17. března 2012 • 16:30

Sparto, neutečeš! Liberec vyhrál v Olomouci a dál stíhá tým z Letné

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Fotbalisté Liberce vyhráli ve 21. kole první ligy na hřišti Olomouce 4:2 a stále si drží tříbodový odstup na lídra tabulky Spartu. Olomouci nepomohly k protažení pětizápasové série bez porážky ani dva góly Ordoše, za Liberec skórovali Breznaník, Rabušic, Štajner a Musiol.



Olomouc především v první půli pokračovala ve vydařených jarních výkonech korunovaných minulou výhrou 4:0 na půdě mistrovské Plzně. Kombinační hrou se domácí snažili rozebrat obranu Liberce, ovšem většinou to skončilo jen nepřesnou ranou z dálky.

První velkou šanci si vytvořil Liberec. Reprezentant Gebre Selassie si ve vápně elegantně přehodil soupeře a z úhlu ohrozil branku Olomouce, ale gólman Zlámal jemnou tečí dostal míč z prostoru tři tyčí a následně přiznal soupeři rohový kop.

Ve 25. minutě už udeřila Olomouc. Liberečtí hráči chybovali při rozehrávce, Ordoš měl hodně prostoru a samostatnou akci zakončil střelou po zemi. Brankář Bičík ji stihl jen tečovat, v cestě do branky jí nezabránil.

Liberec mohl hned vzápětí vyrovnat, ale Breznaníkovu ránu bravurně zlikvidoval Zlámal. Zbytek poločasu už byl v režii domácích, ale Schulmeister ani Varadi se svými pokusy neuspěli.

Do druhé půle hosté vystřídali a do hry přišel Bosančič. Právě srbský záložník stál na začátku akce, která vedla k vyrovnaní. Bosančič ve středu hřiště vybojoval míč pro Štajnera, přes něj a Váchu se míč dostal až k Breznaníkovi a ten svým 11. gólem v sezoně vyrovnal.

Krátce nato navíc nacentroval Gebre Selassie a na malém vápně zcela volný Rabušic poslal Liberec hlavou do vedení.

Hosté se z něj radovali jen chvíli, než se podruhé v utkání prosadil Ordoš, přestože mu střela úplně nesedla. Ani to nebyl konec střeleckým hodům. V 71. minutě olomoucká obrana zapomněla na Štajnera a ten hlavou zařídil Liberci vítězství. Byl to pro něj už 13. gól sezony a chybí mu jen dva zásahy, aby vyrovnal své maximum z mistrovské sezony 2001/2002.

Olomouc se snažila ještě vyrovnat, ale marně. Naopak v závěru pečetil výhru Slovanu střídající Musiol.

Sigma Olomouc - Slovan Liberec 2:4 (1:0)

Branky: 25. a 60. Ordoš - 53. Breznaník, 57. Rabušic, 71. Štajner, 90.+2 Musiol. Rozhodčí: Jílek - Lakomý, Štěrba. ŽK: Ordoš - Rabušic. Diváci: 6828.

Sestavy:

Olomouc: Zlámal - Janotka, Kučera, Koutný, Hála - Navrátil (61. Heinz), Rossi, Pospíšil (78. Klesnil) - Schulmeister, Ordoš, Varadi (71. Podaný). Trenér: Uličný.

Liberec: Bičík - Gebre Selassie, Kelič, Nezmar, Fleišman (55. Rilke) - Vácha, Janů (46. Bosančič) - Šural, Štajner, Breznaník - Rabušic (89. Musiol). Trenér: Šilhavý.

Hlasy po utkání
Trenér Liberce Jaroslav Šilhavý ocenil, jak si jeho tým vedl ve druhém poločase. "První půle nám nevyšla. Sigma z nás měla respekt, ale my jsme byli snad ještě nervóznější. Nedostali jsme se téměř k ničemu. O poločase jsme si ale řekli, že chceme hrát o titul, a předvedli jsme výbornou hru. Sigma sice znovu srovnala, ale my jsme šli za vítězstvím," zhodnotil utkání Šilhavý na tiskové konferenci.

Ocenil také výkon Jiřího Štajnera a Lukáše Váchy. "Ve druhé půli to vzal do své režie Štajner a sekundoval mu Vácha. Nebylo to jen o nich, ale i o střídajících hráčích, kteří také pomohli," mínil Šilhavý. "Jsem také rád, že jsem vyhrál v Olomouci pod dohledem svých trenérských guru Petra Uličného a Karla Br?cknera," dodal.

To trenér Olomouce Petr Uličný litoval, že se v utkání nepodařilo navázat na euforii po výhře v Plzni. "Liberec byl ve druhé půli lepší, na míči i kombinačně a důraznější v koncovce. Zaslouženě vyhrál. Musíme se z toho otřepat. Byl to výborný soupeř, kterého moc týmů neporazí. Po Plzni jsme byli v euforii a nyní nás Liberec sundal dolů," řekl Uličný.

Mrzel ho především prohraný souboj Jana Navrátila před vyrovnávacím gólem Michala Breznaníka. "První poločas byl dobrý, dali jsme gól, věřil jsem, že to zvládneme. Ale pak nám tam prohrál důležitý souboj Navrátil a Breznaník brzy vyrovnal. To nás zaskočilo. Pak dal z levé naší strany branku Rabušic a po našem srovnání opět zleva Štajner. Zkusili jsme nákopy, ale už to nevyšlo. Obrana dnes zklamala," konstatoval Uličný.

Přiznal i vlastní chyby. "Nepodařilo se mi ani střídání a tah s Markem Heinzem. To beru na sebe. Byl jsem zklamaný z prohraného souboje Navrátila a věřil jsem, že tam dostane Heinz kvalitu, což se nepodařilo," dodal


Gebre Selassie zpracovává míč.
Gebre Selassie zpracovává míč.


Vstoupit do diskuse
1

Mistrovství světa ve fotbale 2018 v Rusku

Play off - pavouk Čtvrtfinále Semifinále Finále Program a výsledky Soupisky Střelci Systém turnaje Stadiony a města Vstupenky Fantasy k MS Informace

Mistrovství světa ve fotbale 2018 se hrálo od 14. června do 15. července 2018 v Rusku. Závěrečný turnaj, na který fanoušci čekají vždy čtyři roky, hostilo 11 ruských měst a 12 stadionů, finále v Moskvě na stadionu Lužniki vyhráli Francouzi nad Chorvatskem 4:2.

Finále
Francie - Chorvatsko 4:2

Zápas o třetí místo
Belgie - Anglie 2:0

Semifinále
Francie - Belgie 1:0
 * Anglie - Chorvatsko 1:2 v prodl. 

Čtvrtfinále
Urugay - Francie 0:2 
* Brazílie - Belgie 1:2
Švédsko - Anglie 0:2 Rusko - Chorvatsko 2:2, 3:4 na penalty

Články odjinud