23. června 2014 • 21:50

Brazilci postupují z prvního místa, Mexiko porazilo Chorvaty

Autor: iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
Samek o Slavii a italském trápení: Těžký půlrok. Řešil se návrat do Česka
VŠECHNA VIDEA ZDE

Domácí Brazilci to dokázali. Poté, co přehráli Kamerun, postupují do další části šampionátu z prvního místa skupiny A. Nezměnila na tom nic ani výhra Mexika nad Chorvatskem 3:1, kterou si Mexičané vystříleli až před závěrem utkání. Brazílie se v osmifinále utká s Chile, Mexiko s Nizozemskem.



Kamerun - Brazílie 1:4 (1:2)

Kamerun se na turnaji trápil, navíc postrádal elitního útočníka Samuela Eto'a, proto se očekávalo, že si Brazílie v klidu dojde pro postup. A v úvodu zápasu to "Kanárci" i potvrzovali. Soupeře přehrávali a vytvořili si několik šancí. Skórovat však dokázal jen Neymar .

V 17. minutě vybojoval při presinku míč defenzivní záložník Luiz Gustavo, utekl po levé straně a poslal před branku přízemní centr, který z voleje poslal do branky Neymar a postaral se tak o 100. gól tohoto šampionátu.

Jenže následný tlak Brazílie nezužitkovala, místo toho přišlo vyrovnání. Kamerun se dostal ke standardní situaci, po které trefil stoper Matip břevno. Akce však pokračovala, na levé straně se uvolnil se štěstím Allan Nyom a výtečně našel před brankou právě Matipa, pro kterého už nebyl problém zblízka trefit odkrytou branku.

Ve velké pohodě hrající Neymar však ještě do poločasu odmítl drama. Po Marcelově přiťuknutí si navedl míč na střelu z hranice vápna a pod padajícím obráncem trefil míč do protipohybu brankáře.

Byl to pro něj už 35. gól za reprezentaci a posunul se tak před Ronaldinha a Rivalda na páté místo v tabulce střelců v historii Brazílie. Více gólů mají už jen Pelé, Zico, Ronaldo a Romário. A to je Neymarovi jen dvaadvacet let. Zároveň se dostal se čtyřmi góly do čela tabulky střelců turnaje.

Po změně stran se dočkal i kritizovaný brazilský útočník Fred. Jeho táhlou střelu na zadní tyč ještě brankář Charles Itandje vyrazil, ale chvíli nato přišel závar po rohu, stoper David Luiz stříleným centrem našel Freda a ten hlavou zvýšil. Na mistrovství světa se trefil po osmi letech.

Poté už se zápas spíše dohrával, Kamerun se vůbec neprosazoval a Brazílie šetřila síly na osmifinále. Trenér Scolari brzy stáhl ze hry i okopávaného Neymara. V závěru ještě vedení zvýšil po chybě v kamerunské rozehrávce Fernandinho.

ONLINE z utkání Kamerun - Brazílie jsme sledovali zde

MATCH OVERVIEW LEGACY
23. 6. • 22:00
Kamerun
Kamerun
1:4
ONLINE
23. června
22:00
Brazílie
Brazílie
Góly

Domácí: 26. Matip

Hosté: 17. Neymar, 35. Neymar, 49. Fred, 84. Fernandinho

Sestavy

Domácí: Itandje – Nyom, Matip, N´Koulou (C), Bedimo – Eyong – Moukandjo (58. Salli), Mbia, N'Guémo, Choupo-Moting (81. Makoun) – Aboubakar (72. Webo).

Hosté: César – Dani Alves, Silva (C), Luiz, Marcelo – Paulinho (46. Fernandinho), Gustavo – Hulk (63. Ramires), Oscar, Neymar (71. Willian) – Fred.

Náhradníci

Domácí: Feudjou, N'Djock, Djeugoue, Nounkeu, Chedjou, Makoun, Eto´o, Webo, Olinga, Salli

Hosté: Jefferson, Victor, Dante, Maxwell, Henrique, Maicon, Fernandinho, Ramires, Hernanes, Willian, Bernard, Jo

Karty

Domácí: Eyong, Salli, Mbia

Rozhodčí

Jonas Eriksson – Mathias Klasenius, Daniel Warnmark (Švédsko).

Stadion

Estádio Nacional de Brasília, Brasília

Kamerun - Brazílie 1:4 (1:2)
Branky: 26. Matip - 17. a 35. Neymar, 49. Fred, 84. Fernandinho. Rozhodčí: Eriksson - Klasenius, Warnmark (všichni Švéd.). ŽK: Enoh, Salli, Mbia (všichni Kam.). Diváci: 69.112.

