Jiří Punčochář
26. července 2012 • 15:50

Sebevědomé Brno chce v lize respekt: Utráceli jsme jako Sparta

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Koubkův majstrštyk: Osm nul a LM pro Česko. Další krok: smlouva a boj o titul?
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
VŠECHNA VIDEA ZDE

Do ligy se vracejí s pokorou, jejich cílem je hlavně záchrana. Zároveň ale hrdě říkají: za posily jsme v létě utráceli hned po Spartě nejvíc ze všech! Hráči znovu oblečou tradiční čistě červené dresy. Takhle chce Zbrojovka Brno začít novou kapitolu své historie v sezoně, na jejímž konci ji čeká oslava 100 let od založení.



Je to zhruba půl roku, co Jaroslav Přeček, předseda představenstva Zbrojovky Brno, na adresu tehdejšího kádru ve druhé lize řekl: „Na postup to nevidím. Budeme se muset ještě hodně stabilizovat.“

Za svoje slova se šéf Zbrojovky včera veřejně omluvil. Těsně před začátkem první ligy sice Přeček přiznává, že konsolidace kádru i celkové organizace klubu je stále v běhu, zároveň ale Brno stojí před obnovenou premiérou mezi elitou.

S novým generálním partnerem, novými dresy a domácí modlou Petrem Švancarou v roli kapitána by klub nerad měl potíže se záchranou.

Tak, aby svoje 100. výročí od založení mohl na konci sezony oslavit exhibičním zápasem s Atlétikem Madrid v dobré náladě.

„Prožili jsme divoký půlrok tady s (trenérem) Petrem Čuhelem, kdy jsme se od chmurných vizí dostali až sem. Zažehnali jsme kolaps, Zbrojovka z toho vyšla se ctí. Chceme vytvořit tradiční klub bez problémů, který bude hlavně doma hrát dobrý fotbal a s nímž se budou fanoušci identifikovat,“ plánuje sportovní ředitel Zdeněk Kudela.

ZMĚNY V BRNĚ PO POSTUPU
ROZPOČET 50 milionů místo 77
KÁDR
posily za 6 milionů
STADION
drobné úpravy stadionu v Králově Poli, trávník, osvětlení a kapacita jsou v pořádku
IMAGE
návrat k tradičním dresům, pruhované dresy nahradí tradiční červená (druhou variantou je kombinace modré nebo bílé)


Rozpočet si Zbrojovka nastavila na 50 milionů korun, což je o plných 27 milionů méně než ve druhé lize. Činovníci propad vysvětlují tím, že do jara s sebou klub táhl dědictví předchozí éry, zejména drahé víceleté smlouvy pro hráče, kteří už v Brně dávno nefi gurují.

Za ty nové, kteří přijdou na jejich místo, zaplatila Zbrojovka podle vlastních počtů 6 milionů korun. „Společně se Spartou jsme investovali asi nejvíc peněz. Šest milionů je na tuto dobu vysoká částka,“ uvedl Kudela.

Kromě příchodu hráčů jako jsou Zavadil (Mjällby, Švédsko) nebo Kaufman (hostování ze Slavie, Praha) přičítá i výdaje za prodloužení smluv s velkým talentem Lutonským (chtěla ho Sparta) nebo kapitánem Švancarou, o jehož odchodu se spekulovalo. K němu by Kudela do útoku rád získal ještě jednoho koncového hráče.

V rámci hektického začátku léta muselo vedení klubu také vyrovnat dluhy hráčům a trenérům, které během minulosti vznikly. Tam má stůl čistý.

„Menší nedostatky jsou, co se týká drobných dodavatelů, ale jsou to menší částky a budou řešeny,“ tvrdí výkonný ředitel Martin Maťašovský.

Příspěvek nového generálního partnera, společnosti E-Motion, sice prý převyšuje loňskou částku od Fortuny, takže jej lidé z fotbalového prostředí odhadují nad hranicí osmi milionů korun, přesto nejsou Brňané s rozpočtem ještě zcela spokojeni.

„Ale znáte to. Korunka ke korunce a plná huba zlatých zubů,“ pousmál se Přeček. „Třeba to ještě přijde. Vyhrajeme na Slovácku, s Teplicemi a v Plzni, firmy budou v euforii a začnou se nám hlásit,“ doplnil ho Kudela už trochu furiantsky.

Fotbalisté Zbrojovky Brno se po roční pauze, kterou strávili ve druhé lize, chystají na českou nejvyšší soutěž
Fotbalisté Zbrojovky Brno se po roční pauze, kterou strávili ve druhé lize, chystají na českou nejvyšší soutěž

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa ve fotbale 2018 v Rusku

Play off - pavouk Čtvrtfinále Semifinále Finále Program a výsledky Soupisky Střelci Systém turnaje Stadiony a města Vstupenky Fantasy k MS Informace

Mistrovství světa ve fotbale 2018 se hrálo od 14. června do 15. července 2018 v Rusku. Závěrečný turnaj, na který fanoušci čekají vždy čtyři roky, hostilo 11 ruských měst a 12 stadionů, finále v Moskvě na stadionu Lužniki vyhráli Francouzi nad Chorvatskem 4:2.

Finále
Francie - Chorvatsko 4:2

Zápas o třetí místo
Belgie - Anglie 2:0

Semifinále
Francie - Belgie 1:0
 * Anglie - Chorvatsko 1:2 v prodl. 

Čtvrtfinále
Urugay - Francie 0:2 
* Brazílie - Belgie 1:2
Švédsko - Anglie 0:2 Rusko - Chorvatsko 2:2, 3:4 na penalty

Články odjinud