Jan Podroužek
Premium
17. září 2019 • 05:00

Z hospody do Ligy mistrů. Jak se kouč Slavie Trpišovský vyšvihl mezi elitu?

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
VŠECHNA VIDEA ZDE

V Xaverově lítal mezi hřištěm a restaurací, kterou ráno odemykal a v noci zamykal. V Kolíně vytáhl divizní dorost ruku v ruce se svým tátou do ligy. Pak ho prý vyháněli od mládeže Sparty, a tak dál, a tak dál. Mnoho let byla pro Jindřicha Trpišovského Liga mistrů jen dvě slova odněkud z televize. V úterý do ní ale vstoupí na San Siru se Slavií. 43letý trenér o tom mluví jako o snu, ze kterého jakmile se probudí, nebude to pravda. Až se projdeme jeho bohatým životním příběhem, teprve potom ho možná doopravdy pochopíme.



„Lososové kraťasy,“ směje se Jiří Jindra. „Ty jeho lososové kraťasy,“ vybavuje si dávné poznávací znamení Jindřicha Trpišovského muž, který mladého trenéra přivedl k trénování v Horních Měcholupech.

„Jakmile se objevil, svítily ty jeho kraťasy na celý areál. A my věděli, že nám jde vzít hráče. Měli jsme tenkrát v Měcholupech slušný divizní dorost. Trpišák ještě dělal mládež na Spartě a pak v Bohemce a jezdil opravdu po všech možných fotbalech, aby nabíral talentované kluky,“ vybavuje si funkcionář, jenž dneska dělá sportovního ředitele v divizním Újezdě kousek od Milíčovského lesa.

Jiří Jindra si někdy před osmi lety prosadil jako první bafuňář, aby Trpišovský definitivně začal pracovat jako hlavní kouč v dospělém fotbale.

Ovšem abychom se dostali k téhle kapitole, od níž se začínající trenér odrazil postupně přes Viktorii Žižkov a Slovan Liberec až do Slavie, chtělo by to začít daleko dřív.

„Neznal jsem ho ještě zblízka, ale v Horních Počernicích jsem zažil pořádný kus života, narazili jsme tam na sebe,“ uvádí nás do děje jedna z důležitých osob z okolí Jindřicha Trpišovského. Ivan Horník , šíbr všech šíbrů.

Liga mistrů na O2 TV Sport
Studio k utkání Inter Milán - Slavia začne již v 18:00. Moderátor Petr Svěcený přivítá jako hosty Vladimíra Šmicra a Štěpána Vachouška. Přímo na stadionu San Siro v Miláně bude moderátor Michal Hrdlička rozebírat aktuální dění s Miroslav Beránkem nebo Jaromírem Zmrhalem. Jako speciální host dorazí také moderátor a velký fanoušek pražské Slavie Leoš Mareš. Přímo z hrací plochy se pak přihlásí reportér David Sobišek. Komentovat utkání budou Milan Štěrba a Jan Homolka.

Všechny přenosy je stále možné díky letní nabídce sledovat zdarma. Více zde>>>

Kulisy: Xaverov. Mužské áčko ve druhé lize, Trpišovský u týmu jako asistent, zároveň trenér dorostu.

Ve svých trenérských začátcích nemohl za boha z peněz z fotbalu vyžít, přirozeně ani z těch počernických, a tak pomáhal ještě s restaurací jako provozní, co hlídal kasu. Takže ráno odemknul hospodu, pak frnk na trénink s áčkem, zpátky do práce, odpoledne vést dorostence, zase do práce spočítat peníze a konečně zamknout lokál. A hurá do hajan, načež po pár hodinách spaní ta samá písnička dokola.

Jeden úspěch si tam ale vydupal, svůj dorostenecký výběr vytáhnul z divize do ligy.

Jenomže všechno se na Xaverově řítilo kvůli finančním nesnázím do háje, tehdejší prezident Vojtěch Tomi dokonce přesunul po sezoně 2005/06 práva na seniorská mužstva pod Bohemians 1905. To už Trpišovský v Horních Počernicích dávno nebyl.

„Jen vím, že se Jindra na klubu nějak nepohodl s vedením a přecházel k dorostu do Kolína. Povedlo se tam přenést i nějaké sponzorské peníze,“ snaží si vzpomenout Ivan Horník.

Takže teď jsme na Labi ve středních Čechách, a Trpišovskému u týmu pomáhá jako technický pracovník i jeho táta Jindřich starší.

Víc než dva roky měl na starosti ročníky „88“, „89“ a taky pár „devadesátek“. Za lídra byl považován třeba obránce Adam Čapek, teď už třicátník, který

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!

Koupit
Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud