Jan Vacek
28. července 2022 • 21:15

SESTŘIH: Viking - Sparta 2:1. Konec v Evropě! Rozhodla fatální chyba Hancka

Autor: Jan Vacek
Vstoupit do diskuse
114
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Koubkův majstrštyk: Osm nul a LM pro Česko. Další krok: smlouva a boj o titul?
Rock vs. Cataloni. Liverpool proti Londýnu v Oktagonu
VŠECHNA VIDEA ZDE

PŘÍMO Z NORSKA | Nikdo tomu nevěřil, nikdo si to nechtěl vůbec připouštět. Ale stalo se. Letošní fotbalová Evropa bude bez Sparty. Letenští totiž propadli v odvetě 2. předkola Konferenční ligy ve Stavangeru. Už v nastaveném čase vyrobil kardinální chybu kapitán Dávid Hancko, porážka 1:2 odvála partu trenéra Briana Priskeho z mezinárodního pole. A to je problém, ohromný problém. „Tvrdá rána,“ přiznal kouč. 



Už už se zdálo, že odvetná partie mezi Vikingem a Spartou míří do prodloužení. Ve druhé minutě nastaveného času za stavu 1:1 měl letenský stoper Dávid Hancko na noze čistý míč. Jenže pak to přišlo. Zatmění a rozehrávka, která skončila přímo u protihráče Niklase Sandberga. Ten míč jen posunul na Maia Traorého a bylo vymalováno.

Konec. Pražané ve vteřině přišli o Evropu.

Obrovská chyba Hancka s Holcem! Podívejte se, jak Sparta přišla o Evropu
Video se připravuje ...

„Nikdo z nás není spokojený s tím, že jsme prohráli a v Evropě končíme. Je to pro nás velké zklamání. Dostali jsme ránu, opravdu tvrdou ránu,“ přiznal sparťanský trenér Brian Priske.

Nový projekt, jeho ztělesněním je právě dánský stratég, tak hned na svém počátku inkasoval úder na solar. Ránu, která bude dlouho krvácet a jen tak se nezhojí. Znovu po dvou letech se na Letné bude hrát pouze liga, maximálně domácí pohár. Nic víc.

„Jak vyřazení náš projekt ovlivní? To je dobrá otázka, ale nikdo na ní v tuhle chvíli nemá odpověď. Jsem člověk, který věří, že když vás srazí na zem, musíme se zvednout. A to uděláme,“ zdůraznil Priske.

Viking při tom byl, při vší úctě, soupeř, se kterým si Sparta měla poradit. Jenže se jí to v součtu dvou utkání nepovedlo. Co naplat, že „rudí“ působili herně daleko lépe. Vyspěleji, kvalitněji, silněji v kombinaci. Zabijácký instinkt jim ale chyběl. Jediný vstřelený gól mohl na postup jen těžko stačit.

„Prvních třicet minut jsme v zápasu dominovali, mohli jsme vstřelit dva nebo tři góly, stejně jako v domácím zápase. Opakovalo se to. Dvojzápas rozhodlo to, že jsme nebyli efektivní,“ uznal letenský kouč.

Ano. Vymalováno mohlo (a mělo) být mnohem dřív. Sparťané ovšem, bohužel pro ně, v Norsku pokračovali v tom, co započali před týdnem na Letné. Tedy veletrh zahozených příležitostí. Jen v úvodních zhruba dvaceti minutách měli tři.

Hned ve třetí minutě spálil po hezké průnikovce Jana Fortelného tutovku Jan Kuchta, krátce poté se do centru Lukáše Sadílka položil Fortelný, znovu ale zasahoval připravený gólman Patrik Gunnarsson. O několik minut později už byl brankář Vikingu jen v roli diváka, s dělovkou Dávida Hancka mu ale pomohlo břevno.

Sparťanské prokletí? Vypadala živě, ale chybí stabilita, říká Vízek. Priske ztratí hájení
Video se připravuje ...

Seveřané, přesně jak předpovídal Brian Priske, ani v domácím prostředí z obranné ulity nevylezli. Sparta do nich bušila, ale zaplatila za laciný výpadek koncentrace. Jen několik desítek vteřin po kýžené brance Jaroslava Zeleného, jenž zakončoval po centru Tomáše Wiesnera hlavou zcela osamocený, totiž na druhé straně udeřil stoper Viljar Vevatne.

Byl to laciný gól po střele zpoza šestnáctky, kterou si zkoprnělý brankář Dominik Holec vlastně jen nezúčastněně prohlédl…

„Bohužel jsme po gólu rychle inkasovali, to není akceptovatelné. Byla to hodně laciná branka,“ pokýval hlavou Priske.

Po změně stran šli hosté se svou výkonností rapidně dolů, nepomohlo ani několik zásahů do sestavy. Když pak ve druhé minutě nastavení osudově chyboval Hancko, na nápravu už nezbylo nic. Ani čas, ani síla.

„Ztratili jsme strukturu hry, pak přišel gól v závěru. Co k tomu říct, takový je fotbal. Dávid je fantastický hráč a dobrý kluk, který ve Spartě odehrál spoustu skvělých zápasů. Určitě ho všichni podpoříme,“ slíbil Priske.

Sparta přesto Evropě mává. Nuceně. A ostudně.

Góly

Domácí: 45. Vevatne, 90+2. Traoré

Hosté: 42. Zelený

Sestavy

Domácí: Gunnarsson – Bjørshol, Brekalo, Vevatne – Kabran, De Lanlay, Solbakken, Fridjónsson, Pattynama – Karlsbakk (60. Traoré), Tripić (C) (81. Sandberg).

Hosté: Holec – Wiesner (81. Mejdr), Sørensen, Hancko (C), Zelený – Sadílek, Fortelný – Pešek (63. Daněk), Karabec (74. Minčev), Haraslín (80. Ryneš) – Kuchta (62. Čvančara).

Karty

Domácí: Karlsbakk, Tripić

Hosté: Karabec, Fortelný

Rozhodčí

Kastrati – Hyseni, Muhadriová (všichni KOS)

Stadion

Viking stadion, Stavanger (NOR)

AC Sparta Praha Vše o klubu ZDE

Vstoupit do diskuse
114

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Skupina H
Články odjinud


Články odjinud