18. srpna 2022 • 19:55

SESTŘIH: Raków - Slavia 2:1. Prohra v boji o KL, rozhodl výpadek po srovnání

Autor: iSport.cz, ČTK
Vstoupit do diskuse
29
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Ještě to bude hodně náročné... Slavia si zkomplikovala boj o postup do Konferenční ligy, na půdě polského Rakówu Čenstochová prohrála duel 4. předkola 1:2. Domácí po první půli vedli díky hezkému gólu Iviho Lópeze. Pražané dokázali v 60. minutě vyrovnat zásluhou Tomáše Holeše, jenže jen pár vteřin nato vrátil Rakówu náskok Fran Tudor. Odveta se hraje za týden v Edenu.



Slavia už v kvalifikaci přešla přes dva soupeře, když vyřadila gibraltarský tým St Joseph's a Panathinaikos Atény. Pokud by Pražané s Rakówem vypadli, poprvé od sezony 2016/17 by v pohárech nehráli skupinu.

Vloni červenobílí ve 4. předkole Evropské ligy nestačili na jiný polský klub Legii Varšava, přešli do Konferenční ligy a v ní postoupili až do čtvrtfinále. Čenstochová vyhrála i pátý zápas v letošní kvalifikaci a přiblížila se k premiérové účasti ve skupině v pohárech.

Slávistický trenér Trpišovský postavil na pravý kraj obrany ofenzivního univerzála Schranze, který už na postu v defenzivě v minulosti několikrát hrál. Poprvé v tomto pohárovém ročníku nastoupil v základní sestavě Ševčík a na hrotu útoku operoval Lingr. Český bek Čenstochové Petrášek ještě v sezoně kvůli zranění nehrál a k dispozici nebude ani v odvetě.

Raków v předchozích čtyřech zápasech kvalifikace neinkasoval a organizovanou hrou s třemi stopery dělal v úvodu problémy i Slavii. Pražané se těžce dostávali přes domácí defenzivu a v první půli ani jednou neohrozili osmnáctiletého gólmana Trelowského.

V 18. minutě Usor přízemní střelou zpoza vápna těsně minul, chvíli nato vracel míč před branku Schranz, ale domácí obránce odvrátil na roh. V 29. minutě otevřel skóre vítěz Polského poháru. López se u lajny zbavil Oscara, navedl si míč k pokutovému území a technickým pokusem na zadní tyč překonal Mandouse.

Slávistické střídačce se duel v Čenstochové nelíbil...
Slávistické střídačce se duel v Čenstochové nelíbil...

Po jednom ze soubojů se zranil Oscar a na levém beku ho vystřídal Plavšič, který přitom už byl na odchodu ze Slavie. Nejlepší střelec minulé sezony polské ligy López byl při chuti a jeho další pokus na poslední chvíli zblokoval Santos.

Brazilský stoper Pražanů pak už kvůli zranění nenastoupil do druhé půle a přepustil místo Traorému. Do obrany se zatáhl kapitán Holeš. Jako první v druhém dějství znovu zahrozili domácí a agilní López, jehož střelu v 56. minutě vyrazil Mandous.

O čtyři minuty později se červenobílí dočkali šťastného vyrovnání. Po přiťuknutí od Plavšiče centroval z levé strany Holeš a míč se překvapivě snesl až za domácího gólmana ke vzdálenější tyči. Raków poprvé v letošní pohárové kvalifikaci inkasoval.

Domácí ale zhruba 10 sekund od rozehrání opět vedli. Bývalý hráč Karviné Rundič poslal z hloubi pole dlouhý nákop dopředu, po velké chybě hostující defenzivy se dostal až před Mandouse Tudor a vypálil šajtlí přesně k tyči.

V 77. minutě se na straně vápna uvolnil López a Pražané se štěstím srazili míč na roh. Ve třetí minutě nastavení vypálil těsně mimo Usor a velkou šanci pak měli ještě také domácí. Nowak po brejku dvou na jednoho přihrával před branku Gutkovskisovi, jenž však netrefil míč. Raków potvrdil svou dobrou bilanci - z dosavadních 11 zápasů v pohárech prohrál pouze jednou.

PRVNÍ DOJEM: Tohle nebyla Slavia, Raków jí nastavil zrcadlo. Slovácko do Evropy!
Video se připravuje ...

Góly

Domácí: 29. López, 61. Tudor

Hosté: 60. Holeš

Sestavy

Domácí: Trelowski – Svarnas, Arsenić (C), Rundić – Tudor (82. Nowak), Gvilija, Papanikolaou (82. Czyź), Kun – Kočerhin (46. Wdowiak), Musiolik (61. Gutkovskis), López (87. Długosz)

Hosté: Mandous – Schranz, Ousou, Santos (46. Traoré), Dorley (40. Plavšić) – Tiéhi, Holeš (C) – Usor, Ševčík, Olayinka – Lingr (65. M. Jurásek)

Karty

Domácí: Papanikolaou, Wdowiak

Hosté: Lingr

Rozhodčí

Saggi – Isaksen, Jensen (NOR)

Stadion

Miejski Stadion Piłkarski, Częstochowa

SK Slavia Praha Vše o klubu ZDE

Vstoupit do diskuse
29

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Skupina H
Články odjinud


Články odjinud