14. dubna 2021 • 15:55

Kúdela: za rasismus DESET zápasů stop. Tvrdík se omluvil Kamarovi

Autor: apr, ČTK
Vstoupit do diskuse
131
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
SESTŘIH: Toronto - Boston 2:4. Bruins znovu vedou, Pastrňák asistoval
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
VŠECHNA VIDEA ZDE

Disciplinární komise UEFA uložila obránci Slavie Ondřeji Kúdelovi trest na 10 zápasů, podle výsledků vyšetřování Glena Kamaru z Glasgow Rangers rasisticky urazil. Stopka se týká utkání klubu v evropských pohárech i reprezentace, což znamená, že obránce s největší pravděpodobností přijde i o EURO - i kdyby Slavia došla až do finále Evropské ligy, stále by nemohl nastoupit do pěti dalších utkání. Kamara pak dostal trest na tři duely klubových soutěží UEFA za napadení protihráče.



Slavia obdržela rozhodnutí Kontrolní, etické a disciplinární komise UEFA. Ondřej Kúdela, který cosi pošeptal se zakrytými ústy Glenu Kamarovi při zápase vyřazovací fáze Evropské ligy mezi Rangers a Slavií (0:2), tak již zná výši trestu. Za svůj čin si nezahraje 10 utkání v soutěžích pořádaných UEFA. Verdikt se v jeho případě nevztahuje pouze na Ligu mistrů či Evropskou ligu, ale i na zápasy národního týmu na EURO a dvě přípravná klání před ním.

Sledujeme ONLINE reakce na Kúdelův trest>>>

„Pozastavujeme hráči SK Slavia Praha Ondřeji Kúdelovi činnost na dalších deset utkání v klubových a reprezentačních soutěžích pořádaných UEFA, a to kvůli rasistickému chování. Trest již zahrnuje duel na Arsenalu, do něhož hráč nemohl dříve nastoupit,“ stojí v rozhodnutí UEFA, která obránci Slavie udělila dle pravidel nejnižší možný trest, kterým lze postihnout rasistické či diskriminační chování. 

Pro Kúdelu to znamená, že kvůli trestu přijde s největší pravděpodobností o EURO. I kdyby Slavia došla do finále Evropské ligy, trest neuplyne v plné výši.

„Jsem zaskočen, že disciplinární komise UEFA dospěla k jinému závěru než předtím její inspektor. Podle něj neexistovaly přesvědčivé důkazy pro mé obvinění z rasismu, které nadále odmítám. Zpětně si uvědomuji, že byla chyba za Glenem Kamarou vůbec chodit a cokoliv mu říkat. V zápase byly emoce a já už to teď bohužel nedokážu vrátit zpátky. Je mi to moc líto,“ vyjádřil se Kúdela prostřednictvím prohlášení, které zvežejnila advokátní kancelář Urban & Hejduk, která hráče zastupuje. 

„Rozhodnutí nám bylo zasláno bez odůvodnění, po dohodě s klientem tedy požádáme o jeho sdělení a poté s klientem zvážíme podání odvolání,“ uvedla advokátní kancelář. 

Disciplinární řízení bylo formálně zahájeno v úterý 6. dubna 2021 a hráč měl čas do pondělí 12. dubna 2021, aby se vyjádřil a založil nové důkazy, což Kúdela a jeho právní zástupce učinili. Disciplinární spis měl přes 130 stran vyjádření, zpráv a důkazů i další desítky minut video záznamů a jejich analýz.

„Máme tedy vážné pochybnosti, jak důkladně se disciplinární orgán se vším seznámil, zejména s naším posledním vyjádřením během přibližně jednoho a půl dne," stojí v závěru prohlášení advokátní kanceláře. 

Postojí si také druhý aktér incidentu. Glenu Kamarovi UEFA pozastavila činnost na tři zápasy klubových soutěží UEFA, a to za napadení jiného hráče.

