Stanislav Hrabě
27. března 2013 • 09:25

POTVRZENO! Spartu s Plzní odpíská německý sudí Stark

Autor: Stanislav Hrabě, Robert Neumann
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Kdo je favoritem finále hokejové extraligy a jaké faktory mohou rozhodnout?
Svědík: Baník, nebo Polsko? Pozor, horká je ale pořád i plzeňská stopa!
VŠECHNA VIDEA ZDE

Německý rozhodčí Wolfgang Stark bude tím, komu bude svěřeno řízení nejsledovanějšího utkání ligového jara Sparta-Plzeň (sobota 20.15, online na iSport.cz). Potvrdily se tak informace deníku Sport. Na jeho jméně se údajně shodli předseda FAČR Miroslav Pelta a šéfka komise rozhodčích Dagmar Damková.



Starkovi budou na Letné jako asistenti pomáhat krajané Jan-Hendrik Salver a Mike Pickel. Čtvrtým rozhodčím bude Čech Libor Kovařík.

Nikoli český rozhodčí, ale zahraniční odborník. Takové bylo přání Sparty a Plzně, klubů, které se perou o titul, ohledně výběru sudího pro jejich vzájemný duel. Utkání tak odřídí německý arbitr Wolfgang Stark.

Podzimní střetnutí, které pískal Radek Matějek, bylo totiž výrazně ovlivněno chybně nařízenou penaltou, z níž padl vítězný plzeňský gól, i dalšími verdikty. A následně vypukla korupční aféra zvaná Křetínského kabela.

Delegace zahraničního sudího na prestižní souboj má zamezit podezřením, že někdo někomu jde na ruku, kdo koho v minulosti víc poškodil atd. Případné omyly nebudou proto spojovány s programovou stranickostí. Přesto nominace Starka vyvolává několik otázek a výhrad.

WOLFGANG STARK (německý mezinárodní rozhodčí) 

narozen: 20. listopadu 1969 (43 let), bankovní úředník
kariéra sudího:
- od roku 1994 druhá bundesliga, od 1997 bundesliga, od 1999 rozhodčí FIFA, v 2001 první mezistátní zápas (ÁzerbájdžánMoldavsko)
- účastník MS 2010 (3 zápasy)
- řídil semifinále Ligy mistrů Real-Barcelona (0:2) v sezoně 2010/2011
- vedl finále Evropské ligy Atlético Madrid - Bilbao (3:0) v sezoně 2011/2012
- v Lize mistrů dosud řídil 43 zápasů, v soutěžích UEFA celkem 105
- za poslední rok rozhodoval 40 zápasů, udělil v nich 156 žlutých karet (průměr 3,9) a 8 červených

Nepříliš dobré zkušenosti se zahraničními rozhodčími přiměly před časem příslušnou komisi k vnitřní dohodě, že už česká nejvyšší soutěž touto cestou nepůjde. To teď však neplatí. Naopak výpomoc cizinců ve vypjatých zápasech je stále víc vyhledávaná.

Od nového ročníku ovšem platí, že každý účastník soutěžního zápasu musí být členem FAČR a mít tzv. ID (identifikační číslo). Tedy včetně rozhodčích. Nařízení se týká ale pouze českých sudích.

„U zahraničních se jejich oprávnění k činnosti řídí předpisy příslušného svazu,“ vysvětluje Jan Obst, člen legislativně-právního oddělení, proč to není překážka pro jejich delegaci.

Ostatně slovenský asistent Roman Slyško má na kontě už tři odmávané duely v české soutěži bez ID.

Přesto se objevily názory, že by měl prestižní souboj Sparta-Plzeň řídit domácí rozhodčí, neboť povolání zahraničního je jen dalším důkazem všeobecné nedůvěry. A vůbec není zárukou, že všechno proběhne hladce a bez pochybení.

Dokonce padaly návrhy na ty, kteří by utkání zvládli: Jiří Adam, Pavel Franěk, Libor Kovařík. „Je škoda, že to nemůže pískat Japonec, že bych si s ním jako jediný rozuměl,“ obrátil složitý proces výběru v žert kapitán plzeňského týmu Pavel Horváth. „Ne, vážně, nevadí mi, že bude pískat sudí z ciziny,“ nehledal v tom problém.

Nejvíce ovšem ve fotbalových kruzích vadí, že se při výběru rozhodčího osobně angažoval nejvyšší muž českého fotbalu Miroslav Pelta, jenž se při nepřátelských zákulisních střetech Sparty a Plzně, dvou nejmocnějších českých klubů současnosti, stavěl jednoznačně na stranu Pražanů.

Plzeňský kapitán Pavel Horváth
Plzeňský kapitán Pavel Horváth

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa ve fotbale 2018 v Rusku

Play off - pavouk Čtvrtfinále Semifinále Finále Program a výsledky Soupisky Střelci Systém turnaje Stadiony a města Vstupenky Fantasy k MS Informace

Mistrovství světa ve fotbale 2018 se hrálo od 14. června do 15. července 2018 v Rusku. Závěrečný turnaj, na který fanoušci čekají vždy čtyři roky, hostilo 11 ruských měst a 12 stadionů, finále v Moskvě na stadionu Lužniki vyhráli Francouzi nad Chorvatskem 4:2.

Finále
Francie - Chorvatsko 4:2

Zápas o třetí místo
Belgie - Anglie 2:0

Semifinále
Francie - Belgie 1:0
 * Anglie - Chorvatsko 1:2 v prodl. 

Čtvrtfinále
Urugay - Francie 0:2 
* Brazílie - Belgie 1:2
Švédsko - Anglie 0:2 Rusko - Chorvatsko 2:2, 3:4 na penalty

Články odjinud