Jonáš Bartoš
7. června 2023 • 23:00

Fiorentina - West Ham 1:2. Radost v Edenu. Pohár patří Součkovi s Coufalem

Vstoupit do diskuse
44
TOP VIDEA
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
Dresy repre? Neurazí, ale žádná sláva. Konečně zajímavé nápady, ale sráží je…
VŠECHNA VIDEA ZDE

Anglická radost zaplavila Prahu! Pohár pro šampiona Konferenční ligy slaví West Ham i s českou dvojicí Vladimír Coufal a Tomáš Souček. „Hammers“ rozhodli dramatické finále v Edenu proti Fiorentině v samém závěru, kdy branku na 2:1 trefil Jarrod Bowen. Na tribuně tleskal i spolumajitel Daniel Křetínský. Dokonalý večer v Praze pro ostrovní fans, kteří radostí téměř zbořili stadion.



Ze zisku evropské trofeje se z českých fotbalistů radoval naposledy Tomáš Vaclík v barvách Sevilly před třemi lety, když se španělským týmem urval Evropskou ligu. Teď měli slzy štěstí v očích čeští borci West Hamu. V těžko popsatelné atmosféře, navíc v Edenu, odkud se vykopali do velkého anglického fotbalu.

Tomáši Součkovi i Vladimíru Coufalovi se na krku houpou zlaté medaile po životním zápase. Dramatické finále spělo do prodloužení, když se po nádherném pasu za obranu od Lucase Paquéty prosadil za stavu 1:1 Jarrod Bowen. Propukla anglická radost, která pokračovala až do rána.

Radost měl pochopitelně i spolumajitel klubu Daniel Křetínský. Český podnikatel, mimo jiné vlastnící i Spartu, zápas poprvé sledoval z VIP prostor přímo v Edenu. Společnost mu dělali mimo jiných rodina Tomáše Součka nebo podnikatel Ivo Rittig. Ve fotbale zažívá po titulu na Letné další mimořádně emotivní noc.

Dění na tribunách od úvodního hvizdu překonávalo fotbalové věci na trávníku. Kotel West Hamu tvořil úžasnou atmosféru, idiotským chováním některých jedinců ale zadělal svému týmu na solidní průšvih. Únosnou mez překročili fanoušci po půlhodině hry. Kapitán Cristiano Biraghi šel kopnout roh, ale jeden z letících kelímků ho zasáhl do hlavy takovým způsobem, až mu roztrhl kůži na hlavě a tekla mu krev. Španělský sudí Carlos del Cerro logicky hru přerušil a prostřednictvím hlasatele diváky za bránou důrazně varoval, aby s nepřijatelným chováním přestali.

Spíš opatrný průběh zápasu mohl rozčísnout kritický moment v závěru nastavení první půle. České duo mělo pěknou kliku. Coufal prohrál na zadní tyči hlavičku, míč se odrazil od tyče a následně se po Součkově teči na brankové čáře dostal do sítě. Sudí po konzultaci s VAR gól Jovičovi neuznal pro těsný ofsajd. Srbský forvard se při zakončení ještě nepříjemně praštil do nosu.

„Je to jejich poctivý výkon, nevyčnívají nad ostatní hráče West Hamu. Nemyslím si, že jsou zrovna oni dva v pozici, že by měli dělat něco navíc. Od toho tam jsou jiní,“ okomentoval výkon českých reprezentantů z první půle ve studiu iSport.cz někdejší ligový obránce Jakub Podaný.

V 59. minutě už hlavní arbitr běžel k monitoru. Bowen si ve vápně zpracoval dlouhý balon, křižující Biraghi zasáhl míč nešťastně rukou. Dle současných pravidel ale šel rukou aktivně do směru míče, tudíž nebylo co řešit.

Balon si vzal Said Benrahma a suverénně proměnil. Severní tribuna explodovala, vzduchem znovu létaly kelímky. Jenže po pěti minutách se slavilo na opačné straně, když po rychlé akci srovnal precizním zakončením Giacomo Bonaventura.

Od té chvíle se začal hrát pořádný fotbal hodný velkého finále. Přerušování a osobní souboje vystřídaly zajímavé akce na obou stranách. Výrazně přidala Fiorentina, která přikovala West Ham na vlastní půlku. Na druhé straně se zase do nebezpečného kontru dostával hbitý Brazilec Lucas Paquéta.

