12. prosince 2018 • 20:45

SESTŘIH: Plzeň - AS Řím 2:1. Viktoria slaví postup i přes kolaps Realu

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Fotbalisté Plzně v závěrečném utkání Ligy mistrů doma porazili AS Řím 2:1, ve skupině G obsadili třetí místo a postoupili do jarní vyřazovací fáze Evropské ligy. V 62. minutě otevřel skóre Jan Kovařík, za šest minut odpověděl Cengiz Ünder, ale v 72. minutě rozhodl Tomáš Chorý.



Úřadující čeští šampioni získali v šesti zápasech LM sedm bodů a kvalifikovali se díky lepší vzájemné bilanci s CSKA Moskva. Ten překvapivě vyhrál na hřišti Realu Madrid 3:0 a obhájce trofeje porazil i podruhé ve skupině.

Svěřenci Pavla Vrby i při třetí účasti v elitní soutěži obsadili třetí pozici, předtím tohoto úspěchu dosáhli v letech 2011 a 2013. Plzeňský klub letos na podzim v Lize mistrů včetně postupu do EL vydělal 176 milionů korun, už za účast ve skupině měl jistých téměř 400 milionů.

Plzeňští nastoupili i s uzdraveným levým bekem Limberským, který se do sestavy vrátil po dvouzápasové absenci způsobené svalovými problémy. Na pravé straně obrany Havel zastoupil zraněného Řezníka. Kovařík, jenž gólem a asistencí pomohl k páteční ligové výhře 2:0 ve Zlíně, nastoupil na levé straně zálohy. V útoku AS dostal šanci český reprezentační útočník Schick.

Plzeňští hráči se snaží zastavit talentovaného fotbalistu římského AS Justina Kluiverta
Plzeňští hráči se snaží zastavit talentovaného fotbalistu římského AS Justina Kluiverta

Domácí kapitán Hubník v šesté minutě hlavičkoval na branku, ale pak Římané převzali iniciativu a Plzeň dlouho nepouštěli na vlastní polovinu. Až v 26. minutě po závaru v pokutovém území propadl míč ke Kovaříkovi, který však z dobré pozice přestřelil. Krátce před pauzou na Kovaříkovu prudkou přihrávku na malém vápně těsně nedosáhl Chorý.

Plzeň vzhledem k průběžnému vedení CSKA v Madridu potřebovala k zajištění třetího místa AS Řím porazit. Blízko k vedoucí brance měl v 55. minutě Čermák, ale o kousek minul břevno.

Domácí se dočkali v 62. minutě. Kopic rozjel akci po pravé straně a přesnou přihrávkou vybídl Kovaříka, který zblízka nezaváhal. Radost v ochozech však trvala jen šest minut. Limberský nezachytil míč za obranu, Santon přihrál do šestnáctky Ünderovi a ten přízemní střelou o tyč překonal brankáře Hrušku.

SESTŘIH LM: Plzeň – AS Řím 2:1. Fantastická Viktoria si zahraje evropské poháry i na jaře
Video se připravuje ...

Viktoria si v 72. minutě vzala vedení zpět. Hrošovský našel přesným pasem za obranu Kovaříka, jehož střelu sice gólman Mirante zneškodnil, ale Chorý hlavou míč dorazil do sítě.

Pojistku poté nepřidal střídající Petržela a v dobré pozici těsně minul, do branky se nevešla ani Hubníkova hlavička z rohu. Domácím zatrnulo v 84. minutě, kdy Cristante z dálky jen o kousek netrefil branku.

Plzeňští v závěru těsný náskok udrželi i díky tomu, že římský náhradník Luca Pellegrini byl vyloučen za dvě žluté karty během tří minut. Západočeši tak AS Řím částečně vrátili říjnový debakl 0:5 a doma neprohráli ani ve čtvrtém pohárovém zápase s italskými soupeři.

CSKA přejelo Real, přesto končí poslední

Fotbalisté CSKA Moskva překvapivě vyhráli ve skupině Ligy mistrů i druhý zápas s obhájcem titulu Realem Madrid. Ani výhra 3:0 ve Španělsku jim ale nestačila na lepší než poslední místo ve skupině G, jelikož Plzeň porazila AS Řím 2:1 a uhájila třetí místo a postup do jarních bojů Evropské ligy díky lepším vzájemným zápasům s CSKA.

