Stanislav Hrabě
1. listopadu 2011 • 08:34

Jasná zpráva: Janda končí, v zimě chce ze Slavie do ciziny

Vstoupit do diskuse
2
TOP VIDEA
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
Zima dohnal(a) Slavii, Trpišovského díl viny. Sparta má víc herní nadstavby
VŠECHNA VIDEA ZDE

Odpadlík a zatracenec – zářící hvězda a střelec. Touto proměnou prošel slávistický záložník Petr Janda. Jelikož mu koncem roku končí smlouva a nemíní ji prodloužit, byl málem vypovězen do B-týmu. Aby nezacláněl a nebral místo potřebným.



Bývalý trenér Michal Petrouš i jeho nástupce František Straka však zjistili, že bez něj by to bylo ještě těžší. Téměř nemožné. Stal se nepostradatelným.

Ubohá je bilance slávistických střelců. Na jedenácti podzimních gólech se podílí osm hráčů jednou trefou, všem ovšem uniká se třemi zásahy Petr Janda.

V minulém kole načal České Budějovice, v neděli dvěma brankami pomohl zdolat Slovácko. Přitom k němu slovo kanonýr rozhodně nepatří, v šesti předchozích ročnících dal jen šest gólů. Nyní má však snad životní formu.

Pro fanoušky Slavie to ovšem velká naděje pro lepší budoucnost není: v zimě odchází. Smlouva mu končí a přes nabídku hodně vylepšeného platového ocenění novou nepodepsal.

„Cítím, že potřebuju změnu, hraju českou ligu od osmnácti,“ prozradil na konci léta čtyřiadvacetiletý dvojnásobný český reprezentant, jenž si oba starty připsal na letošním Kirin Cupu v Japonsku. „Chci si vyzkoušet zahraničí,“ odtajnil své sny.

Na jaře, kdy Slavia lovila doslova každou korunu, aby měla na výplaty, dostal nabídku hodně zajímavou. Ne z Turecka, Kypru nebo Ukrajiny, ale oslovil ho francouzský prvoligový klub Lorient. Slavia požadovala 800 tisíc eur odstupného (20 milionů korun), Lorient dával jen 600 tisíc (15 milionů). K dohodě nedošlo. Rovněž se mluvilo o tom, že by Jandu chtěla Sparta. Ani to se nevyvedlo. Zůstal s vidinou, že mu do konce závazku už zbývá jen podzimní sezona.

Končící smlouva mu cestu na trávník dost zkomplikovala. Trenér Michal Petrouš mu dal v létě najevo, že když neprodlouží, nemá v základu místo. Dokonce mu pohrozil přeřazením do B-týmu. Hodně oslabený kádr Slavie ho však donutil postoj změnit.

„V žádném případě to nehrotím. Petr má platnou smlouvu do zimy, je to kluk, který by pro Slavii položil život. Normálně dojede smlouvu, jak to bude dál, se uvidí. Žádné jiné vlivy tam nebudou,“ prohlásil Petrouš po letní přípravě.

S příchodem Františka Straky se Janda opět ocitl v nemilosti a znovu slyšel známou větu, aby ve vlastním zájmu prodloužil smlouvu. Opět odmítl a proti Viktorii Žižkov seděl jen na lavičce. Přišel až po přestávce, kdy už Slavia prohrávala. Proti Českým Budějovicím a Slovácku už nechyběl v základní sestavě a třemi góly přispěl k zisku šesti bodů, které Slavii poslaly do klidného středu tabulky.

Stříbrný medailista z MS do 20 let v roce 2007 v Kanadě táhne červenobílé vzhůru, ale už se také poohlíží po vysněném zahraničním angažmá. Jelikož bude v zimě volným hráčem, o nabídky se strachovat nemusí. „Zajímají se o něj už delší dobu dva turecké kluby, teď se přidal další z Belgie,“ prozradil jeho agent Josef Vejmelka. „Konkrétní ovšem nebudu, všechno je to zatím jen v poloze oťukávání,“ dodal.

Z Turecka ovšem prosákla informace, že slavný Galatasaray Istanbul hledá běhavého pravého záložníka a nechce za něj dát hromadu peněz. Není tak vyloučeno, že by Janda mohl zamířit za českým tandemem Baroš–Ujfaluši...

Petr Janda dal pod koučem Strakou už tři góly
Petr Janda dal pod koučem Strakou už tři góly

Petr Janda
Narozen: 5. ledna 1987
Hráčská kariéra: Zenit Čáslav (1992– 2000), Slovan Liberec (2000–2002), Zenit Čáslav (2002–2004), Slavia Praha (2004–2011)
Ligová bilance: 113 zápasů/9 gólů
Úspěchy: 2. místo na MS do 20 let 2007, mistr Gambrinus ligy 2008 a 2009, účast v Lize mistrů 2007/2008
Reprezentace: 2/0
Vstoupit do diskuse
2

Mistrovství světa ve fotbale 2018 v Rusku

Play off - pavouk Čtvrtfinále Semifinále Finále Program a výsledky Soupisky Střelci Systém turnaje Stadiony a města Vstupenky Fantasy k MS Informace

Mistrovství světa ve fotbale 2018 se hrálo od 14. června do 15. července 2018 v Rusku. Závěrečný turnaj, na který fanoušci čekají vždy čtyři roky, hostilo 11 ruských měst a 12 stadionů, finále v Moskvě na stadionu Lužniki vyhráli Francouzi nad Chorvatskem 4:2.

Finále
Francie - Chorvatsko 4:2

Zápas o třetí místo
Belgie - Anglie 2:0

Semifinále
Francie - Belgie 1:0
 * Anglie - Chorvatsko 1:2 v prodl. 

Čtvrtfinále
Urugay - Francie 0:2 
* Brazílie - Belgie 1:2
Švédsko - Anglie 0:2 Rusko - Chorvatsko 2:2, 3:4 na penalty

Články odjinud