Jonáš Bartoš
12. září 2011 • 14:35

Plzeň vstupuje do Ligy mistrů. Jak si vedly české kluby před ní?

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

STOPA ČESKÝCH CELKŮ V LM - Jsou to už dlouhé čtyři roky, co si fanoušci v Česku naposledy vychutnávali znělku Ligy mistrů celý podzim. Už v úterý se slavná píseň rozezní znovu. Plzeň zahájí pouť Ligy mistrů utkáním s Borisovem, relativně nejslabším soupeřem skupiny. Jakou stopu mezi evropskými velikány zanechaly její čeští předchůdci?



Posledním týmem, který se do hlavní části nejslavnější evropské klubové soutěže probojoval, byla Slavia v roce 2007. Vedle ní si Ligu mistrů zahrála ještě Sparta, pravidelný účastník z přelomu tisíciletí.

Vítězné drama Slavie s Ajaxem, nezapomenutelná bitva Sparty s Realem. Na druhé straně příděly na Arsenalu či na Lyonu. České celky v Lize mistrů, tuhle lahůdku si musel vychutnávat každý fanoušek. Jak si Sparta a Slavia, doposud jediní čeští zástupci v základní skupině Ligy mistrů, v jednotlivých ročnících vedly?

Slavia Praha (sezona 2007/2008)

Parta nadšených mladíků pod vedením Karla Jarolíma excelovala v závěrečném předkole, kdy přemohla slavný Ajax Amsterdam.

Slavia v Lize mistrů
Sezona 2007/2008, základní skupina (Arsenal, Sevilla, Steaua Buku 3. místo

Dva góly do sítě holandského celku v odvetě udělaly ze Stanislava Vlčka nesmrtelnou legendu a klubu vydělaly stamiliony. Slavia po výsledcích 1:0 a 2:1 poprvé v historii proklouzla do hlavní fáze slavné soutěže.

V základní skupině už to tak slavné nebylo. Slavia sice odstartovala výhrou 2:1 nad Steauou Bukurešť, pak ale schytala "čtyřku" v Seville a "sedmičku" na Arsenalu.

Díky závěrečné remíze v Bukurešti si zajistila 3. místo ve skupině a účast "alespoň" v jarní části poháru UEFA. Tam vypadla hned záhy v osmifinále s Tottenhamem.

Sparta Praha (1991/1992, 1999–2006)

Suverénně nejostřílenější český klub v Lize mistrů. Sparta si hlavní část zahrála celkem osmkrát, z domácích celků má v Evropě jasně nejlepší jméno.

Na Letné jistě rádi vzpomínají na výhru nad Barcelonou v roce 1992, do kroniky českého klubového fotbalu nesmazatelně patří i legendární utkání s Realem Madrid z roku 2002.

Ano, Sparta v Lize mistrů válela. Rosickému, Čechovi, Hübschmanovi, Lokvencovi, Sionkovi a dalším zajistila kontrakty v cizině a báječné kariéry. Zároveň už je to ale dlouhých šest let, co Letenští hráli základní skupinu naposled. Nejblíž měla k postupu Sparta loni, kdy jí v play off vyřadila Žilina.

Sparta v Lize mistrů

Sezona 1991/92
semifinálová skupina – 2. místo (3.–4. místo celkem).
Sezona 1997/98
základní skupina – 3. místo (Borussia Dortmund, Parma, Galatasaray).
Sezona 1999/2000
vítěz základní skupiny (Bordeaux, Willem II, Spartak Moskva),
osmifinálová skupina – 3. místo (Barcelona, Porto, Hertha Berlín).
Sezona 2000/01
základní skupina – 4. místo (Arsenal, Lazio, Šachtar Doněck).
Sezona 2001/02
základní skupina – 2. místo (Bayern Mnichov, Feyenoord, Spartak Moskva),
osmifinálová skupina – 3. místo (Real Madrid, Panathinaikos, Porto).
Sezona 2003/04
základní skupina – 2. místo (Chelsea, Lazio, Beşiktaş),
v osmifinále prohra s AC Milán.
Sezona 2004/05
základní skupina – 4. místo (Manchester United, Lyon, Fenerbahçe).
Sezona 2005/06
základní skupina – 4. místo (Arsenal, Ajax, Thun).




Viktoria Plzeň (2011/2012)


Plzeň čeká v Lize mistrů premiéra. Se základní skupinou jsou Západočeši spokojení. Los jim sice přisoudil dva evropské giganty (Barcelonu a AC Milán), zároveň je ale čeká duel s "hratelným" Borisovem.

Zaplatí Plzeň nováčkovskou daň podobně jako loni slovenská Žilina? Odpověď nalezneme během podzimu, startuje se už v úterý večer.

Takhle Sparta bojovala v památném utkání proti Zidanovi, Carlosovi a spol.
Takhle Sparta bojovala v památném utkání proti Zidanovi, Carlosovi a spol.

posledním
Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud