5. dubna 2011 • 10:01

Slavia shání peníze na dluhy, dál hraje o čas

Vstoupit do diskuse
3
TOP VIDEA
SESTŘIH: Toronto - Boston 2:4. Bruins znovu vedou, Pastrňák asistoval
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
VŠECHNA VIDEA ZDE

Zapomeňte na nového majitele, Slavia řeší akutnější problémy. Kde sehnat peníze na dluhy vůči hráčům? Do včerejška, kdy měla odevzdat podklady pro udělení licence, to podle všeho nestihla. Místo toho získala jen víc času.



Z pražského Edenu včera na Strahov odešly dokumenty, na kterých stojí budoucnost fotbalové Slavie. V žádosti o licenci na příští sezonu však podle informací Sportu chybí to nejdůležitější - potvrzení o bezdlužnosti.

Uzávěrka pro podání podkladů k licenčnímu řízení sice včera vypršela, jenže zadlužený klub klíčový dokument svazu ukázat nemohl. Ačkoliv se mu podařilo doplatit hráčům mzdy a bonusy ke dni 31. prosince 2010, který je rozhodující, dál několika z nich dluží prémie za tituly nebo zápasy v Evropské lize.

Mělo by se jednat přibližně o šest jmen včetně nejzkušenějších fotbalistů Stanislava Vlčka, Davida Hubáčka či Martina Vaniaka, ale třeba i Ondřeje Čelůstku.

Přinejmenším s částí kádru přesto vedení Slavie dluhy do včerejšího dne neřešilo. „Hráčům řekli, že po nich podepsání bezdlužnosti nechtějí. Slíbili jim, že své závazky vůči nim vyřeší,“ popisuje zdroj Sportu obeznámený s děním v klubu.

Paradoxem je, že v předchozích letech se „sešívaní“ s podobným problémem nepárali: Hráče přiměli podepsat potvrzení o bezdlužnosti, třebaže realita růžová vůbec nebyla.

Tentokrát se zřejmě takovému švindlu chtějí vyhnout. Hnulo se ve slávistech svědomí? Vysvětlení bude pravděpodobně mnohem prozaičtější. Fotbalistům už se zkrátka na hru o finanční pohodě uvnitř klubu přistupovat nechce. „Určitě by byli proti. Kdyby je chtěli seknout, to by byl šmytec,“ potvrzuje zdroj Sportu.

Slavii v licenčním řízení ohrožuje ještě obří dluh přes 100 milionů korun vůči bývalému majiteli ENIC. S ním by se však mohla domluvit na splátkovém kalendáři, což pro udělení profesionální licence stačí. To dluhy vůči hráčům jsou větší problém.

Včerejším krokem ho sice Slavia nevyřešila, získala však alespoň víc času. Licenční manažer Stanislav Rýznar totiž má nyní lhůtu do konce dubna, aby zkontroloval náležitosti všech žádostí a následně kluby vyzval, aby chybějící doklady doplnily. Slavia tak zaplacení dluhů oddálila přinejmenším o necelý měsíc.

Jak je chce vyřešit? Právě kvůli tomu se už minulý týden sešel se zástupci Slavie i Rýznar. „Upozornil jsem je na to, že kauza je mediálně hodně sledovaná. Ale záměry Slavie komentovat nemůžu,“ tvrdil včera Rýznar.

Zbyněk Pospěch v souboji s Jiřím Poděbradským
Zbyněk Pospěch v souboji s Jiřím Poděbradským

Jisté je, že změny v Edenu nejdou tak rychle, jak měly. Ředitel klubu Miroslav Platil už před dvěma týdny tvrdil, že nejpozději do včerejška bude mít Slavia nového majitele, který se zaručí za dluhy a následně se představí veřejnosti. Nic z toho se ale nestalo.

Čekali jste, že Slavia uspořádá tiskovou konferenci, nebo alespoň vydá prohlášení, ve kterém ubezpečí fanoušky, že má své závazky pod kontrolou? Kdepak, v Edenu si naopak udělili bobříka mlčení a důsledně ho všichni dodržují.

Platil nezvedal telefon a komentovat postup Slavie nemohl ani její tiskový mluvčí Ondřej Zlámal. „Není o čem se bavit. Žádost podáváme, stejně jako patnáct dalších klubů. Měsíc se to pak bude řešit,“ uvedl pouze Zlámal.
Dostane Slavia zelenou i pro další sezonu? Jasno bude dost možná až 31. května, kdy bude licenční tribunál řešit případná odvolání.

Vstoupit do diskuse
3

Mistrovství světa ve fotbale 2018 v Rusku

Play off - pavouk Čtvrtfinále Semifinále Finále Program a výsledky Soupisky Střelci Systém turnaje Stadiony a města Vstupenky Fantasy k MS Informace

Mistrovství světa ve fotbale 2018 se hrálo od 14. června do 15. července 2018 v Rusku. Závěrečný turnaj, na který fanoušci čekají vždy čtyři roky, hostilo 11 ruských měst a 12 stadionů, finále v Moskvě na stadionu Lužniki vyhráli Francouzi nad Chorvatskem 4:2.

Finále
Francie - Chorvatsko 4:2

Zápas o třetí místo
Belgie - Anglie 2:0

Semifinále
Francie - Belgie 1:0
 * Anglie - Chorvatsko 1:2 v prodl. 

Čtvrtfinále
Urugay - Francie 0:2 
* Brazílie - Belgie 1:2
Švédsko - Anglie 0:2 Rusko - Chorvatsko 2:2, 3:4 na penalty

Články odjinud