1. července 2021 • 19:00

Superliga ONLINE: UEFA musí zrušit sankce vůči Realu a spol., rozhodl soud

Autor: iSport.cz
Vstoupit do diskuse
22
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Oznámení o založení Superligy otřáslo fotbalovým světem. Jenže rychle bylo po velké kritice ze strany UEFA, řady osobností a hlavně fanoušků bylo všechno jinak. Až na Real Madrid a Barcelonu všechny týmy z projektu odstoupily. Protesty však především v Anglii pokračují dál, navzdory tomu, že se Supeliga nachází v kómatu. Reakce sledujeme ONLINE.



Ohlasy na Super League ONLINE>>>

ONLINE PŘENOS - Ohlasy na Superligu
Všechny dny
Všechny zprávy Důležité Foto Video Sociální sítě
Obnovit
Zprávy ze dne 1. 7. 2021
19:16
1. 7. 2021
 

Španělský soud dnes nařídil evropské fotbalové unii UEFA zrušit všechny sankce uvalené na Real Madrid, Barcelonu a Juventus kvůli založení nezávislé superligy. Obchodní soud v Madridu vyzval UEFA, aby nepodnikla žádné kroky k případnému vyloučení tria klubů ze svých pohárových soutěží.

 

Dále soud oznámil, že UEFA nesmí nutit organizátory formálně rozpustit superligu, a zakázal unii udělit klubům pokutu ve výši 100 milionů eur (2,5 miliardy korun). Vyzval také anglickou Premier League a Italskou fotbalovou federaci, aby kluby zapojené do projektu netrestala.

 

Založení superligy vyhlásilo dvanáct elitních evropských týmů v dubnu, projekt ale kvůli obrovské vlně odporu většiny fotbalové veřejnosti nevydržel ani 48 hodin. Od projektu se odvrátila devítka Manchester United, Liverpool, Manchester City, Chelsea, Tottenham, Arsenal, AC Milán, Inter Milan a Atlético Madrid.

 

Trio Barcelona, Real Madrid a Juventus se ale od superligy distancovat odmítlo. UEFA s nimi vedla disciplinární řízení, které začátkem června pozastavila.

Zprávy ze dne 10. 5. 2021
15:48
10. 5. 2021
 

Fotbalistům Juventusu hrozí vyloučení z první italské ligy, pokud oficiálně neodstoupí od projektu superligy. Podle dnešního prohlášení předsedy italské fotbalové federace Gabrieleho Graviny by v takovém případě turínský klub nemohl hrát nejvyšší domácí soutěž.

"Pravidla jsou jasná. Pokud bude Juventus při zahájení příští sezony stále součástí superligy, nemůže se účastnit Serie A," řekl Gravina neapolskému radiu Kiss Kiss. "Bylo by mi to líto kvůli fanouškům, ale pravidla jsou pravidla a musí platit pro všechny," dodal.

Zprávy ze dne 7. 5. 2021
19:56
7. 5. 2021
 

Barcelona, Real Madrid a Juventus se oficiálně nezřekly účasti v superlize a budou čelit disciplinárnímu řízení evropské fotbalové unie UEFA. Podle agentury Reuters mohou být všechny tři velkokluby vyřazeny z Ligy mistrů.

 

Dalších devět týmů z Anglie, Itálie a Španělska doplatí na ohlášení vstupu do konkurenčního projektu finanční ztrátou. UEFA jim o pět procent zkrátí příjmy z příští sezony, navíc se budou muset složit na 15 milionů eur (385 milionů korun), které vedení evropského fotbalu použije na rozvoj hry mládeže a amatérů. Pokud by některý z klubů znovu vstoupil do neautorizované soutěže, zaplatí pokutu 100 milionů eur.

 

Své plány přehodnotily Arsenal, Chelsea, Liverpool, Manchester United, Manchester City, Tottenham, Atlético Madrid, AC Milán i Inter Milán, které se po dohodě s UEFA vrátily do systému jejích soutěží. Juventus ani zbývající dva španělské kluby se ale od superligy formálně nedistancovaly. Toto trio nyní čeká disciplinární řízení. Podle dřívějšího vyjádření prezidenta UEFA Aleksandera Čeferina může být trestem i vyloučení z Ligy mistrů.

Zprávy ze dne 3. 5. 2021
18:57
3. 5. 2021
 

Anglická fotbalová asociace zahájila vyšetřování šestice klubů, které se chtěly zapojit do projektu superligy. Jednání představitelů Manchesteru United, Manchesteru City, Liverpoolu, Chelsea, Arsenalu a Tottenhamu označila za nepřijatelné a je připravená jim na základě výsledků vyšetřování uložit příslušné sankce. Premier League zároveň plánuje zavést speciální doložku, která by měla podobným snahám o odtržení zabránit.