Ruský celek vyhrál nad Realem už doma 1:0. Španělský gigant, pro nějž to dosud byla jediná ztráta, už měl jisté prvenství ve skupině, a tak dnes nasadil několik náhradníků. CSKA toho využil a góly Fjodora Čalova, Georgije Ščennikova a Arnora Sigurdssona připravil Realu nejhorší domácí porážku v historii Ligy mistrů.

Utkání 6. kola skupiny G fotbalové Ligy mistrů:

Viktoria Plzeň - AS Řím 2:1 (0:0)

Branky: 62. Kovařík, 72. Chorý - 68. Ünder. Rozhodčí: Taylor - Beswick, Nunn (všichni Angl.). ŽK: Limberský - Kluivert, Pellegrini. ČK: 90.+2 Pellegrini. Diváci: 11.217.

Sestavy:

Plzeň: Hruška - Havel, Hejda, Hubník, Limberský - Procházka, Hrošovský - Kopic (71. Petržela), Čermák (81. Hořava), Kovařík - Chorý (87. Řezníček). Trenér: Vrba.

AS Řím: Mirante - Santon (75. Florenzi), Marcano, Manolas, Kolarov - Cristante, N'Zonzi (79. Pellegrini) - Ünder, Kluivert, Pastore (59. Zaniolo) - Schick. Trenér: Di Francesco.

Góly

Domácí: 62. J. Kovařík, 72. Chorý

Hosté: 68. Ünder

Sestavy

Domácí: A. Hruška – M. Havel, Hejda, R. Hubník (C), Limberský – Hrošovský, Procházka – J. Kopic (71. M. Petržela), Al. Čermák (82. Hořava), J. Kovařík – Chorý (87. Jakub Řezníček).

Hosté: Mirante – Santon (75. Florenzi), Marcano, Manolas (C), Kolarov – Cristante, N'Zonzi (80. Luca Pellegrini) – Ünder, Kluivert, Pastore (59. Zaniolo) – Schick.

Náhradníci

Domácí: Kozáčik, Pernica, Hořava, Petržela, Bucha, Ekpai, Řezníček

Hosté: Olsen, Karsdorp, Pellegrini, Jesus, Fazio, Zaniolo, Florenzi

Karty

Domácí: Limberský

Hosté: Kluivert, Luca Pellegrini, Luca Pellegrini

Rozhodčí

Taylor – Beswick, Nunn (všichni Anglie)

Stadion

Doosan Arena, Plzeň

Návštěva

11 217 diváků

Góly

Domácí:

Hosté: 37. Čalov, 43. Ščennikov, 73. Sigurdsson

Sestavy

Domácí: Courtois – Odriozola Arzallus, Vallejo, Sánchez, Marcelo (C) (74. Carvajal) – M. Llorente (58. Kroos), Valverde – Asensio, Isco, Vinícius Júnior – Benzema (46. Bale).

Hosté: Akinfejev (C) – Nababkin, Becao, Magnússon – Mário Fernandes, Bistrović, Vlašić, Ščennikov – Obljakov (89. Kučajev), Čalov (84. Hernández), Sigurdsson (90+4. Nišimura).

Náhradníci

Domácí: Navas, Carvajal, Varane, Kroos, Modrić, Bale, Vázquez

Hosté: Pomazun, Černov, Nišimura, Hernández, Žamaletdinov, Kučajev, Bijol

Karty

Domácí: Valverde

Hosté: Ščennikov

Rozhodčí

Soares Dias – Tavares, Soares (všichni Portugalsko)

Stadion

Estadio Santiago Bernabeu

Skupina G

Z V R P Skóre B
1. Real 6 4 0 2 12:5 12
2. AS Řím 6 3 0 3 11:8 9
3. Plzeň 6 2 1 3 7:16 7
4. CSKA Moskva 6 2 1 3 8:9 7

SESTŘIH LM: Real Madrid – CSKA Moskva 0:3. Rusové opět porazili kolos, na postup to nestačilo
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud