12. listopadu 2010 • 13:37

Slavia vs. Baník: DVA SLAVNÍ hrají o záchranu

Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Jarůšek nechtěl hattrick: Stálo by to peníze, smál se. Jágr mu hokejky nevrátil
Vaniak: Staněk se ti dostane do hlavy, Vindahl Čechy nepředčí. Na EURO...
VŠECHNA VIDEA ZDE

Souboj slavných o záchranu. Někdo tomu stále nemůže uvěřit, ale je to tak: Slavia a Baník si to dnes v Edenu rozdají o body potřebné k přežití v první lize. I když trenér Karol Marko před premiérou na ostravské lavičce týmu vtlouká do hlavy, že o výsledek nejde.



Býval to šlágr, ve kterém šlo o evropské poháry a o mistrovský titul. Jenže doba se radikálně změnila. V dnešním podvečeru svedou Slavia a Baník Ostrava boj o holý prvoligový život.

Že je to přehnané? Kdepak, vždyť se proti sobě postaví třináctý a čtrnáctý celek aktuální ligové tabulky. A oba dělí od sestupové čáry pouhé tři body.


Kdo se s tím vypořádá lépe?

„Nad Baníkem musíme vyhrát. Každá příčka směrem nahoru je před zimní přípravou důležitá,“ řekl Michal Petrouš, kouč Slavie. „Ale Baník je v úplně stejné situaci. O to větší náboj utkání bude mít,“ uvědomuje si.

„Musíme prostě co nejvíc bodovat v každém zápase,“ kontruje Martin Lukeš, kapitán ostravského mužstva.

Milan Černý proniká do žižkovské obrany.Foto Pavel Mazáč (Sport)


Motivace na obou stranách by měla být vskutku velká. Nejen kvůli dosud bídným výsledkům.

Na střídačce Baníku se představí poprvé v akci nový trenér Karol Marko.

Slávisté zase hrají o angažmá, neboť jejich kouč dostal od vedení jasný úkol: vypracovat seznam, s kým lze nadále počítat a kdo by měl naopak kádr „sešívaných“ opustit.

Léčba Markem vypukla na Bazalech oficiálně v pondělí.

V první fázi má dva cíle: zvednout hráčům sebevědomí a spravit bránění mužstva. Dvaadvacet obdržených gólů v patnácti utkáních, to je vskutku moc.

Jak na vylepšení sebedůvěry jde? S využitím humoru a uklidňujících slov. „Trenér se snažil nějak vtipkovat a určitým způsobem odlehčit těžkou situaci, ve které se nacházíme,“ líčil Lukeš. Klid mají do mužstva infi kovat Markova ujištění, že tým je životaschopný a že přes zimu bude potřebovat pouze kosmetické změny.


A co obrana? Jak ji „rovná“? To je jeho tajemství. Ovšem základní princip, který bude chtít určitě hráčům vtlouci do hlav, lze vydedukovat. Tak tedy Marko bude od hráčů žádat, aby mezi nimi nebyly při bránění příliš velké mezery. Jinak totiž zónová obrana ztrácí na pevnosti.

Slavii tíží nekonečné trable s útočníky. Veterána Vlčka dlouhodobě trápí koleno, mladíka Vyhnala stehenní sval. Náladu v týmu po debaklu s Jabloncem osvěžila výhra nad Žižkovem, jež „červenobílé“ postrčila do jarního čtvrtfinále Ondrášovka Cupu. Jenže stále ve vzduchu visí nedoplacené výplaty a prémie.

Ovšem v kuloárech se vypráví, že ani v Baníku nejsou veškeré finanční závazky vůči hráčům vyrovnané. Je to zkrátka souboj dvou klubů u dna o odraz do lepších časů.

Slavia dává druhou branku utkání.
Slavia dává druhou branku utkání.

Vstoupit do diskuse
1

Mistrovství světa ve fotbale 2018 v Rusku

Play off - pavouk Čtvrtfinále Semifinále Finále Program a výsledky Soupisky Střelci Systém turnaje Stadiony a města Vstupenky Fantasy k MS Informace

Mistrovství světa ve fotbale 2018 se hrálo od 14. června do 15. července 2018 v Rusku. Závěrečný turnaj, na který fanoušci čekají vždy čtyři roky, hostilo 11 ruských měst a 12 stadionů, finále v Moskvě na stadionu Lužniki vyhráli Francouzi nad Chorvatskem 4:2.

Finále
Francie - Chorvatsko 4:2

Zápas o třetí místo
Belgie - Anglie 2:0

Semifinále
Francie - Belgie 1:0
 * Anglie - Chorvatsko 1:2 v prodl. 

Čtvrtfinále
Urugay - Francie 0:2 
* Brazílie - Belgie 1:2
Švédsko - Anglie 0:2 Rusko - Chorvatsko 2:2, 3:4 na penalty

Články odjinud