8. srpna 2020 • 22:58

SESTŘIHY LM: Barcelona a Bayern ve čtvrtfinále, řádili Messi i Lewandowski

Autor: iSport.cz, vmn, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Posledními čtvrtfinalisty restartované Ligy mistrů jsou Barcelona a Bayern. Katalánský velkoklub doma porazil Neapol 3:1, když Lionel Messi jednu branku dal a navíc zařídil penaltu. Nejlepší střelec ročníku Robert Lewandowski dal za Bayern Chelsea dva góly a přidal dvě asistence při výhře 4:1. Oba týmy se utkají 14. srpna v Lisabonu.



Další korálek na šňůrku argumentů půlky fotbalového světa, proč je Lionel Messi nejlepším hráčem historie. Argentinec dal v Lize mistrů branku už 35 různým týmům, naposledy Neapoli. Vedle skvostného gólového sóla zařídil ještě penaltu.

Na první klíčový okamžik se ještě koukal z odstupu. Při Rakitičově rohu v 10. minutě číhal za vápnem, zatímco Clément Lenglet postrčil Demmeho na Koulibalyho, a tak se zbavil obou svých strážců, následná hlavička zapadla přesně k tyči. Pro francouzského stopera to byl první gól za Barcelonu v soutěži a hosté mohli jen litovat, že předtím nevyužili dvě velké šance.

Pak už si převzal pozornost malý velký muž s číslem 10. Po dvaceti minutách se z křídla dostal do vápna, prošel přes pět bleděmodrých, kteří ho nedokázali zastavit, z jednoho pádu se zvedl a při druhém poslal míč k tyči za marně se natahujícího Davida Ospinu. „Škoda, že Messi jednou skončí s fotbalem,“ posteskl si na Twitteru bývalý irský fotbalista a nyní glosátor Stephen Elliott.

Další zásah o chvíli později Messimu po dlouhém zkoumání neuznal VAR kvůli zpracování rukou, ale před koncem poločasu video promluvilo v jeho prospěch a po faulu nešťastného Koulibalyho proměnil Luis Suárez penaltu. Pomocná technologie hrála na prázdném Camp Nou druhou hlavní roli, tu zdržovací.

Jen během první půle se přes tři zkoumání nehrálo dobrých sedm minut. Dost dlouho na to, aby sudí Cakir během nastavení přiřkl penaltu i hostům. Lorenzo Insigne se díky tomu stal prvním Italem, který skóroval jak na Santiago Bernabéu proti Realu, tak na stadionu Barcelony.

K postupu musela Neapol dát dva góly, ale Quique Setién, který skládal sestavu bez vykartovaných Sergia Busquetse a Artura Vidala, nasadil až překvapivě defenzivní taktiku. Prostředky dopomohly účelu a po výhře 3:1 postoupila potřinácté za sebou do čtvrtfinále Ligy mistrů. Sérii domácí neporazitelnosti v soutěži protáhla už na 36 zápasů a jediným týmem, který odsud odjel s čistým kontem, zůstává pražská Slavia.

SESTŘIH: Barcelona - Neapol 3:1. Rozhodnuto bylo do poločasu
Video se připravuje ...

Čtvrtfinále se ale kvůli koronaviru bude hrát nezvykle. Na jeden zápas a v Lisabonu, kde se Katalánci 14. srpna utkají s Bayernem Mnichov, ten doma porazil Chelsea 4:1. 

Ústřední postavou utkání Bayernu s Chelsea byl domácí útočník Lewandowski. Nejprve v desáté minutě proměnil penaltu a o čtvrt hodiny později připravil druhou trefu pro Ivana Perišiče. Po vítězství 3:0 v prvním zápase tak měl Bayern v té době už náskok pěti gólů.

Vzápětí snížil Callum Hudson-Odoi, jeho branka ale kvůli ofsajdu nakonec neplatila. „Blues“ se tak mohli radovat až v závěru prvního poločasu, kdy Tammy Abraham využil chyby gólmana Manuela Neuera a dorazil vypadlý míč do sítě.

Bavorský velkoklub žádné komplikace po změně stran přesto nepřipustil. Zvýšit naopak mohl Thomas Müller, který 112. zápasem vyrovnal německý rekord bývalého spoluhráče Philippa Lahma v počtu startů v Lize mistrů, jeho nebezpečné zakončení z 60. minuty ale v síti neskončilo.

Třetí trefu tak přidal až střídající Corentin Tolisso, jehož našel centrem znovu Lewandowski. Polský kanonýr navíc přidal v 84. minutě hlavou definitivní pojistku.

Lewandowski se tak podílel na všech trefách svého týmu v osmifinálovém dvojzápase (3 góly, 4 asistence). Jako čtvrtý hráč v historii navíc skóroval v sedmi utkáních Ligy mistrů v řadě.

SESTŘIH: Bayern - Chelsea 4:1. Lewandowského koncert a jasný postup
Video se připravuje ...

Góly

Domácí: 10. Lenglet, 23. Messi, 45+1. L. Suárez

Hosté: 45+5. L. Insigne

Sestavy

Domácí: ter Stegen – N. Semedo, Piqué, Lenglet, Alba – Roberto, Rakitić, F. de Jong – Messi (C), L. Suárez (90+2. Firpo), Griezmann (84. Monchu).

Hosté: Ospina – Di Lorenzo, Manolas, Koulibaly, Rui – Ruiz (79. Elmas), Demme (46. Lobotka), P. Zieliński (70. Lozano) – Callejón (70. Politano), D. Mertens, L. Insigne (C) (79. Milik).

Náhradníci

Domácí: Neto, Firpo, Peña, Puig, Fati, Araújo, Monchu, Mingueza, Orellana, Reis, de la Fuente

Hosté: Allan, Elmas, Hysaj, Karnezis, Llorente, Lobotka, Lozano, Luperto, Maksimović, Meret, Milik, Politano

Karty

Domácí: L. Suárez

Hosté: P. Zieliński

Rozhodčí

Cüneyt Çakır – Bahattin Duran, Tarik Ongun (všichni Turecko)

Stadion

Camp Nou (Barcelona)

FC Barcelona Vše o klubu ZDE SSC Neapol Vše o klubu ZDE
Góly

Domácí: 10. Lewandowski, 24. Perišić, 77. Tolisso, 84. Lewandowski

Hosté: 44. T. Abraham

Sestavy

Domácí: Neuer – Kimmich (71. Odriozola Arzallus), J. Boateng (63. Süle), Alaba, A. Davies – Goretzka, Th. Alcântara (71. Tolisso) – Gnabry (81. Javi Martínez), T. Müller, Perišić (64. Coutinho) – Lewandowski.

Hosté: Caballero – R. James, Christensen, K. Zouma, Emerson – Barkley, Kanté, Kovačić, Hudson-Odoi – T. Abraham (81. Giroud), Mount.

Náhradníci

Domácí: Ulreich, Coutinho, Tolisso, Süle, Odriozola Arzallus, Martínez, Hernández, Cuisance, Akwo Arrey-Mbi, Tillman, Musiala, Hoffmann

Hosté: Arrizabalaga, Batshuayi, Giroud, Rüdiger, Tomori, Bate, Broja, Cumming, Lawrence, Maatsen, Simeu

Karty

Hosté: Caballero, Emerson

Rozhodčí

Haţegan – Șovre, Gheorghe (ROU)

Stadion

Allianz Arena, Mnichov

Bayern Mnichov Vše o klubu ZDE Chelsea FC Vše o klubu ZDE

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud