Karel Häring
12. června 2014 • 14:47

Pelého holič Didi má jasno: Neymarův účes bych dělat nemohl

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
Zima dohnal(a) Slavii, Trpišovského díl viny. Sparta má víc herní nadstavby
VŠECHNA VIDEA ZDE

PŘÍMO Z BRAZÍLIE | Nad malým krámkem visí v černobílých barvách Santosu nápis: Cabeleireiro do Pelé. E de voce tambem. „Pelého kadeřník. A tvůj taky.“ Patří Didimu a v okolí stadionu místního populárního klubu je to známá postava.



Znají se prý už přes půl století. Poprvé k němu přišel Edson Arantes do Nascimento ještě jako teenager. Didi nebyl o moc starší a tvrdí, že to on má na svědomí Pelého typický účes. A dodává, že když je nejslavnější Brazilec ve městě, zastaví se u něj, nebo si jej pozve domů.

Od jednoho z rohů stadionu FC Santos stačí přejít přes přechod a už máte před sebou bistro s křiklavě červenými markýzami. Vedle něj se krčí malý krámek, široký zhruba 2,5 metru, dlouhý ne více než pět.

Je přeplácaný změtí fotografií nejvzácnějšího hosta. Prakticky každé místo na bílými kachličkami obložených zdech je zaplněné obrázky či vzpomínkovými suvenýry, často s podpisem „krále“. A dominuje jim velký zarámovaný portrét v žlutém brazilském dresu s osobním věnováním: „Pro Didiho, nejlepšího holiče v Brazílii a přítele.“

Kadeřník Didi: Pelé má lepší účes než Neymar
Video se připravuje ...

„Poprvé jsem ho stříhal, když byl ještě kluk,“ říká Didi, kterému už musí být přes pětasedmdesát let. Šedovlasý muž s opálenou tváří se usmívá, nechává nás fotografovat a povídá si s naším průvodcem.

Když ale přijde žádost o natočený rozhovor na kameru, přijde malé překvapení. „Chce za něj sto padesát brazilských realů,“ překládá Jorge. Což je v přepočtu zhruba 1350 korun.

Po odmítnutí se jeho proud slov zmírní, navíc přichází s levnější nabídkou, ať se necháme ostříhat za třicet realů. Ani to nedopadne dohodou, nicméně mluví dál.

Více informací o MS ve fotbale >>

„Pokud je Pelé v Santosu, chodívá se pořád stříhat ke mně, nebo mě pozve k sobě a já ho jedu ostříhat domů,“ říká a tvrdí, že naposledy se s nejslavnějším Brazilcem viděl v dubnu. A taky doufá, že si během šampionátu, který dnes startuje, ještě král přijede upravit frizúru.

Pelé není jedinou legendou Santosu, mezi ně se už zařadil i Neymar, byť mu je teprve dvaadvacet let a loni v létě se vydal do Barcelony. Hvězda současného brazilského výběru je typická svým extravagantním účesem. Ale toho by si Didi prý do parády nevzal. „Neymarův účes bych dělat nemohl. Na můj vkus je moc moderní, extravagantní. A když tady bydlel, chodíval se stříhat jinam.“

Tak vypadal první Pelého registrační průkaz
Tak vypadal první Pelého registrační průkaz

Vstoupit do diskuse
0
Skupina 4
Články odjinud


Články odjinud