Incident se odehrál v závěru březnové odvety, kdy Kúdela po jednom z řady nesportovním zákroků hráčů Rangers přiběhl ke Kamarovi a něco mu pošeptal.

Finský záložník tmavé pleti následně českého reprezentanta obvinil z rasistické urážky. Kúdela přiznal, že soupeře počastoval nevybíravě, ale nařčení z rasismu důrazně popřel stejně jako pražský klub. Po zápase uvedl, že Kamarovi řekl: „Jsi z...aný chlápek“.

Zhruba hodinu po utkání Kamara slávistického stopera fyzicky napadl v útrobách stadionu při schůzce, které se zúčastnili i oba trenéři - domácí Steven Gerrard a hostující Jindřich Trpišovský.

Kamara ale není jediným hráčem Rangers, který byl potrestán. Kemar Roofe si v klubových soutěžích UEFA nezahraje kvůli brutálnímu faulu na slávistického brankáře Ondřeje Koláře nejbližší čtyři duely. 

Disciplinární komise UEFA zároveň Rangers udělila pokutu devět tisíc eur (234.000 korun) za nevhodné chování týmu, především za hrubé a nesportovní zákroky během utkání. Skotští šampioni viditelně neunesli vývoj duelu, který prohráli 0:2 a po remíze 1:1 z úvodního souboje v Edenu se z postupu radoval vršovický soupeř. Ve čtvrtek čeká slávisty domácí odveta čtvrtfinále s Arsenalem.

Řekli o trestu pro Ondřeje Kúdelu

Ondřej Kúdela, obránce Slavie
„Jsem zaskočen, že disciplinární komise UEFA dospěla k jinému závěru než předtím její inspektor. Podle něj neexistovaly přesvědčivé důkazy pro mé obvinění z rasismu, které nadále odmítám. Zpětně si uvědomuji, že byla chyba za Glenem Kamarou vůbec chodit a cokoliv mu říkat. V zápase byly emoce a já už to teď bohužel nedokážu vrátit zpátky. Je mi to moc líto.“

Jaroslav Tvrdík, předseda představenstva Slavie
„Ondrovi byl za jeho čin uložen trest suspendování na 10 zápasů UEFA a toto rozhodnutí jako klub respektujeme. Ondřej Kúdela v žádném případě neměl přistoupit k hráči soupeře. Lituji toho a omlouvám se Glenu Kamarovi za situaci, která zjevně způsobila utrpení jemu a jeho spoluhráčům i všem spojeným s Rangers a Slavií. Podnikám pozitivní kroky, abych zabránil tomu, aby se taková situace v našem klubu již nikdy neopakovala. Chceme se ještě více poučit ze současné situace a navázat spolupráci s některou z významných protirasistických organizací a pozvat ji ke spolupráci s klubem formou školení, a ještě komplexnějšího nastavení současných vnitřních politik. Je to pro nás příležitost k organizaci širšího dialogu, který by měl vést k porozumění mezi lidmi v Česku i ve Velké Británii, a to ve prospěch všech hráčů, fanoušků a občanů.“

Jaroslav Šilhavý, trenér české reprezentace 
„Je to pro mě čerstvá a překvapivá informace. Ten trest se mi zdá hodně vysoký. Uvidíme, jestli se Ondra proti trestu odvolá. Pokud by trest na EURO zůstal, bylo by to pro nás samozřejmě citelné oslabení. Určité varianty v hlavě mám, ale v tomto směru nechci předbíhat. Uvidíme, jak se situace vyvine.“

SK Slavia Praha Vše o klubu ZDE

 

iSport podcast: Reakce Kúdely nepatří do TOP fotbalu, Gerrard alibistou
Video se připravuje ...

PRVNÍ DOJEM: Slavia přežila řežbu. Co zbitý Kúdela a jeho výroky? Roofe zaslouží flastr
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
131

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud