Jakub Plaskura
5. října 2022 • 19:05

Schick zase nedal penaltu, Leverkusen mění kouče. Přichází známé jméno

Vstoupit do diskuse
9
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Bestiální Kacetl. Není člověk, ale robot
Penalty ve šlágrech? Křapka měl proti Krejčímu namále, Chorý pádu přidal
VŠECHNA VIDEA ZDE

Krize Leverkusenu nekončí. V úterý se německý klub představil ve skupině Ligy mistrů na půdě FC Porto, Bayer byl sežehnut vlastními chybami v defenzivě a neproměněnou penaltou Patrika Schicka. Porážka 0:2 nakonec znamenala nejen další bodovou ztrátu, ale také konec kouče Gerarda Seoaneho, jehož nahradil Xabi Alonso.



Jak dlouhá bude mizérie týmu z východního břehu Rýna? Na to by se hodila křišťálová koule. Ale jedno je jisté. Pod případný vzestup Schicka a spol. se už nepodepíše trenér Seoane. Vedení klubu ho po špatném startu sezony ve středu vyrazilo.

„Gerardo odvedl pro Bayer dobrou práci, ale bohužel jsme sešli z cesty úspěchu. Změna trenéra je z našeho pohledu naprosto nezbytná,“ uvedl na klubovém webu sportovní ředitel Simon Rolfes.

43letý Švýcar převzal Leverkusen loni v létě, v první sezoně s ním vybojoval účast v Lize mistrů, v tomto bundesligovém ročníku však z osmi zápasů získal pět bodů za jednu výhru a dvě remízy.

Z předposledního sedmnáctého místa ligové tabulky má Bayer vytáhnout výrazně výš Xabi Alonso. Bývalý španělský záložník v posledních třech letech vedl rezervu Realu Sociedad, předtím působil jako mládežnický kouč Realu Madrid.

„Leverkusen znám jako vynikající klub z doby, kdy jsem působil v Německu. Bayer měl vždycky skvělé hráče a i v současném týmu vidím velkou kvalitu,“ řekl někdejší hráč Liverpoolu, Bayernu nebo Realu po jmenování do funkce.

Xabi Alonso je novým koučem Leverkusenu
Xabi Alonso je novým koučem Leverkusenu

Kromě Alonsova příchodu by možná mohl týmu s českými reprezentanty Schickem a Adamem Hložkem pomoci blížící se návrat zázračného chlapce Floriana Wirtze, ale nikdo nezaručí, že po tak dlouhé pauze vinou zranění výsledky svého zaměstnavatele okamžitě povznese.

Schick zase nedal penaltu

Klub s farmaceutickým koncernem Bayer v zádech se krčí v suterénu bundesligy a prohra v Portu znamená i problémy v Champions League. Přitom se mohlo blýskat na lepší časy, kdyby Patrik Schick ve 45. minutě proměnil pokutový kop.

Jenže Schick podruhé v krátké době ztroskotal na Diogu Costovi. Brankář Porta totiž stál tváří v tvář Schickovi při penaltě i v Lize národů v bráně Portugalska. Výsledkem byla v obou případech hlava v dlaních českého reprezentanta.

Mohl z toho být gól do šatny a zápas by možná vypadal jinak. Na kdyby se ale nehraje ani ve fotbale, přitom Schick penaltu nekopl špatně, Diogo Costa jen vytáhl ještě lepší zákrok. Náhoda to ale nebyla, jak gólman přiznal, na případné exekutory penalt se v týdnu pečlivě chystal.

„Před zápasem jsme se připravovali na jejich útočníky, zjišťovali jsme, kam kopou penalty. I díky práci trenérů a ostatních brankářů v týmu jsme vše zanalyzovali dobře a vyplatilo se nám to,“ citoval Costu deník Á Bola.

Penaltová situace napověděla o dalším průběhu zápasu. Porto dvěma góly ve druhé půli rozhodlo o tom, že si tři body ponechá doma. A Leverkusen? Ten od začátku sezony ve všech soutěžích zvítězil pouze dvakrát.

Hoří zejména defenziva Leverkusenu, která často působí bohorovně a naivně. Ve spojení s chabou produktivitou Schicka a spol. tak není divu, že Bayer marně hledá cestu ke ztraceným pozicím.

Do zápasu v Portu nastoupil v základní sestavě také Adam Hložek, na trávníku vydržel do 72. minuty, ale ani on mdlým výkonem Leverkusen nespasil. Hložkova bilance tedy zůstává tristní, když v deseti soutěžních zápasech za Leverkusen zaznamenal jediný gól, a to ještě při prohře 3:4 proti třetiligovému Elversbergu v Německém poháru.

I proto přišla razantní reakce. Spasí Bayer nový kouč Xabi Alonso?

Bayer Leverkusen Vše o klubu ZDE

Skupina B

Z V R P Skóre B
1. FC Porto 6 4 0 2 12:7 12
2. Club Brugge 6 3 2 1 7:4 11
3. Atlético 6 1 2 3 5:9 5
4. Leverkusen 6 1 2 3 4:8 5

Vstoupit do diskuse
9

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud