Karel Häring
20. května 2011 • 08:39

Bývalí baníkovci: Titul nám v Ostravě přejí

Vstoupit do diskuse
6
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Je to zajímavá shoda okolností. Trenér Plzně Pavel Vrba může spolu s Davidem Bystroněm a Alešem Neuwirthem oslavit v sobotu titul proti Ostravě; tedy klubu, v němž všichni tři vyrůstali, ať už hráčsky nebo trenérsky. A shodují se, že jim prý na Bazalech první místo přejí.



Před sedmi lety vyhodili Pavla Vrbu z pozice asistenta trenéra Františka Komňackého, přestože společně získali titul pro ostravský Baník. I díky rozhodnutí, které pro něj mělo razanci Tysonova háku, však může sedmačtyřicetiletý kouč zítra získat historické prvenství pro Plzeň. Postavil se na vlastní nohy a rozjel úspěšnou kariéru.

„Uvidíme, jak se ke mně Ostrava zachová,“ prohodil s úsměvem trenér Pavel Vrba, když dostal otázku, zda je pro něj sobotní duel specifičtější o to víc, že povede svůj tým proti Baníku. „Já jsem s tím dotazem i trochu počítal a přemýšlel jsem nad odpovědí. Abych řekl pravdu, kdybychom měli jet do Ostravy a Baník by byl ve stejné situaci jako jsme teď my, tak bych se snad ani nezlobil, kdyby s námi body získal,“ říká upřímně s tím, že řada bývalých spolupracovníků nebo lidí z fotbalového prostředí mu úspěch přejí.

S trenérem souhlasí i David Bystroň. „Já už s nimi nejsem moc v kontaktu, zůstalo tam jen pár hráčů, které znám, ale myslím, že nám to přejí stejně, jako jsem jim to já přál minulou sezonu,“ připomněl loňský neúspěšný souboj s pražskou Spartou.

Na druhou stranu nečekají, že by se hosté v sobotu dopředu dobrovolně vzdali. „Ostravu beru jako mužstvo, které chce získávat body a chce nám to zkomplikovat,“ říká Vrba o Baníku.

V klubu z Bazalů odstartoval svou trenérskou kariéru, řadu let pracoval jako mládežnický kouč a mimo jiné vedl Davida Bystroně či Aleše Neuwirtha. A s odchovanci slezského klubu sbíral tituly už v žákovských a juniorských kategoriích. „Nevzpomínám si přesně, ale asi tři byly v dorostu a jeden v žácích,“ pátral v paměti Bystroň na výsledky spolupráce s Pavlem Vrbou. K tomu patří i mistrovský titul z nejvyšší soutěže (2003/2004).

Teď jej mohou znovu získat za západě Čech, ve městě vzdáleném po dálnici nějakých 470 kilometrů. Kluby ležící na opačných koncích republiky mají k sobě blíž než na mapě, v posledních letech mezi sebou uzavíraly přestupy. V Plzni působili baníkovci Adam Varadi nebo Michal Daněk, necelé dvě sezony oblékal dres Viktorie i Zdeněk Šmejkal, současný bek Baníku. Z Ostravy do Plzně také putoval v létě 2009 František Rajtoral, letos v zimě jej následoval Aleš Neuwirth (Bystroň přišel do Štruncových sadů z Levski Sofie).

Oslavy plzeňských fotbalistů po cenné venkovní výhře 1:0 nad Teplicemi
Oslavy plzeňských fotbalistů po cenné venkovní výhře 1:0 nad Teplicemi

Kluby také „spojuje“ aférka z jara 2004, kdy během tehdejšího tažení Baníku za titulem obvinil Plzeň a Ostravu jeden z deníků, který vydával tehdejší šéf pražské Sparty Vlastimil Košťál, z domluvení výsledku. Svěřenci trenéra Komňackého tehdy zvítězili 2:1. Podezření se ale nepotvrdilo.

A kuriózní je, že bývalý majitel Viktorie Miroslav Kříž, jenž je už rok nezvěstný, se krátce před svým zmizením sešel na schůzce s Tomášem Peterou, majitelem Baníku.

To ale nebude mít na zítřejší duel žádný vliv. Plzeň si může v případě výhry zajistit titul. Musí však porazit celek, nad nímž před vlastním publikem nezvítězila od dubna 1998.

Vstoupit do diskuse
6

Mistrovství světa ve fotbale 2018 v Rusku

Play off - pavouk Čtvrtfinále Semifinále Finále Program a výsledky Soupisky Střelci Systém turnaje Stadiony a města Vstupenky Fantasy k MS Informace

Mistrovství světa ve fotbale 2018 se hrálo od 14. června do 15. července 2018 v Rusku. Závěrečný turnaj, na který fanoušci čekají vždy čtyři roky, hostilo 11 ruských měst a 12 stadionů, finále v Moskvě na stadionu Lužniki vyhráli Francouzi nad Chorvatskem 4:2.

Finále
Francie - Chorvatsko 4:2

Zápas o třetí místo
Belgie - Anglie 2:0

Semifinále
Francie - Belgie 1:0
 * Anglie - Chorvatsko 1:2 v prodl. 

Čtvrtfinále
Urugay - Francie 0:2 
* Brazílie - Belgie 1:2
Švédsko - Anglie 0:2 Rusko - Chorvatsko 2:2, 3:4 na penalty

Články odjinud