17. prosince 2018 • 13:18

Play off Evropské ligy: Plzeň vyzve Dinamo Záhřeb, Slavia Genk

Autor: iSport.cz, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Fotbalisté Plzně se v prvním kole vyřazovacích bojů Evropské ligy utkají s Dinamen Záhřeb, Slavii čeká belgický Genk. Rozhodl o tom pondělní los ve švýcarském Nyonu. Arsenal s Petrem Čechem pocestuje do Běloruska za BATE Borisov, Vaclíkova Sevilla vyzve římské Lazio a třetí český brankář Tomáš Koubek se s Rennes střetne s Betisem Sevilla.



Oba české týmy jako nenasazené začnou dvojzápas doma, první duely se hrají 14. února, odvety o týden později. Nový vítěz Evropské ligy bude korunován po finále 29. května v Baku.

Českým klubům hrozili velmi silní soupeři jako Chelsea, Arsenal či FC Sevilla, los k nim byl ale nakonec přívětivý. Plzeň byla vytažena z osudí jako první a čeká ji Dinamo Záhřeb, jehož český levý obránce Jan Lecjaks momentálně hostuje v jiném chorvatském klubu Lokomotivě Záhřeb.

Souboj Plzně s Dinamem bude klíčový i z pohledu koeficientu. Čeští zástupci totiž budou na jaře bojovat i o to, aby se dostali do elitní patnáctky žebříčku, což by jim i pro sezonu 2020/21 zajistilo pět účastnických míst v pohárech.

Vyřazovací část Evropské ligy

Plzeň vs. Dinamo Záhřeb
FC Bruggy vs. Salcburg
Rapid Vídeň vs. Inter Milán
Slavia Praha vs. Genk
Krasnodar vs. Leverkusen
FC Curych vs. Neapol
Malmö vs. Chelsea
Šachtar Doněck vs. Frankfurt
Celtic Glasgow vs. Valencie
Rennes vs. Betis Sevilla
Olympiakos Pireus vs. Dynamo Kyjev
Lazio Řím vs. FC Sevilla
Fenerbahce Istanbul vs. Zenit Petrohrad
Sporting Lisabon vs. Villarreal
BATE Borisov vs. Arsenal
Galatasaray Istanbul vs. Benfica Lisabon

Tuzemské kluby nyní figurují na 16. místě s náskokem 0,5 bodu na sedmnácté Chorvatsko, takže v případě postupu Plzně bude mít český fotbal jistotu nejhůře 15. pozice. V současnosti čtrnácté Dánsko totiž už v jarních bojích nemá zástupce a Česko se před něj dostane, pokud uhraje aspoň jednu remízu.

Dinamo vede s jedenáctibodovým náskokem tabulku chorvatské ligy a v předchozích 13 sezonách se dvanáctkrát radovalo z titulu. Záhřebský celek vyhrál svou skupinu Evropské ligy, v konkurenci Fenerbahce Istanbul, Trnavy a Anderlechtu Brusel si připsal čtyři vítězství a dvě remízy.

"Je to tým, který vyhrál skupinu Evropské ligy bez prohry. Je to známé mužstvo plné skvělých fotbalistů, nebude to jednoduchý soupeř. Všichni víme, že my i Slavia musíme uhrát pro český fotbal co nejvíc bodů. Oba týmy pro to uděláme vše," řekl pro klubový web plzeňský kouč Pavel Vrba.

"Los mohl být lepší i horší. Viktoria přichází z Ligy mistrů, je bezpochyby kvalitní soupeř. Je mírným favoritem, ale máme šanci a já věřím, že postoupíme. Bude to atraktivní zápas pro naše fanoušky, jsem si jistý, že plno z nich dorazí do Čech," řekl kouč Dinama Nenad Bjelica.

Z šesti pohárových zápasů s českými soupeři vyhrálo Dinamo jediný. Naposledy však po dvou remízách 0:0 doma a 3:3 venku díky většímu počtu gólů na soupeřově půdě vyřadilo v roce 2008 v Poháru UEFA Spartu.¨

Vrba po postupu na koni: V Rusku nás asi nemají rádi. Nejsme retro tým, jak psal Sport
Video se připravuje ...

Také soupeř Slavie Genk ovládl skupinu Evropské ligy, v soubojích s Malmö, Besiktasem Istanbul a Sarpsborgem utrpěl jedinou porážku. Aktuální lídr belgické ligy naposledy slavil domácí titul v sezoně 2010/11.

Genku stále patří český obránce Jakub Brabec, který v srpnu zamířil na hostování s opcí do tureckého Rizesporu. V minulosti za belgický klub hrával i další reprezentační obránce Daniel Pudil.

"Určitě se neztotožňuji s názory, že je Genk papírově nejslabší tým z losu. Stačí se podívat na tabulku, vedou belgickou ligu s velkým náskokem," řekl pro slávistický web trenér Jindřich Trpišovský.

S Genkem se z českých klubů dosud utkala jen Sparta, která v roce 2002 ve 3. předkole Ligy mistrů vypadla po prohře 0:2 venku a vítězství 4:2 doma.

Český fotbal má dva zástupce v jarní části pohárů poprvé od sezony 2013/14, kdy si ve vyřazovací fázi zahrály Plzeň a Liberec. Západočeši tehdy přešli přes Šachtar Doněck a vypadli s Lyonem.

Plzeň se do Evropské ligy kvalifikovala díky třetímu místu v základní skupině Ligy mistrů a jarní část pohárů si zahraje podruhé za sebou. Naopak Slavia, která postoupila díky druhému místu ve skupině Evropské ligy, vydržela v pohárech přes zimu poprvé od sezony 2007/08.

Slavia porazila Zenit 2:0 a zahraje si Evropskou ligu i na jaře!
Video se připravuje ...

SESTŘIH LM: Plzeň – AS Řím 2:1. Fantastická Viktoria si zahraje evropské poháry i na jaře
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud