24. srpna 2009 • 19:23

Brno poprvé inkasovalo, z Ostravy veze bod

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Tomášek o fiasku s Färjestadem: Byli jsme jako Boston. Jak zvládá tlak?
SESTŘIH: Arsenal - Chelsea 5:0. Kanonáda v derby, dvakrát se trefil Havertz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Dohrávka 5. ligového kola mezi fotbalisty Ostravy a Brna skončila smírem 1:1. Letošní brněnskou neprůstřelnost ukončil už po čtyřech minutách Lička, ale hosté byli po změn stran lepší a vyrovnání jim obstaral v 73. minutě střídající Dalmo.



Neporazitelnost tak výběr kouče Miroslava Beránka uhájil. Baník za brněnským skalpem vykročil rázně. Proměnil hned první příležitost, kterou narýsoval Lukeš přetaženým centrem na vzdálenější tyč Ličkovi, a ten se z voleje nemýlil. Bureš poprvé po 364 minutách inkasoval.

Domácí byli i nadále při chuti. Soupeře přehrávali kombinačně ve středu pole i rychlejším přechodem do útoku, ale další slibné možnosti nedotáhli. Roli zakončovatele na sebe bral aktivní Zeher. Po rychlém protiútoku se ve 22. minutě uchýlil k nepřesné ráně místo přihrávky na nabíhajícího Ličku, tři minuty nato nepropasoval mezi tyče ani tvrdý volej z velkého čtverce.

Radost hráčů Baníku Ostrava po vstřeleném gólu
Radost hráčů Baníku Ostrava po vstřeleném gólu


Brno pak přece jen zmírnilo převahu soupeře a ze stran začalo otevírat obranný blok Baníku. První šanci jim však ve 28. minutě nabídlo zaváhání Řezníka, který nastoupil na zcela atypickém postu štítového záložníka, ale Rabušic po rychlém kontru přestřelil.

Hlasy trenérů
"Zápas dvou rozdílných poločasů. Domácí byli lepší v prvním, my ve druhém," řekl brněnský trenér Miroslav Beránek.

"Díky vstřelené brance mohli hrát domácí to, co jsme chtěli my. Hráli zezadu, chodili do brejků a my jsme tam měli ztráty, které hrozily nebezpečnými situacemi. První poločas nebyl dobrý," řekl Beránek.

Brnu však vyšla střídání, protože Dalmo s Poláchem zařídili vyrovnání. "Naše hra se po prostřídání postupně zlepšovala. I když jsme vyrovnali, nechtěli jsme se spokojit s bodem a měli jsme několik situací, které jsme nedotáhli a nezhodnotili. Ale remíza je vzhledem k vývoji spravedlivá," konstatoval Beránek.

Ostravský kouč Miroslav Koubek litoval, že mužstvo více nevyužilo převahy v úvodu zápasu. "Z prvního poločasu jsme měli vytěžit víc. Brno se pak vrátilo do hry a my se dopustili několika chyb. Zejména jsme neuhlídali standardku, potom tam byla individuální chyba Maria Ličky, který ztratil balon. To byly věci, které mě mrzely. V závěru jsme se znovu dostali do hry a chtěli jsme rozhodnout, ale některé možnosti se neujaly," řekl Koubek.
Ještě před poločasem znovu upoutal Zeher. Na hranici pokutového území se šikovně zbavil trojice protihráčů a jeho křížnou ránu k tyč Bureš tak tak vyškrábl na roh. Poslední slovo však mohlo mít Brno. Dostálek si ve 40. minutě z druhé vlny seběhl dovnitř šestnáctky na přihrávku Léa, nebezpečí však uhasil včasným skluzem Neuwirth.

Souhrn 5. kola Gambrinus ligy »

Těžiště hry se po obrátce mnohem více přiblížilo ostravské brance. Bureše ještě po rohu Lukeše protáhl umístěnou hlavičkou Bolf, ale snaha Jihomoravanů o vyrovnání byla stále intenzivnější. Domácím zatrnulo v 55. minutě. Střídající Dalmo hlavičkoval ze záklonu těsně vedle, Ostrava však v souboji ztratila zraněného gólmana Bučka, jehož musel vystřídat Baránek.

Baránek po posmi letech chytal znovu za Baník »

To už udávali rytmus hry hosté. Vyrovnání jim přivála kombinace dvou střídajících hráčů a mistrovský tah kouče Beránka. Před rohovým kopem poslal do hry Polácha a po rozehrávce nakrátko jeho nadýchaný centr do sítě usměrnil hlavou Dalmo.

Polách mohl být hrdinou závěru. Po Ličkově hrubce u postranní čáry měl v 75. minutě na noze obrat, jenže po Rabušicově výpadu do otevřené obrany překopl z několika metrů branku.

Ostrava toho pod tlakem soupeře ve druhé půli moc nevyprodukovala. Přesto se mohla osm minut před koncem radovat, Strnadovi se však na malém vápně míč po hlavě svezl těsně vedle tyčky.

Baník Ostrava - 1. FC Brno 1:1 (1:0)
Branka: 4. Lička - 73. Dalmo. Rozhodčí: Kovařík - Zlámal, Dobrovolný. ŽK: Dalmo, Križko. Diváci: 8733.
Ostrava: Buček (57. Baránek) - Zawada, Neuwirth, Bolf, Tomašák - Řezník - Varadi (73. Strnad), Lukeš, Lička, Mičola (82. Kraut) - Zeher. Trenér: Koubek.
Brno: Bureš - Križko, Dvorník, Jílek, Dřížďal - Léo (90. Smutný), Dostálek (72. Polách), Mareček, Lira (46. Dalmo) - Došek, Rabušic. Trenér: Beránek.

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa ve fotbale 2018 v Rusku

Play off - pavouk Čtvrtfinále Semifinále Finále Program a výsledky Soupisky Střelci Systém turnaje Stadiony a města Vstupenky Fantasy k MS Informace

Mistrovství světa ve fotbale 2018 se hrálo od 14. června do 15. července 2018 v Rusku. Závěrečný turnaj, na který fanoušci čekají vždy čtyři roky, hostilo 11 ruských měst a 12 stadionů, finále v Moskvě na stadionu Lužniki vyhráli Francouzi nad Chorvatskem 4:2.

Finále
Francie - Chorvatsko 4:2

Zápas o třetí místo
Belgie - Anglie 2:0

Semifinále
Francie - Belgie 1:0
 * Anglie - Chorvatsko 1:2 v prodl. 

Čtvrtfinále
Urugay - Francie 0:2 
* Brazílie - Belgie 1:2
Švédsko - Anglie 0:2 Rusko - Chorvatsko 2:2, 3:4 na penalty

Články odjinud