Kamerun: Itandje - Nyom, Matip, N'Koulou, Bedimo - N'Guemo - Moukandjo (58. Salli), Mbia, Enoh, Choupo-Moting (81. Makoun) - Aboubakar (72. Webó). Trenér: Finke.
Brazílie: Júlio César - Daniel Alves, David Luiz, Thiago Silva, Marcelo - Paulinho (46. Fernandinho), Luiz Gustavo - Oscar, Neymar (71. Willian), Hulk (63. Ramires) - Fred. Trenér: Scolari.


Chorvatsko - Mexiko 1:3 (0:0)

Chorvatsko potřebovalo k prvnímu postupu ze skupiny od MS 1998 zvítězit, ale od začátku se hodně trápilo. Blízko vedoucí brance byl v 16. minutě Mexičan Herrera, který povedenou střelou z pětadvaceti metrů napálil břevno.

Svěřenci Nika Kovače se k šestnáctce soupeře vůbec nedostávali a stříleli jen z dálky. Pranjičův pokus skončil těsně nad brankou, do podobných míst pak zamířil z přímého kopu kapitán Srna.

Chorvatům se nedařilo pronikat mexickou obranu ani ve druhém poločase. Naopak v 64. minutě Guardado napálil v šestnáctce ruku Srny, ale rozhodčí Irmatov penaltu neodpískal. Mexičané poté protivníka sevřeli, stoper Čorluka ještě z brankové čáry odvrátil míč hlavou.

V 72. minutě už gólman Pletikosa inkasoval, když se po rohovém kopu prosadil kapitán Márquez. Za tři minuty už to bylo 2:0. Mexiko rozjelo rychlý protiútok, Peralta předložil míč Guardadovi a ten zavěsil ranou do horního růžku.

Povedenou desetiminutovku podtrhlo středoamerické mužstvo třetím zásahem. Márquez z dalšího rohu přiťukl míč střídajícímu Hernándezovi, který hlavou snadno trefil odkrytou branku.

Chorvatsko snížilo až v 87. minutě. Patičku Rakitiče zužitkoval Perišič a poprvé na brazilském turnaji překonal mexického brankáře Ochou. Nepovedený večer Evropanů však krátce poté završil náhradník Rebič červenou kartu za "šlapák" na Morena. V nastavení ještě Ochoa jednou vychytal Perišiče.

ONLINE z utkání Chorvatsko - Mexiko jsme sledovali zde

MATCH OVERVIEW LEGACY
23. 6. • 22:00
Chorvatsko
Chorvatsko
1:3
ONLINE
23. června
22:00
Mexiko
Mexiko
Góly

Domácí: 87. Perišič

Hosté: 72. Márquez, 75. Guardado, 82. Hernández

Sestavy

Domácí: Pletikosa – Srna (C), Čorluka, Lovren, Vrsaljko (58. Kovačič) – Modrič, Pranjič, Rakitič – Perišič, Olič (69. Rebič) – Mandžukič.

Hosté: Ochoa – Aguilar, Rodríguez, Márquez (C), H. Moreno, Layún – H Herrera, Vázquez, Guardado (84. Fabián) – G. dos Santos (62. Hernández), Peralta (79. Peña).

Náhradníci

Domácí: Zelenika, Subašič, Schildenfeld, Vida, Vukojevič, Brozovič, Badelj, Sammir, Kovačič, Jelavič, Rebič, Eduardo

Hosté: Corona, Talavera, Salcido, Reyes, Ponce, Fabián, Brizuela, Aquino, Peña, Jiménez, Pulido, Hernández

Karty

Domácí: Rakitič, Rebič (č)

Hosté: Márquez, Vázquez

Rozhodčí

Irmatov – Rasulov (oba UZB), Kochkarov (KGZ)

Stadion

Arena Pernambuco, Recife, Brazílie

Chorvatsko - Mexiko 1:3 (0:0)
Branky: 87. Perišič - 72. Márquez, 75. Guardado, 82. Hernández. Rozhodčí: Irmatov - Rasulov (oba Uzb.), Kočkarov (Kyrg.). ŽK: Rakitič - Márquez, Vázquez. ČK: 89. Rebič (Chorv.). Diváci: 41.212.

Chorvatsko: Pletikosa - Vrsaljko (58. Kovačič), Čorluka, Lovren, Pranjič (74. Jelavič) - Modrič , Rakitič - Srna, Olič (69. Rebič), Perišič - Mandžukič . Trenér: Kovač.
Mexiko: Ochoa - Aguilar, Rodríguez, Márquez, Moreno, Layún - H. Herrera, Vázquez, Guardado (85. Fabián) - G. Dos Santos (62. Hernández), Peralta (79. Peňa). Trenér: Herrera.


Speciální příloha iSport.cz k MS ve fotbale 2014 v Brazílii zde »

Z V R P Skóre B

Hvězdný útočník Neymar se emotivně raduje po svém druhém gólu proti Kamerunu
Hvězdný útočník Neymar se emotivně raduje po svém druhém gólu proti Kamerunu

Vstoupit do diskuse
0
Skupina 4
Články odjinud


Články odjinud