Pavel Hartman
31. července 2009 • 13:08

Slavii brzdí přehmaty, červenobílí se trápí

Vstoupit do diskuse
7
TOP VIDEA
Dresy repre? Neurazí, ale žádná sláva. Konečně zajímavé nápady, ale sráží je…
Dostál: Moc se mi líbí Kovář. Staňkovi pomohla Slavia, kdo ale jako trojka?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Pražská Slavia si chtěla už v Tiraspolu pojistit postup do 4. předkola nejprestižnější evropské soutěže, ovšem ošidným výsledkem 0:0 potvrdila nepřesvědčivé vykročení do sezony. Proč zatím tápe?



Protože je nesehraná a sama sobě nahlodává sebevědomí.

Slavia přes moldavského mistra jasně postoupí, Sparta přes řecký kolos nikoli. Tohle byl většinový hlas českého fotbalového lidu ještě zkraje tohoto týdne.

Situace nyní? Akcie letenského celku na postupové burze po vítězství 3:1 pro mnohé překvapivě výrazně posílily, ty „sešívané“ naopak nečekaně devalvovaly.

„Stále věřím v postup Slavie, ale už to neberu tak suverénně,“ řekl Karel Rada, vicemistr Evropy 1996 a někdejší stoper červenobílých. „Nebude to jednoduché, jak ukázalo první utkání v Tiraspolu,“ konstatoval Jaroslav Hřebík, který vedl Slavii i Spartu do nejedné bitvy v evropských pohárech.

Gafar Mamah z Tiraspolu se snaží obrat o míč slávistu Jaroslava Černého, přihlíží domácí Abdoul Gafar Mamah z Tiraspolu se snaží obrat o míč slávistu Jaroslava Černého, přihlíží domácí AbdoulFoto Michal Beránek (Sport)


Nejdříve doma pouhá remíza 1:1 s Mladou Boleslaví, teď bezbrankové pokračování u papírového outsidera v Moldavsku. To není odpich do sezony, který by živil pohodu. Naopak, budí rozpaky.

Třeba ve formě otázky: neuřízli si Karel Jarolím a vedení velkým „průvanem“ v kádru až příliš velký krajíc? Zejména když k němu přibalili jasný cíl – obhajobu titulu a postup do základní části Ligy mistrů.

„Tenhle krok je vždy riskantní,“ řekl Hřebík. „A když ho uděláte, tedy když provedete značné změny v týmu, tak potřebujete mít štěstí. Když ho nemáte, tak se vám nemusí dařit a okamžitě se hledají příčiny, což nahlodává soudržnost týmu.“

Abstraktní pojem štěstí má ve slávistickém případě momentálně podobu břevna, které po Chramostově lobu uchránilo celek od pohromy v prvním ligovém kole, a neuznaného gólu Šeriffu Tiraspol (plus další pomoc brankové konstrukce...). Nebýt těchto momentů, Eden by už teď zaplavila vlna kritiky. Dvě prohry, to by pro fanoušky bylo silné kafe.

Ani dva nerozhodné výsledky však nejsou ideálním pozadím pro sehrávání mužstva. Přitom je co sehrávat. Do slávistické kabiny dorazilo v létě deset nových nebo staronových tváří. Společně se starousedlíky jsou mezi dvěma mlýnskými kameny. Na jedné straně potřebují čas k tomu, aby spolu mohli hrát „poslepu“, jenže na druhé musí okamžitě obstát v kvalifikaci Ligy mistrů.

„Proto je pro novou obranu hodně důležité, že nedostala v Moldavsku gól. Každý úspěch psychiku posílí, a tím nula vzadu je,“ zdůraznil Rada. „Kdyby se to povedlo zopakovat i v Brně, bylo by to další plus.“

Jenže zdravé pracovní klima si Slavia sama narušuje. Třeba náhlým vyhazovem kapitána Ericha Brabce. Trenér Jarolím a klubový management na něj samozřejmě měli právo, ale způsob, jakým ho provedli, vyvolal vlnu spekulací.

Nejdřív ho totiž chtěli před veřejností ututlat, a i když nečekanou informaci deník Sport jako první přinesl, tak generální ředitel Doležal nejprve říkal, že o ničem takovém neví. Atmosféru v klubu i kolem něj to zjitřilo. Ať si to někdo chce připustit, nebo nikoli.

Našla by se však i další zrnka pochybností. Na jaře si Jarolím vyhlédl jako náhradu za Tavarese v Plzni Trappa, ale teď už o něj nestojí.

Gafar Mamah z Tiraspolu se snaží obrat o míč slávistu Jaroslava Černého, přihlíží domácí Abdoul Gafar Mamah z Tiraspolu se snaží obrat o míč slávistu Jaroslava Černého, přihlíží domácí AbdoulFoto Michal Beránek (Sport)


„Není to úplně typický defenzivní záložník. Je to něco mezi. Nebo se hodí pro případ, když se hraje se dvěma štíty,“ vysvětlil. Podobný příběh potkal také útočníka Bestu. Jarolím po něm tuze toužil, „láska“ však trvala jen půl roku. A Besta se připravuje s B–týmem. Stejně jako třeba Toleski.

Nebo kauza Romanovs. Jarolím z něj chce udělat brankářskou jedničku, jenže jemu i klubu unikne, že si dotyčný z předešlého angažmá přináší trest pro evropské poháry.

Do brány se tak staví „čaroděj“ Vaniak, ale po chybách v utkání s Boleslaví se pakuje na střídačku. A tak do kvalifikace Ligy mistrů skáče rovnýma nohama mladíček Hanuš, který dosud lapal míče na třetiligových trávnících. A před ním stojí až na Suchého zbrusu nová obrana. Míra rizika rozhodně nebyla malá.

Tímhle vším Slavia pokouší štěstí. Ale to by dělat neměla. V rozjezdu kvalifi kace Ligy mistrů jí přálo před dvěma roky v penaltovém rozstřelu se Žilinou. A jednou už se může unavit.

Vstoupit do diskuse
7

Mistrovství světa ve fotbale 2018 v Rusku

Play off - pavouk Čtvrtfinále Semifinále Finále Program a výsledky Soupisky Střelci Systém turnaje Stadiony a města Vstupenky Fantasy k MS Informace

Mistrovství světa ve fotbale 2018 se hrálo od 14. června do 15. července 2018 v Rusku. Závěrečný turnaj, na který fanoušci čekají vždy čtyři roky, hostilo 11 ruských měst a 12 stadionů, finále v Moskvě na stadionu Lužniki vyhráli Francouzi nad Chorvatskem 4:2.

Finále
Francie - Chorvatsko 4:2

Zápas o třetí místo
Belgie - Anglie 2:0

Semifinále
Francie - Belgie 1:0
 * Anglie - Chorvatsko 1:2 v prodl. 

Čtvrtfinále
Urugay - Francie 0:2 
* Brazílie - Belgie 1:2
Švédsko - Anglie 0:2 Rusko - Chorvatsko 2:2, 3:4 na penalty

Články odjinud