Jan Malý
11. dubna 2017 • 17:48

Pravý čas pro Juventus! Chce setnout Barcelonu, sází na PĚT hvězd

Autor: Jan Malý
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Stejný soupeř, skoro dva roky poté. Juventus překypuje touhou předvést, že se po prohraném finále Ligy mistrů s Barcelonou v roce 2015 (1:3) zlepšil. Turínský klub i jeho viceprezident Pavel Nedvěd věří, že čtvrtfinálová konfrontace v milionářské soutěži proti katalánskému kolosu pro něj přichází v pravý čas. První zápas mezi Juventusem a Barcelonou se hraje dnes v Itálii, utkání sledujte od 20:45 na iSport.cz ONLINE.



Stačí se podívat na základní sestavu Juventusu z finále Ligy mistrů zpřed dvou let a hned je vidět, jak se tým italského hegemona proměnil. Andrea Pirlo, Paul Pogba , Arturo Vidal, Carlos Tévez, Álvaro Morata a Patrice Evra turínský klub od té doby opustili. Na Barcelonu, přemožitele „staré dámy“ z berlínského finále, v dnešním prvním čtvrtfi nále nejprestižnější evropské soutěže vyrukuje jiný Juventus. Jaký? 

Stále dominantní v Itálii, v Serii A směřuje za šestým titulem za sebou. Odhodlanější, přesvědčený, že je zase blíž vrcholu. „Tohle je nejlepší čas poměřit se s Barcelonou,“ potvrdil útočník Paulo Dybala velkou víru všech vyřadit katalánského soupeře, a ukázat tak, jak se celý Juventus posunul. V podobném duchu se vyjádřil hned po losu i třeba Pavel Nedvěd , viceprezident turínského klubu.

Juventus spoléhá na nové tahouny i pozměněný herní styl. „Máme jiné hráče. Zdokonalili jsme kontrolu míče a víc chápeme, kdy útočit a kdy bránit,“ našel rozdíly Leonardo Bonucci, stálice defenzivní řady.

Ještě ve zmíněném finále v roce 2015 se Juventus opíral o obrovskou sílu ve středu pole, kterou dodávali hlavně Pirlo, Pogba a Vidal. Tato trojice byla svou prací a podporou takřka nezbytná i pro úspěšné fungování systému se třemi obránci (ve finále hrálo italské mužstvo se čtyřmi obránci).

Pro Juventus typické rozestavení 3–5–2 využíval trenér Massimiliano Allegri ještě hojně v úvodu sezony, teď už od něj výrazně upustil. Zajímavé je, že při všech čtyřech porážkách, které „stará dáma“ v aktuálním ročníku italské ligy utržila, hrála právě tímto stylem.

Allegri do své ideální jedenáctky koncentruje maximální útočný potenciál, který mu kádr nabízí. Sestavě s Gonzalem Higuaínem na hrotu, Dybalou pod ním, na křídlech s Mariem Mandžukičem a Juanem Cuadradem a ve středu s Miralemem Pjaničem se někdy přezdívá „pět hvězd“.

Překvapivé je začlenění Mandžukiče na levé křídlo. „Je mi jedno, jestli hraju nalevo, nebo ve středu. Mou povinností je pomoci spoluhráčům nejlepším možným způsobem,“ komentoval svou pozici Mandžukič, který je za svou bojovnost a obětavost velmi ceněn. Je však otázkou, zda bude na Barcelonu fit, měl poraněné koleno.

Práci současného kouče turínského celku se dostává obdivu. „Allegri dělá pro Juventus mnohem víc, než dělal Conte. Nerozumím tomu, proč lidé pořád preferují Conteho před Allegrim,“ konstatoval Claudio Gentile, mistr světa z roku 1982 a bývalý výborný obránce Juventusu.

SESTŘIH Ligy mistrů: Juventus – Porto 1:0. Rozhodla penalta za ruku
Video se připravuje ...

SESTŘIH Ligy mistrů: Barcelona - PSG 6:1. Úžasná jízda i sporné penalty
Video se připravuje ...

SESTŘIH La Ligy: Málaga - Barcelona 2:0. Senzační porážka favorita
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud