkoukali, měli víc šancí, a v jednu chvíli dokonce stálejší tlak. I co do počtu pokusů o zakončení věhlasného soupeře předčila.

Nejnebezpečnější byly z její strany zejména dva momenty: když Manuel Pamič v 19. minutě pronikl do vápna a z úhlu prudce zakončoval, Pepe Reina jeho střelu jen s námahou vyrazil.

Tomáš Řepka se rozčiluje poté, co mu sudí Florian Meyer ukázal žlutou kartu
Tomáš Řepka se rozčiluje poté, co mu sudí Florian Meyer ukázal žlutou kartu

A deset minut před přestávkou ho zastoupil Sotiris Kyrgiakos. Domácí předvedli krásnou akci, Kerič nechal přihrávku Kamila Vacka prolétnout do vápna, kde na ni naběhl Ondřej Kušnír, promotal se mezi několika bránícími hráči soupeře, a když už to vypadalo, že ten pravý okamžik prováhal, míče se chopil Marek Matějovský, vypálil... Avšak jeho ránu zastavil hrudník řeckého stopera Liverpoolu.

Dýmovnice ve sparťanském kotli za brankářem Liverpoolu Pepe ReinouFoto Michal Beránek (Sport)

Už před půlí se kvůli zranění Fábia Aurélia dostal na hřiště Joe Cole, ani někdejší zlatý chlapec anglického fotbalu s sebou však žádný zázračný vzestup nepřinesl. A i když byli hosté v úvodu druhé půle přece jen o něco aktivnější než doposud, s několika centry z jejich kopaček si poradil buď Jaromír Blažek, nebo muži před ním.

Do nejnebezpečnější příležitosti se opět dostala Sparta: v 76. minutě po rohu a následném závaru střílel Leonard Kweuke, ovšem pouze doprostřed brány – a Reina tak zase neměl s jeho pokusem problémy. Ještě předtím byl zápas na několik minut přerušený: jeden z „inteligentů“ na tribuně totiž odpálil dýmovnici, a postaral se tak o další z „europokut“ pro Spartu.

Jelikož pak ještě Vackova slibná rána pět minut před koncem proletěla mimo tyče Reinovy brány, Sparta mohla litovat, že proti překonanému favoritovi nedosáhla lepšího výsledku než jen 0:0.

„Výsledku si vážíme. Bylo to těžké utkání. Odvedli jsme poctivou práci a nemáme se za co stydět,“ netrápil se Chovanec. „Byla na nás ale ještě znát ta dlouhá přestávka bez soutěžního zápasu. Někteří hráči si nebyli jistí na míči.“

O to, zda si bude moct zahrát proti lepšímu z dvojice Lech Poznaň – SC Braga, však může Sparta za týden na Anfield Road bojovat se vztyčenou hlavou. „Výsledek mohl být lepší i horší. Účel tenhle zápas splnil, za týden to bude úplně jiné,“ slíbil bojovně Dalglish.

Online reportáž s komentáři kouče Františka Komňackého a bývalého útočníka Marka Kincla »

Sparta Praha - FC Liverpool 0:0
Rozhodčí:
Meyer - Rafati, Wingenbach (všichni Něm.). ŽK: Řepka - Ngog, J. Cole. Diváci: 17 569.
Sparta: Blažek - Kušnír, Řepka, Brabec, Pamič - Vacek - Kerič (73. Sionko), Abena, Matějovský (90. Pekhart), Kadlec (89. Zeman) - Kweuke. Trenér: Chovanec.
Liverpool: Reina - Johnson, Carragher, Kyrgiakos, Wilson - Lucas, Fábio Aurélio (37. J. Cole) - Kuijt, Meireles, Maxi Rodríguez - Ngog (83. Škrtel). Trenér: Dalglish.

Vstoupit do diskuse
4

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud