Jan Malý
16. září 2021 • 20:40

Slavia - Union Berlín 3:1. Skvělý vstup do KL, rozhodli střídající střelci

Autor: Jan Malý
Vstoupit do diskuse
30
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Povalení vyslance bundesligy je vždy hodnotné. Slavia si tenhle skalp vychutnává, v prvním kole základní skupiny Konferenční ligy porazila 3:1 Union Berlín, který utrpěl první porážku v sezoně. Červenobílým pomohla střídání, trefili se útočníci. Přišli ale o obránce Tarase Kačarabu, jenž utrpěl zlomeninu v obličeji.



Takovouhle údernost ofenzivní letky by Slavia na evropské scéně potřebovala častěji. Bum, bum v rozmezí pěti minut a vymalováno. Střelci červenobílých se vykasali. Když se nadějně rozjetý zápas Konferenční ligy proti Unionu Berlín stočil horším směrem, převalili do Edenu zase radost. Jan Kuchta zlomil remízový stav, měl sice štěstí, ale byl tam, kde být měl. Ivan Schranz výhru 3:1 nad sokem z renomované bundesligy potvrdil.

Slavia vedla po skákavé ráně Alexandra Baha, navíc nejistě působící obránce hostí Paul Jaeckel se nechal pět minut před pauzou hloupě po druhé žluté kartě vyloučit. Pohodové dohrání utkání? Ani náhodou. Union si užívá po dvaceti letech evropské poháry, v Praze ho hnaly zhruba tři tisíce natěšených fanoušků.

Po změně stran hráli hosté houževnatě, nejprve vstřelili neplatný gól z ofsajdu, ale v 70. minutě Kevin Behrens už regulérně využil rychlý brejk. Taková chvíle si žádá velké činy. A ty opravdu přišly. V 84. minutě vypálil Nicolae Stanciu, balon se odrazil ke Kuchtovi, který ho pohotově dorazil do brány. Brankář Andreas Luthe byl bez šance.

Blonďatý útočník naskočil do utkání ve druhém poločase, po zranění se dostává do tempa, gól mu bodne. Trefi l se potřetí v sezoně, stejně jako ve Zlíně a v Mladé Boleslavi byla i nyní jeho branka vítězná.

„Jsme schopní nedat cokoliv. Umíme neuvěřitelné věci v zakončení,“ oddechl si slávistický trenér Trpišovský po Kuchtově zásahu. Pak se ve slávistickém dresu poprvé zaskvěl Michael  Krmenčík , nepočítáme-li jeho kanonádu za béčko.

V 88. minutě podržel míč, připravil ho Schranzovi, který propálil Lutheho. „Jsem za ně rád, pro sebevědomí ofenzivních hráčů je vždy důležité, když přinášejí body. Krmi přinesl do hry živelnost a dravost, Kuchtič se mohl soustředit na práci pod ním. Schranzik je trochu naše jistota, má štěstí střelce. Když je tam teč, skončí to v bráně. Dostává se do šancí, proměňuje, což je dobře,“ pochvaloval si stratég „sešívaných“ přínos zvučných útočných jmen.

Všichni nově příchozí včetně Stancia hru rozhýbali. Začali možná trochu překvapivě na lavičce, Trpišovský počítal s tím, že zápas se pojede ve velké intenzitě, chtěl mít možnosti, jak sestavu občerstvit. Do sledované stoperské dvojice postavil Tarase Kačarabu a Aihama Ousoua, ukrajinsko-švédský pár si vedl velmi zdatně, náročné hlídání Maxe Kruseho a Taiwa Awoniyiho zvládal velice dobře.

„V první půli hráli skvěle, Taras byl v každém souboji první,“ podotkl Trpišovský. Kačaraba se ale po pár minutách druhé půle zranil, srazil se s Ousouem a musel být odnesen na nosítkách. Má zlomeninu v obličeji a bude chybět podle prvotních odhadů čtyři až šest týdnů. „Obětoval se pro tým. Kluci ho hned po utkání zdravili,“ vylíčil Trpišovský. Slavia první práci v náročné skupině zvládla, za dva týdny hraje na půdě Feyenoordu Rotterdam.

Góly

Domácí: 18. Bah, 84. Kuchta, 88. Schranz

Hosté: 70. Behrens

Sestavy

Domácí: Mandous – Bah, Ousou, Kačaraba (53. Takács), Oscar – Traoré (82. Krmenčík) – Ekpai, Lingr (69. Stanciu), Ševčík, Masopust (69. Schranz) – Tecl (C) (53. Kuchta).

Hosté: Luthe – Friedrich, Knoche, Jaeckel – Trimmel (C), Öztunali (59. Becker), R. Khedira (59. Prömel), Haraguči, Puchacz (76. Ryerson) – M. Kruse (59. Voglsammer), Awoniyi (59. Behrens).

Náhradníci

Domácí: Bořil, Samek, Stanciu, Olayinka, Kuchta, Schranz, Krmenčík, Takács, Fülöp, Sirotník, Obadal

Hosté: Rönnow, Baumgartl, Giesselmann, Ryerson, Voglsammer, Behrens, Prömel, Teuchert, Dehl, Becker, Petzsch

Karty

Domácí: Ekpai, Traoré, Stanciu

Hosté: Jaeckel, Awoniyi, Jaeckel

Rozhodčí

Verissimo – Teixeira, Mota – Narciso (všichni POR)

Stadion

Eden Aréna, Praha-Vršovice

Návštěva

15 286 diváků

Skupina E

Z V R P Skóre B
1. Feyenoord 6 4 2 0 11:6 14
2. Slavia 6 2 2 2 8:7 8
3. Union Berlin 6 2 1 3 8:9 7
4. Maccabi 6 1 1 4 2:7 4

Vstoupit do diskuse
30

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Skupina H
Články odjinud


Články odjinud