 

„Napsali jsme všem týmům formální žádost o poskytnutí všech informací a důkazů o jejich zapojení v projektu. Jakmile budeme mít veškeré informace, zvážíme, jaké další kroky podnikneme. To, co se stalo, je zcela nepřijatelné a mohlo to mít dopad na anglické kluby na všech úrovních,“ uvedl pro agenturu AP mluvčí asociace.

 

Vedení Premier League uvedlo, že zpřísní dosavadní regule, aby zamezilo jakýmkoliv dalším pokusům o odtržení. Nově má vzniknout tzv. „Charta majitelů“, v níž se budou muset všichni vlastníci klubů zavázat k dodržování základních principů Premier League. „Porušení těchto pravidel a Charty bude trestáno obrovskými sankcemi,“ uvedli představitelé soutěže.

Zprávy ze dne 3. 5. 2021
13:11
3. 5. 2021
 

Fotbalový šlágr museli v Manchesteru odpískat. Plánovanému nedělnímu derby mezi United a Liverpoolem na Old Trafford předcházely protesty domácích fanoušků, někteří z nich dokonce vnikli na trávník. Řádění naštvaných příznivců ohrozilo i experty, kteří zrovna seděli ve studiu stanice Sky Sports. „Někoho to mohlo zabít,“ zuřila skotská legenda a expert Graeme Souness. Jedna z odhozených světlic totiž bouchla těsně vedle studia, kde seděl i dlouholetý stoper Liverpoolu Jamie Carragher. Více čtěte ZDE >>

Fanoušci Manchesteru United protestovali na stadionu proti majitelům klubu, vzduchem létaly i světlice
Zprávy ze dne 2. 5. 2021
18:42
2. 5. 2021
 

Zápas s Liverpoolem se dnes na stadionu Manchesteru United hrát nebude.  „Diskutovat s vedením Premier League o náhradním termínu utkání budeme v nejbližší době,“ uvedl klub v prohlášení na svých internetových stránkách. „Chápeme, že naši fanoušci žijí klubem, a respektujeme jejich právo na pokojný protest proti klubovému směřování. Litujeme však vyostřené situace, která ovlivnila tým a dostala fanoušky, personál klubu a policii do nebezpečí,“ stojí dále v prohlášení.

Zprávy ze dne 2. 5. 2021
17:32
2. 5. 2021
 

Výkop zápasu mezi Manchesterem United a Liverpoolem byl z bezpečnostních důvodů odložen! Protestů před stadionem se účastnilo až deset tisíc příznivců „Rudých ďáblů“, na hrací plochu jich vniklo přes 200. Skupinky fanoušků se dostaly do potyček s policií, která přijela vyhrocenou situaci řešit. Hráči se kvůli nepokojům vůbec nedostali na stadion.

 

 

Zprávy ze dne 2. 5. 2021
16:41
2. 5. 2021
 

Na Old Trafford to žije mnohem víc než hodinu před zápasem s Liverpoolem. Fanoušci protestující proti majitelům se dostali přímo na hrací plochu, dokonce oblopili auta, která na stadion vezla rozhodčí. Fanoušci protestují proti majitelům Joelovi a Avramovi Glazerovým. Odpor k rodině Glazerových rozdmýchalo minulý týden zapojení klubu do kontroverzní Superligy. Majitel United Joel Glazer byl považován za jednoho z iniciátorů soutěže a měl se stát jejím viceprezidentem. 

Protesty v Manchesteru, fanoušci vtrhli na Old Trafford Protesty v Manchesteru, fanoušci vtrhli na Old Trafford Protesty v Manchesteru, fanoušci vtrhli na Old Trafford Protesty v Manchesteru, fanoušci vtrhli na Old Trafford Protesty v Manchesteru, fanoušci vtrhli na Old Trafford
Zprávy ze dne 30. 4. 2021
17:54
30. 4. 2021
 

Zástupci Manchester United vyloučili, že by se v budoucnu znovu zapojili do projektu evropské Superligy, pokud by byl obnoven. „Mohu vás ujistit, že jsme se z událostí uplynulého týdne poučili a žádné plány na oživení nechystáme,“ řekl ředitel United Ed Woodward na schůzce se zástupci fanoušků. Vyjádřil rovněž lítost, že se vedení klubu před rozhodnutím o vstupu do superligy s příznivci neporadilo. Woodward navíc oznámil, že na konci roku skončí po 16 letech i ve vedení United. Nespokojení fanoušci ale žádají i odchod amerického majitele klubu Joela Glazera, jenž měl v plánované Superlize získat funkci viceprezidenta.