Vystupňované tempo vyzývalo k rozhodujícímu úderu. Střídajícího Emersona zfauloval obránce Fiorentiny, zajímavou standardku ale italský celek v klidu odvrátil. Nakonec rozhodl miláček fanoušků Bowen a odšpuntoval oslavy, které se protáhnou i do dalších dní.

Góly

Domácí: 67. Bonaventura

Hosté: 62. Benrahma, 90. Bowen

Sestavy

Domácí: Terracciano – Dodô, Milenković, Ranieri (84. Igor), Biraghi (C) – Amrábat, Mandragora (90+3. Barák) – Bonaventura – N. González, L. Jović (46. A. Cabral), Kouamé (61. Saponara).

Hosté: Aréola – Coufal, Zouma (61. Kehrer), Akird, Emerson – Souček, Rice (C) – Bowen, Paquetá, Benrahma (76. Fornals) – Antonio (90+4. Ogbonna).

Náhradníci

Domácí: Cerofolini, Saponara, Cabral, Ikoné, Terzić, Venuti, Martínez, Bianco, Duncan, Barák, Brekalo, Igor

Hosté: Fabiański, Johnson, Cresswell, Fornals, Downes, Lanzini, Cornet, Ings, Ogbonna, Kehrer, Potts, Mubama

Karty

Domácí: Mandragora, Duncan, Milenković, Amrábat

Hosté: Benrahma, Akird, Cresswell, Bowen

Rozhodčí

del Cerro Grande – Cebrián Devís, Porras Ayusová (všichni ESP)

Stadion

Fortuna Arena, Praha

ONLINE PŘENOS - Finále Konferenční ligy v Praze
Všechny dny
Všechny zprávy Důležité Foto Video Sociální sítě
Fiorentina Fiorentina West Ham West Ham
Obnovit
Zprávy ze dne 9. 6. 2023
23:37
9. 6. 2023
Antonín Barák

Antonín Barák stále těžce kouše středeční porážku v Edenu. V pátek večer sdílel na Instagramu fotku, jak zklamaně leží po utkání na zemi. K tomu připojil emotivní vzkaz, vyjádřil se vůbec poprvé od prohry s West Hamem. „Dnes se cítím hůř než ve středu po zápase. Porážku jsem ještě nedokázal vstřebat. Mým největším snem bylo, abych zvedl pohár u mě doma a pro fantastický tým, jako je Fiorentina!" začal český záložník. „Každopádně jsem hrdý, hrdý na celý tým, na všechny lidi z Florencie. Prezentovat tým jako Fiorentina v mé zemi je šílená věc, snil jsem o tom jako dítě, že se mi něco takového může stát. Děkujeme za krásnou sezonu! Ještě jsem neukázal ani 70 % svých dovedností, ale časem všechno přijde," napsal Barák, který je momentálně v Česku.

Zprávy ze dne 9. 6. 2023
11:59
9. 6. 2023
Vladimír Coufal

Vladimír Coufal sdílel na Twitteru videa z bouřlivých oslav. Až o den později. „Dobré ráno Hammers. Jednoduše. Včera jsem ztratil slova, když jsem vás viděl. Do včerejška jsem nevěděl, co znamená být Claret and Blue. Vaše vášeň, obětavost a životní styl jsou teď i moje," sdělil fanouškům.

Zprávy ze dne 8. 6. 2023
22:39
8. 6. 2023
West Ham

Bouřlivé oslavy pak vypukly u radnice, kde hráči s fanoušky zpívali a tančili. „Chtěli jsme vyhrát pro fanoušky, přivézt jim trofej a to se nám povedlo. A podívejte, jak moc to pro nás i pro fanoušky znamená,“ řekl z balkonu radnice střelec vítězné branky z 90. minuty Jarrod Bowen. „Ten čas, vítězný gól z poslední minuty evropského finále, to nevymyslíte. Ještě pořád jsem to nestrávil,“ dodal.

Zprávy ze dne 8. 6. 2023
22:38
8. 6. 2023
Tomáš Souček

Tomáš Souček ještě jednou zvedá trofej nad hlavu a slaví s fanoušky.

Tomáš Souček ukazuje trofej fanouškům na ulici
Zprávy ze dne 8. 6. 2023
22:05
8. 6. 2023
West Ham

 

Zprávy ze dne 8. 6. 2023
21:28
8. 6. 2023
West Ham

 

Vstoupit do diskuse
44

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Skupina H
Články odjinud


Články odjinud