4. října 2021 • 12:48

Ministr řešil s velvyslancem útoky na děti: Chceme omluvu od Skotů

Autor: iSport.cz, pta, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Ministr zahraničí Jakub Kulhánek si předvolal britského velvyslance Nicka Archera kvůli urážkám českých dětí v ostrovních médiích a na internetu, kde byly jako diváci duelu na Letné osočovány z rasismu. „Žádáme o omluvu či jednoznačný distanc od osoby, která přirovnala české děti k shnilému ovoci," sdělil Kulhánek v souvislosti s tweetem poradce Skotské fotbalové asociace pro rovnoprávnost a diverzitu Marvinem Bartleyem.



Ačkoliv se o atmosféře při čtvrtečním zápase Evropské ligy, které mohly vidět kvůli trestu za rasistické chování pouze děti, vyjadřovala celá řada britských médií, Kulhánek probíral s velvyslancem Archerem pouze Bartleyho vyjádření na sociální síti.

Bartley napsal, že v žádném případě nešlo o chybu dětí na zápase, protože se chovají tak, jak to vidí u dospělých. „Jakou šanci mají, když jsou vloženi do misky se shnilým ovocem,“ doplnil a k vyjádření přidal fotografii shnilých jahod.

„K tomu nelze mlčet, nebo to přehlížet. Informoval jsem ho o velkém rozhořčení, které vyvolalo toto vyjádření pracovníka skotské fotbalové asociace v naší zemi,“ konstatoval Kulhánek.

Sportovní utkání podle něj přináší různé emoce, nesmí ale přerůst do „xenofobních urážek mířených na nezletilé děti.“

Jak vypadala reakce z britské strany? „Atmosféra odpovídala formátu předvolání velvyslance. Bylo to relativně krátké setkání, která probíhalo podle diplomatické praxe. Vyslechl si moji pozici, zároveň řekl, že ji bude tlumočit,“ popsal český ministr reakci velvyslance.

Kulhánek neuvedl, jak bude postupovat dál, pokud skotská strana nebude na jeho výzvu reagovat. „Žádnou lhůtu jsem nedával. Věřím, že se k tomu představitelé Skotské fotbalové asociace postaví čelem.“

Poradce pro rovnoprávnost a diverzitu Marvin Bartley (druhý zprava) se letos setkal i s princem Williamem
Poradce pro rovnoprávnost a diverzitu Marvin Bartley (druhý zprava) se letos setkal i s princem Williamem

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud