Michal Koštuřík
7. září 2022 • 20:23

„Hrobaři“ Sparty opět v Česku: zabiják i spor s kotlem. Slovácko řeší otazníky

Autor: Michal Koštuřík, inf
Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

V mrazivém únoru nekompromisně setnuli Spartu. Nyní mají na mušce Slovácko. Ricardo Gomes a Qeensy Menig svými góly ukončili Letenským sezonu v Konferenční lize, ve vyřazovací části soutěže obstarali ve dvojzápase všechny tři trefy Partizanu (1:0, 2:1). Ve čtvrtek jim bude ve stejné soutěži čelit na domácím hřišti Svědíkova parta. Menig sice kvůli zranění hrát nebude, ale... „Gomes je výborný útočník, zabiják ve vápně. O víkendu dal v lize tři góly a všechny z pokutového území. Umí zakončit, v šestnáctce ho musíme pokrýt,“ nabádá trenér Martin Svědík před úvodním zápasem základní skupiny.



Srbský vicemistr má hlavně v ofenzivě velkou sílu. Kromě extra kanonýra Gomese (letos na podzim 12 zápasů/10 gólů a celkem v klubu 115/74) je extrémně nebezpečný střední záložník Bibras Natcho, kapitán reprezentace Izraele.

Už čtyřiatřicetiletý špílmachr je po kapverdském útočníkovi druhým nejlepším střelcem týmu (11/5), přezdívá se mu Parní válec. „Partizan má obrovskou kvalitu. Po vypadnutí z Evropské ligy přivedl další dva hráče, aby měl kádr ještě silnější,“ podotýká kouč českého celku.

Technik Natcho na podzim sází branky převážně v srbské lize a ve Slovácku doufají, že mu to vydrží a na evropské scéně se neprosadí. K ruce má však další zdatné pomocníky – legionáře. Na křídle lítá Fousseni Diabaté, letní posila z tureckého Trabzonsporu. Šikula z Mali má za sebou angažmá v anglickém Leicesteru City, za který zapsal patnáct startů v Premier League.

Novou zbraní je od července rovněž Gomesův krajan Patrick Andrade z Karabachu, za který nasázel v 70 utkáních dvanáct gólů a na stejný počet přihrál.

Obrana funguje prakticky ve stejném složení jako v zimě proti Spartě. O pozici brankářské jedničky bojují talent Aleksandar Popovič (22) se třicátníkem Nemanjou Stevanovičem. O zápasy se na podzim dělí rovným dílem. V Evropě dostává více příležitostí mladší z dvojice, takže je pravděpodobné, že nastoupí i v Uherském Hradišti.

„Naše defenziva musí být pevná a aktivní jako proti Slavii. V sestavě mám ještě dva až tři otazníky, změny oproti neděli jsou naplánované. Někteří hráči mají šrámy, u dvou je start 50:50,“ informuje Svědík.

Slovácko - Slavia: Svědíka doběla rozpálil nepotrestaný faul Tiehiho na Vechetu
Video se připravuje ...

V kádru Partizanu je pět aktuálních reprezentantů svých zemí a osm cizinců, čili čtvrtina mužstva. Nejvyšší cenovku má na sobě podle specializovaného serveru transfermarkt.com útočník Gomes (4 miliony eur).

Při cestě do skupiny Konferenční ligy odstranil srbský gigant Hamrun Spartans (Malta) po výsledcích 4:1 a 3:3. Předtím prohrál těsný souboj ve 3. předkole Evropské ligy s kyperským AEL Larnaca (1:2, 2:2).

Spor soupeře s fanoušky

Prázdný nejspíš zůstane kotel pro 400 fanoušků hostů, zvaných „Hrobaři,“ neboť jim vedení odmítlo prodat vstupenky. Mezi oběma stranami hoří spor. Příznivci Partizanu však do Uherského Hradiště dorazí. Nejspíš se rozmístí po jiných tribunách anebo zůstanou před branami stadionu. Zápas byl označen jako vysoce rizikový.

„Kvituju, že je vyprodáno. Otázkou je, jestli to tak bude i v reálu. Němečtí fanoušci skoupili hodně lístků (příznivci 1. FC Köln si pořídili balíček na tři zápasy) a doufám, že nenechají na stadionu moc míst prázdných,“ přeje si trenér domácího týmu, který si troufá rozjet skupinu vítězstvím.

„Jsme v hlavě nachystaní, že chceme uspět. Uspokojí mě, když necháme na hřišti všechno z hlediska všech aspektů. Po postupu do skupiny bychom nemuseli být relativně psychicky svázaní,“ soudí Svědík.

Tři hvězdy Partizanu

Bibras Natcho
střední záložník, 34 let

V klubu je od roku 2019, tvoří hru a na gól nepotřebuje v průměru ani tři zápasy! Kapitán reprezentace Izraele (85 startů) to má v noze, rád volí v ofenzivě překvapivá řešení. Prošel štacemi v PAOK Soluň, CSKA Moskva, Olympiakosu Pireus či Rubinu Kazaň. Od července tohoto roku vlastní i srbské občanství. Na podzim už se trefil pětkrát.

Bibras Natcho v zápase se Spartou Bibras Natcho v zápase se SpartouFoto Dominik Bakeš / Sport

Ricardo Gomes
útočník, 30 let

Pamatujete? Rychlonohý reprezentant Kapverd dal v únoru v odvetě vyřazovací fáze Konferenční ligy dva góly Spartě a ukončil její evropskou misi. Do Partizanu se loni vrátil po dvou letech, během nichž vydělával ve Spojených arabských emirátech a v Turecku. Pálí mu to náramně i v této sezoně: 12 utkání/10 branek! O víkendu sejmul v lize hattrickem Kalubaru.

Útočník Ricardo Gomes v souboji s Ondřejem Čelůstkou Útočník Ricardo Gomes v souboji s Ondřejem ČelůstkouFoto Dominik Bakeš / Sport

Qeensy Menig
křídlo, 27 let

Subtilní Nizozemec s rychlýma nohama dokáže svými nájezdy zdeptat kdejakou obranu. Prošel školou Ajaxu a všemi mládežnickými výběry své země. Největší slávu však udělal v menších klubech Twente Enschede a PEC Zwolle. V Srbsku působí od loňského září a byl to on, kdo vstřelil vítěznou branku na Letné při výhře nad Spartou 1:0. Ve čtvrtek proti Slovácku ovšem kvůli zranění nenastoupí.

Qeensy Menig proti pražské Spartě Qeensy Menig proti pražské SpartěFoto Dominik Bakeš / Sport

1. FC Slovácko Vše o klubu ZDE

Vstoupit do diskuse
1

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Skupina H
Články odjinud


Články odjinud