Ondřej Škvor
5. října 2009 • 04:59

Derby pražských "S": Vzpruha, nebo další pád!

Vstoupit do diskuse
2
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Je tu. Největší zápas, který mohou dva české týmy nabídnout. Derby Slavia–Sparta, dnes odpoledne po 270. A je tu právě včas. Alespoň tedy pro to z mužstev, které dokáže v Edenu zvítězit.



Skalp úhlavního rivala může přinést vzpruhu po zpackaném vstupu do sezony. A naopak – poražený se propadne do bahna neúspěchu ještě hlouběji.

Byla čtvrteční noc, první říjnová, a Slavia i Sparta podaly v Evropské lize další důkaz o (ne)konkurenceschopnosti českého fotbalu. Stačí si připomenout výsledky: Slavia–Lille 1:5, Kodaň–Sparta 1:0.

Když potom druhý den oba kluby pořádaly před derby tiskovou konferenci, mluvily jako přes kopírák.

„Každé vítězství ke zvednutí sebevědomí pomůže. V derby to platí obzvlášť,“ pravil sparťanský trenér Jozef Chovanec. „Prohru v Kodani musíme odčinit v derby,“ přisadil si kapitán Tomáš Řepka.

„Výhra v derby je jediná možnost, jak se fanouškům omluvit za Lille,“ prohlásil zase slávistický kouč Karel Jarolím.

Ten navíc do prestižního duelu vstoupí v situaci, kterou během svého druhého působení v klubu nepamatuje. Byť to v klubu oficiálně popírají, trenérova židle je vratká.

A tak by se mohl opakovat loňský podzimní scénář, jenže jaksi naruby – po zpackaném derby (tehdy 1:4) se pakoval sparťan Vítězslav Lavička. Nyní by ke změně mohlo dojít, bez jednoho dne přesně po roce, v opačném táboře.
I toto může být důvodem, proč vypjatý duel sledovat. Nabízí se jich ovšem ještě víc. Jaké?

1. Souboj Hloušek versus Řepka, Hubník. Aneb nejlepší stoperská dvojice ligy, která zatím dovolila soupeřům nastřílet všeho všudy tři góly, proti rodící se slávistické hvězdě.

„Věřím, že se připravíme tak, aby to dobře dopadlo,“ řekl Tomáš Řepka. „Kolena se mi klepat nebudou, hráli jsme už jiné, hodně těžké zápasy. Tlak bude velký, ale já mám takové zápasy rád. Víc souboje užívám,“ kontroval dvacetiletý rychlík. Tenhle střet může hodně bavit. Tedy pokud trenér Jarolím nepostaví Hlouška zase na levý kraj obrany...

2. Objeví se Šmicer. V derby nebývá nouze o překvapení. Třeba před rokem vyběhl v základní sestavě na hřiště Vladimír Šmicer a byl to právě on, kdo dvěma góly připravil Spartě krutou porážku 1:4. Na kratší časový úsek bude nachystán i nyní.

3. Legendy mezi tyčemi. V obou týmech se do branky postaví velezkušení gólmani. Slávista Martin Vaniak proti sparťanovi Jaromíru Blažkovi. Vytáhnou zákroky, jimiž střelcům zkazí náladu?

Zdá se, že fanoušky odpovědi na tyhle otázky opravdu zajímají. Na pokladnách zbývá už jenom tisíc dvě stě lístků, které mohou zmizet ještě dnes. Bude tedy téměř vyprodáno.

Vždyť je to derby, víc tuzemský fotbal nenabízí. Zvlášť v situaci, kdy vítězství jednoho slavného týmu přinese velké trable tomu druhému. To pak triumf chutná ještě o poznání sladčeji.

Že nefandíte Slavii ani Spartě? Dokonce jsou vám tyhle týmy pořádně protivné? Ani tak si nenechte tenhle mač ujít. Zaprvé, díky atmosféře bývá k vidění slušný fotbal. A zadruhé, pořád tu je možnost, že duel skončí remízou a ztratí oba týmy...

Takže, ať žije derby pražských „S“!

Vstoupit do diskuse
2

Mistrovství světa ve fotbale 2018 v Rusku

Play off - pavouk Čtvrtfinále Semifinále Finále Program a výsledky Soupisky Střelci Systém turnaje Stadiony a města Vstupenky Fantasy k MS Informace

Mistrovství světa ve fotbale 2018 se hrálo od 14. června do 15. července 2018 v Rusku. Závěrečný turnaj, na který fanoušci čekají vždy čtyři roky, hostilo 11 ruských měst a 12 stadionů, finále v Moskvě na stadionu Lužniki vyhráli Francouzi nad Chorvatskem 4:2.

Finále
Francie - Chorvatsko 4:2

Zápas o třetí místo
Belgie - Anglie 2:0

Semifinále
Francie - Belgie 1:0
 * Anglie - Chorvatsko 1:2 v prodl. 

Čtvrtfinále
Urugay - Francie 0:2 
* Brazílie - Belgie 1:2
Švédsko - Anglie 0:2 Rusko - Chorvatsko 2:2, 3:4 na penalty

Články odjinud