Zprávy ze dne 26. 4. 2021
18:34
26. 4. 2021
 

Italská fotbalová federace FIGC přidala v reakci na pokus o založení Superligy do svých stanov speciální klauzuli, podle níž v budoucnu bude možné kluby za účast v podobném projektu vyloučit z domácí ligy. Pravidlo, které klubům zakazuje účast v soukromých soutěžích, přijal výkonný výbor FIGC jednomyslně.

Účast v soutěžích neschválených FIGC, FIFA nebo UEFA bude podle předsedy FIGC Grabrieleho Graviny v budoucnu znamenat automatickou ztrátu národní licence. Souhlas FIGC bude vyžadován i ke startu v přátelských turnajích. Navíc bylo přijato opatření, které zakazuje majitelům ovládat několik profesionálních klubů současně.

Zprávy ze dne 23. 4. 2021
21:07
23. 4. 2021
 

Protesty před Emirates: Přihlášení Arsenalu k Superlize opět naštvalo fanoušky Gunners, kteří před večerním zápasem s Evertonem jasně sdělili majiteli Stanovi Kroenkemu, jaká by měla být jeho role v klubu - žádná. 

Fanoušci Arsenalu protestují. Chtějí, aby Stan Kroenke odešel z klubu Fanoušci Arsenalu protestují. Chtějí, aby Stan Kroenke odešel z klubu Fanoušci Arsenalu protestují. Chtějí, aby Stan Kroenke odešel z klubu Fanoušci Arsenalu protestují. Chtějí, aby Stan Kroenke odešel z klubu Fanoušci Arsenalu protestují. Chtějí, aby Stan Kroenke odešel z klubu
Zprávy ze dne 23. 4. 2021
21:03
23. 4. 2021
 

Zbývající španělské týmy, které ještě nevystoupily ze Superligy, by se od projektu měly distancovat, jinak budou nadále čelit hrozbě vyřazení z Ligy mistrů. Uvedl to prezident UEFA Aleksander Čeferin. Zástupci Realu Madrid a Barcelony by podle něj navíc mohli nést další následky. „Je křišťálově jasné, že se kluby musejí rozhodnout, zda patří k superligovým nebo evropským týmům. Pokud říkají, že jsou superligové, pak samozřejmě nemohou hrát Ligu mistrů. A jestliže jsou připravení, pak ať si hrají svou vlastní soutěž,“ řekl agentuře AP Čeferin.

Zprávy ze dne 23. 4. 2021
20:58
23. 4. 2021
 

Kapitán fotbalistů Liverpoolu Jordan Henderson poděkoval fanouškům, že mohutnou vlnou protestů přispěli k neúspěchu Superligy. Příznivci podle něj ukázali, že majitelé klubů je v budoucnu nemůžou přehlížet. Více čtěte ZDE>>> 

 

Kapitán Reds Jordan Henderson poděkoval fanouškům
Zprávy ze dne 23. 4. 2021
12:01
23. 4. 2021
 

Americká investiční banka JPMorgan uvedla, že lituje toho, že chtěla finančně podpořit kontroverzní projekt Super League. Podle německého časopisu Der Spiegel přišla banka se sídlem v New Yorku po kolapsu soutěže o možný zisk několika miliard eur. „Zjevně jsme neodhadli, jak tuto záležitost bude vnímat široká fotbalová komunita a jaký vliv může mít na její budoucnost. Poučíme se z toho,“ uvedla banka. JPMorgan měla dvanácti zakládajícím členům dát k dispozici fond ve výši 3,5 miliardy eur (90 miliard korun). Týmy měly tuto částku po dobu 23 let i s úroky splácet, díky čemuž mohla JPMorgan podle Spiegelu vydělat celkově 6,1 miliardy eur (158 miliard korun).

Zprávy ze dne 22. 4. 2021
19:16
22. 4. 2021
 

Barcelona vydala své prohlášení k Superlize. Odstoupení neodhlásila! „Rozhodnutí přidat se k Superlize bylo učiněno na základě názoru, že by bylo historickou chybou odmítnout příležitost být součástí tohoto projektu coby jeden ze zakládajících členů.“ Setrvání v kritizované soutěži ale ještě musí schválit či vyvrátit socios (registrovaní členové klubu). 

Protesty v Manchesteru, fanoušci vtrhli na Old Trafford
Protesty v Manchesteru, fanoušci vtrhli na Old Trafford

Vstoupit do diskuse
22

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Články odjinud


Články odjinud