Jan Vacek
22. července 2021 • 15:21

Sparťanské přikázání na Rapid: nátlaková hra i pomoc pro Hložka

Autor: Jan Vacek
Vstoupit do diskuse
5
  • Video se připravuje ...

    Druhé předkolo Ligy mistrů proti Rapidu je teprve v poločase. Navzdory úterní porážce (1:2) není důvod, aby Sparta vyvěšovala bílou fangli. Pořád má reálnou šanci na postup. Do středeční odvety ale musí řadu věcí změnit. Deník Sport vybral čtyři aspekty, které by mohly napomoci k úspěšnému zvládnutí klíčového dvojzápasu.

  • Vnutit soupeři svou hru

    Hrajete první ostrý zápas v sezoně. Víte, že je obrovsky důležitý. Navíc vás obklopuje přes dvacet tisíc fanoušků soupeře. Nelze se příliš divit tomu, že se Sparta ve Vídni uchýlila především ke hře na rychlé kontry. Doma se ale potřebuje obout do svých zažitých bot. Přikázání velí, aby na svého soka vlezla, dominovala na míči, a dostala se do nátlakové hry. Taková pozice jí sedí mnohem víc. Pokud se do ní dostane, má dostatečnou kvalitu na to, aby Rakušany na Letné uvařila.

    Fotbalisté Sparty se radují z bleskového gólu na hřišti Rapidu VídeňFoto Dominik Bakes / Sport

  • Hložek potřebuje pomoc

    S každým dalším zápasem by měla výkonnost Adama Hložka růst. Je třeba mít na paměti, že po náročné minulé sezoně stihl pouze pětidenní volno. V úterý večer proto celkem logicky nemohl být v optimálním rozpoložení. O to důležitější ale je, aby se mu dostalo výraznější podpory. Největší český talent současnosti není vyloženě klasický hrot. Potřebuje kolem sebe parťáky, aby si s nimi mohl vyměnit balon, aby účinně zakombinoval. Pokud mu záložní formace pomůže, on dodá nadstavbu.

    Od sparťana Adama Hložka se v duelu s Rapidem Vídeň čekalo daleko vícFoto Dominik Bakes / Sport

  • Předfinální fáze: rychleji, přesněji

    Alfa a omega všeho. Pokud chce Sparta pomýšlet na otočku, potřebuje se v předfinální fázi výrazně zlepšit. A to jak v přesnosti přihrávek, tak také v samotné rychlosti provedení. Na téhle úrovni stačí jeden dotek navíc a z nadějné situace může být rázem průšvih. Viz druhý inkasovaný gól na Rapidu. Žádoucí navíc je, aby z křídelních prostorů chodily do šestnáctky adresné balony. V prvním duelu se to příliš nedařilo, což je vzhledem k náběhovým (a hlavičkářským) schopnostem Ladislava Krejčího mladšího hřích.

    Sparťan Ladislav Krejčí mladší (vpravo uprostřed) správně mířenou hlavičkou posílá Pražany do vedeníFoto Dominik Bakes / Sport

  • Preciznost ve výstavbě

    Pamatujete na úvodních dvacet minut v Allianz Stadionu? Florin Nita rozehrál tak mizerně, že míč pokaždé skončil na kopačkách soupeře. Nepřesností se dopouštěli i oba stopeři. Letenské pak stojí spoustu sil a námahy, aby balon získali zpátky do svého držení. V rozehrávce proto potřebují být preciznější. Zbrklost stranou, klidně míč ještě jednou obehrát dokola, než riskovat lacinou ztrátu. Manko jednoho gólu není propastné, čas Spartu tlačit nebude. I proto by si měla dát záležet na založení každé akce.

    Lob Christopha Knasmüllnera padá do sparťanské brankyFoto Dominik Bakes / Sport

  • Bořek Dočkal se drží za hlavu po vyrovnávacím gólu Rapidu
    Bořek Dočkal se drží za hlavu po vyrovnávacím gólu Rapidu

    AC Sparta Praha Vše o klubu ZDE

    Góly

    Domácí: 63. Knasmüllner, 71. Knasmüllner

    Hosté: 3. Krejčí ml.

    Sestavy

    Domácí: Strebinger – Stojković, Hofmann /C/, Wimmer, Ullmann – Arase (64. Fountas), Ljubičić, Petrovič (73. Grahovac), Grüll – Kara, Knasmüllner (87. Schick)

    Hosté: Niță – Vindheim, Štetina, Hancko, Højer – Wiesner (83. Karlsson), Pavelka, Dočkal /C/ (83. Karabec), Ladislav Krejčí ml., Ladislav Krejčí st. (69. Pešek) – Hložek

    Karty

    Domácí: Ullmann, Wimmer, Stojković, Grahovac

    Hosté: Štetina, Hancko

    Rozhodčí

    Gözübüyük – Balder, Bluemink (NED)

    Stadion

    Ernst-Happel-Stadion, Vídeň

    Návštěva

    19 500 diváků

Vstoupit do diskuse
5

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud