Pavel Hartman
27. května 2009 • 12:49

Je tu velké finále Ligy mistrů!

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Svět se zastaví a bude hledět do Říma. Je tu velké finále! FC Barcelona a Manchester United, dva nejúžasnější týmy Evropy, sahají po trofeji určené vítězi Ligy mistrů. A všichni s napětím očekávají, co předvedou jejich největší hvězdy.



Rozpálené věčné město vítá ještě žhavější fotbalovou bitvu. Manchester United vs. Barcelona! Tohle finále Ligy mistrů má vejít do historie jako nezapomenutelné.

Ostré sluníčko včera leptalo asfalt na římských ulicích. I ve stínu bylo vedro k zalknutí. Ale tráva by měla hořet až dnes večer. Na Olympijském stadionu v Římě.

„Můžeme tuhle trofej vyhrát pro Manchester United už počtvrté a tuhle šanci nechceme propásnout,“ burcuje Cristiano Ronaldo, podle ankety FIFA nejlepší hráč světa. „Všichni chceme vyhrát!“ dodává.

„Jsem šťastný jako malý kluk z nového páru bot,“ kontruje Lionel Messi, podle téže ankety druhý nejlepší fotbalista světa.

„Nevím, jestli se tenhle moment ještě bude někdy opakovat. Celý svět bude sledovat, jak hrajeme fotbal. Hru, která mi přináší radost a hrdost. Dám sto procent svému týmu a doufám, že vyhrajeme,“ doplňuje.

Utkání budeme sledovat on-line »

Velká slova, velká očekávání a velké výzvy. To vše se mele v horké italské metropoli. Nemůže tomu být jinak. O nejprestižnější evropský klubový pohár se utkají dvě skvostné jedenáctky, o jejichž fotbale se mluví jako o umění a jejichž hráči jsou pasováni na virtuózy.

„Messi a Ronaldo můžou změnit zápas a nezabrání jim v tom nikdo na světě,“ upozorňuje Sir Alex Ferguson, manažer a symbol Manchesteru United.

Už když na římském letišti vykoukl z letadla, tak se usmíval. Dobrou náladu neztratil ani čtyřiadvacet hodin před výkopem. Před zaplněným tiskovým sálem vtipkoval.

Nervozita? To slovo zní v jeho případě opravdu směšně. I před utkáním, v němž může obhájit vítězství, což se nikomu v novodobé éře Ligy mistrů nepodařilo.

Je mu šedesát sedm, ale především: za více než dvě desítky let na Old Trafford získal dvaadvacet velkých triumfů.

Barcelona oslavy
Barcelona oslavy

Když slavil ten první, Josepovi Guardiolovi bylo pouhých dvanáct. Teď si podá se Skotem před výkopem ruku coby jeho trenérský protějšek. „Vést tým proti majestátu Manchesteru United Sira Fergusona je čest,“ řekl katalánský patriot Guardiola.

I on si však už vydobyl respekt, ač je o třicet let mladší než Ferguson.

Barcelona pod jeho rukou vyšplhala zpátky na španělský ligový trůn, vévodila národnímu poháru a teď prahne po „zlatém hattricku“. A na všech frontách střílí branky na počkání.

V Champions League jich v tomto ročníku Ligy mistrů nasázela už třicet, což činí dva a půl gólu na utkání. Nikdo lepší se v tomto směru nenašel. Jenže Manchester zase na cestě do finále ani jednou neprohrál.

Oba týmy si včera hodinku zatrénovaly. „Katalánská perla“ bez zraněného obránce Marqueze a s vědomím, že do hry nemohou zasáhnout ani Alves a Abidal.

S lesklým ušatým pohárem, který strážili dva karabiniéři a neprodyšná skleněná krabice, se mezitím fotografovali u památného Kolosea další a další zájemci.

„Barcelona vyhraje 3:0,“ říkal José z Bolívie. „Dva nula pro Mááánšestr,“ kontroval americkou angličtinou Pat z Los Angeles.

Jak to tipujete vy?

BARCELONA - MANCHESTER UNITED
Dnes 20.45, ČT 2
Stadion: Stadio Olimpico, Řím
Rozhodčí: Massimo Busacca (Švýcarsko).
Tip Sportu: 45 % Tip Sportu 55 %

Pravděpodobné sestavy

Barcelona: Valdés - Puyol, Touré, Pique, Keita - Busquets, Xavi, Iniesta - Messi, Eto'o, Henry.

Manchester United: Van der Sar - O'Shea, Ferdinand, Vidič, Evra - Park, Carrick, Anderson - Ronaldo, Rooney, Giggs.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud