26. července 2012 • 21:53

Pohodový postup Plzně, Západočechům stačilo na výhru deset minut

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
Samek o Slavii a italském trápení: Těžký půlrok. Řešil se návrat do Česka
VŠECHNA VIDEA ZDE

Fotbalisté Plzně zvítězili v odvetě 2. předkola Evropské ligy doma nad Metalurgi Rustavi 2:0 brankami Michala Ďuriše a Vladimíra Daridy. Jelikož gruzínský celek porazili i v prvním duelu 3:1, postoupili do 3. předkola, ve kterém vyzvou polského vicemistra Ruch Chorzów.



Plzeň chtěla postup co nejrychleji potvrdit a povedlo se jí to už v 7. minutě. První rychlá akce po pravé straně nevyšla, a tak to domácí zkusili nalevo. Horváth narazil Limberskému, reprezentační bek se uvolnil a "bekhendovou" šajtlí odcentroval přesně na hlavu Ďuriše, který v zakončení nezaváhal.

A aby nebylo o postupujícím pochyb, už za tři minuty přišla definitivní pojistka. Odražený míč se dostal na vápno k Daridovi a účastník mistrovství Evropy vymetl šibenici za zády gruzínského gólmana. V tu chvíli by musela Plzeň inkasovat čtyřikrát, aby o postup přišla.

Vladimír Darida slaví branku v síti soupeřeFoto Pavel Mazáč (Sport)

Rustavi se sice snažilo kombinací si vytvořit tlak, ale Plzeň ho k ničemu nepouštěla, naopak sama byla nadále nebezpečnějším celkem. Koláře však ve slibné pozici zablokoval obránce, Kolářův chytrý lob si pak Ďuriš nepřesně zpracoval a míč mu na poslední chvíli sebral brankář.

Viktoria si poradila i s tím, že kapitán Horváth měl po celé utkání osobního strážce a nezapojoval se proto do rozehrávky tak často jako obvykle. Darida ho však při rozdělování míčů kvalitně zastoupil.

V druhé půli už Plzeň spíše šetřila síly a tolik se do útočení nepouštěla. Rustavi se snažilo alespoň o čestný úspěch, ale obrana Plzně jistě zastavovala jeho snahu o brejky. Až v 64. minutě poprvé zahrozil Dobrovolski, jehož rána z dálky lízla břevno.

Plzeňskou hru rozhýbal střídající Hora, který nejprve našel na malém vápně Ďuriše, ale slovenský útočník mířil vedle. Krátce nato z úhlu nebezpečně vystřelil, ale gólman Bediašvili míč vyrazil.

Michal Ďuriš si zpracovává míč v jednom ze soubojůFoto Pavel Mazáč (Sport)

Břevno trefili i domácí, když se po zaváhání gruzínské obrany dostal do vyložené šance Malakjan, ale jeho tvrdou ránu zastavila horní část brankové konstrukce.

Také Rustavi se dostalo ještě do jedné slibné šance, když Sicharulidze střílel pohotově pod břevno, ale gólman Bolek stačil konečky prstů šanci zlikvidovat. Následně neuspěl střelou z úhlu Mikaberidze.

Plzeň už ale v klidu utkání dohrála a mohla s fanoušky oslavit postup. Utkání přihlíželo 11.446 diváků, čímž byla o jedenáct diváků překonána dosavadní rekordní návštěva zrekonstruované Doosan Areny z jarního duelu Evropské ligy proti Schalke.

Viktoria Plzeň - Metalurgi Rustavi 2:0 (2:0)
Branky: 7. Ďuriš, 10. Darida. Rozhodčí: Berntsen - Nebben, Opland (všichni Nor.). Diváci: 11.446. První zápas 3:1, postoupila Plzeň.

Sestavy:

Plzeň: Bolek - Rajtoral, Ševinský, Procházka, Limberský - Horváth, Darida - Fillo (63. Hora), Kolář (82. Hanousek), Malakjan (77. Řezník) - Ďuriš. Trenér: Vrba.
Rustavi: Bediašvili - Kakušadze (46. Lobjanidze), Machviladze, Intskirveli, Suchiašvili - Japaridze, Maisuradze, Dobrovolski, Gecadze (74. Kavtaradze) - Mikaberidze - Tatanašvili (61. Sicharulidze). Trenér: Žoržikašvili.

Vycházející hvězda českého fotbalu Vladimír Darida u míče
Vycházející hvězda českého fotbalu Vladimír Darida u míče

 

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud